Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Κινέζοι, Ρώσοι και Γερμανοί Επενδυτές και Άραβες Εμίρηδες…

Πολύ συχνά ακούμε αυτές τις εκφράσεις και …εκστασιαζόμαστε!

Κινέζοι, Ρώσοι …Γερμανοί Επενδυτές! Άραβες Εμίρηδες! Φοβερό!

Τι είναι λοιπόν αυτοί οι …επενδυτές; Πως λειτουργούν; Ποιοί είναι; Κυρίως ΠΩΣ τους χειριζόμαστε;

Προσέξτε!

Υπάρχουν δύο-τρία είδη επενδυτών (ή μάλλον θα τροποποιήσω την έκφραση στην πορεία).

Οι Καιροσκόποι Αυτοί, οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει με κάποιον τρόπο (θεμιτό ή αθέμιτο, κληρονομικό ή προκλητικό ή εκ των περιστάσεων) μεγάλα αποθέματα πλούτου εν είδη μετρητών. Είτε αυτά προέρχονται από αμφιβόλου προέλευσης και λειτουργίας επιχειρήσεις είτε από πλούτο ο οποίος έχει στην ουσία καταχραστεί από τις χώρες τους είτε λόγω του φυσικού πλούτου λχ του πετρελαίου, το οποίο διαθέτουν κληρονομικώ δικαιώματι… Να μην μιλήσω για μαύρες ή έστω γκρίζες πηγές…

Όλοι οι προηγούμενοι κατά βάση ΔΕΝ είναι επενδυτές.

Είναι στην ουσία «καιροσκόποι», οι οποίοι ψάχνουν να επιτύχουν μέγιστες αποδόσεις με προκλητικούς όρους. Αυτοί κατά βάση ΔΕΝ είναι διαχειρίσιμοι. Ούτε καν χρήσιμοι θα προσέθετα! Μην περιμένετε να επιτύχετε εύκολα συμφωνίες win-win. Το πιθανότερο είναι να βρεθείτε σε καταστάσεις win-lose (όπου φυσικά ο χαμένος θα είσαστε εσείς). ΑΝ μάλιστα συζητάμε για χώρες τότε εδώ ισχύει η έννοια του «ξεπουλήματος». Αυτοί οι «καιροσκόποι» θα επιδιώξουν να πετύχουν τα μέγιστα με τις χειρότερες συνθήκες για εσάς. Κατά βάση γυρίζουν (και εντυπωσιάζουν) όλο τον Κόσμο με πολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη προκειμένου να εντοπίσουν και να κατασπαράξουν οποιαδήποτε ευκαιρία (?). Φυσικά οι έννοιες απόδοσης δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν αποτελεί κίνητρο το 10 ή 20% ετησίως. Το μόνο κίνητρο τους είναι πως τα θέλουν όλα χωρίς να πληρώσουν τίποτα.
(Υπάρχει και η εκδοχή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος).

Η teucris ούτε είχε καμία σχέση μαζί τους, ούτε θέλει να αποκτήσει. Ειδικά στην περίπτωση μαύρου χρήματος κρατείστε σοβαρές αποστάσεις από εμένα. Συνεπώς, όσοι πιστεύετε ότι διαθέτω επαφές σε αυτούς τους χώρους, λυπάμαι αν θα σας απογοητεύσω αλλά δεν έχω απολύτως καμία πρόσβαση.

Παρεμπιπτόντως δεν χάνετε και τίποτα. Ισχύει το πολύ επιτυχημένο: «όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρων οι κότες»…

Σημείωση: Για όσους ενδεχομένως «πονηρές» σκέψεις γεννώνται πως πρόκειται να αποκομίσετε τεράστια κέρδη από αυτό το «γραφικό» είδος, χμ… ξανασκεφτείτε το…

Οι Πραγματικά Παραγωγικοί Επενδυτές

Αυτή η κατηγορία επενδυτών είναι εταιρείες, οργανισμοί ή άτομα, τα οποία διαθέτουν μία σαφή και συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα και επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό πακέτο, ώστε και να κατοχυρώσουν τα ήδη αποκτηθέντα, αλλά και να διασφαλίσουν την ρευστότητά τους επιδιώκοντας καλές αποδώσεις. Δεν αποτελούν κάποιοι τον κόσμο των αγγέλων (αλλά κατά βάση είναι ρεαλιστές και σώφρονες άνθρωποι), προφανώς επιδιώκουν το καλύτερο και σίγουρα δεν ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία. Αναζητούν αξιόλογες αποδόσεις με ασφαλείς τρόπους και μπορούν να ακούσουν εύστοχα δομημένες επενδυτικές προτάσεις.
Εδώ η teucris έχει αξιόλογες δυνατότητες. Ωστόσο το χειρότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζω είναι το ότι καταφέραμε να διαχειριστούμε τόσο άσχημα την όλη κατάσταση και να δώσουμε μία τόσο αρνητική εικόνα για τη χώρα μας η οποία αποτελεί και το κυριότερο εμπόδιο…

Οι Τραπεζικοί Επενδυτές

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνω και τα hedge funds και γενικά κάθε επενδυτικό οργανισμό ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια πελατών του σε αναζήτηση υψηλών (και ασφαλών πάντα) αποδόσεων.

Η συγκεκριμένη επενδυτική κατηγορία ισορροπεί μεταξύ των πιέσεων τις οποίες υφίσταται από τους πελάτες της, αλλά και του κάπως απρόσωπου και σχετικά άκαμπτου (ή γραφειοκρατικού και αν-ευέλικτου) χαρακτήρα της. Είναι διατεθειμένοι πάντα να ακούσουν αλλά η τραπεζική λογική και το αντίστοιχο image είναι ένα θέμα. Δεν θα έλεγα ότι η teucris έχει το καλύτερο προφίλ σε αυτόν τον τομέα (γραφεία ορόφων στη Ζυρίχη πάντως δεν διαθέτω!), αλλά σε κάθε περίπτωση η ουσία υπερτερεί των τύπων.

Το συμπέρασμα:

Εκφράσεις του τύπου: «Κινέζοι, Ρώσοι και Γερμανοί Επενδυτές και Άραβες Εμίρηδες…» δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν προσδιορίσουμε με σαφήνεια για το ποιο είδος είναι αυτό στο οποίο αναφερόμαστε…

Ο προσδιορισμός καταγωγής δεν σημαίνει απολύτως τίποτα…

Κάτι τελευταίο: δεν περιμένουμε να μας βρουν. Εμείς τους αναζητάμε. Η teucris αν μη τι άλλο, αυτό κάνει… (με όχι και ιδιαίτερη επιτυχία όμως έως τώρα…).