Η κλασσική προσέγγιση. Η πέτρα άφθονο και αιώνιο υλικό. Πως φτιάχνεται όμως ένα πέτρινο κτίσμα σήμερα;
Τα ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ αποτελούν τμήμα της Ελληνικής παράδοσης. Έχουν ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά, ενώ η στιβαρότητα και η αρχοντιά σίγουρα δεν τους λείπουν. Ωστόσο και αυτά όπως όλα (νομίζω) εξελίσσονται. Η εξέλιξη φυσικά δεν αφορά την… πέτρα. Αφορά όμως τον τρόπο δόμησής της. Το ζητούμενο είναι η ασφάλεια και η αντοχή στον χρόνο. Εδώ πλέον καθοριστικός είναι ο τρόπος δόμησης.
Προσωπικά πιστεύω και έχω τονίσει πολλές φορές πως έχει σημασία η ουσία, όχι το φαίνεσθαι. Αυτό ισχύει κυρίως στις ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. Εννοώ ότι για μένα πέτρινη είναι η μασίφ κατασκευή, δηλαδή εξ’ ολοκλήρου με πέτρα και όχι η επένδυση με πέτρα. Στην δεύτερη περίπτωση δεν μιλάμε για πέτρινο, αλλά για κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα που επικαλύπτεται με πέτρα. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε κάτι τέτοιο.
Η σύγχρονη κατασκευή από ένα πανάρχαιο υλικό οφείλει να υιοθετεί την αποκτηθείσα εμπειρία και την σύγχρονη τεχνολογία. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε εξωτικές μεθόδους που και αυτές όμως μπορούμε να συζητήσουμε. Αναφέρομαι σε μεθόδους που ενσωματώνουν την σύγχρονη εμπειρία και ταυτόχρονα μπορούν να υλοποιηθούν σε δύσκολο περιβάλλον από το τεχνικό και εργατικό δυναμικό της περιοχής. Το τονίζω ιδιαίτερα αυτό, διότι όποιος είναι κατασκευαστής καταλαβαίνει πόσο δύσκολο μερικές φορές είναι να κατασκευάσει κάποιο έργο μέσα σε αποδεκτά πλαίσια κόστους, σε περιοχές όπου το ανθρώπινο δυναμικό είναι δεδομένο. Προσέξτε, ο κατασκευαστής μηχανικός πρέπει να είναι και «καθοδηγητής», όχι απλώς επιβλέπων!
Με τον τρόπο που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες, βλέπουμε πως στην ουσία έχουμε μικτή δόμηση. Χρησιμοποιούμε την πέτρα σε άμεση συνάφεια με το οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο προσθέτει την αντοχή του στο δομικό υλικό της πέτρας και σε συνδυασμό με οριζόντια, αλλά ΚΑΙ κατακόρυφα εσωτερικά οπλισμένα σενάζ προσδίδει πρωτόγνωρες αντοχές στις πέτρινες κατασκευές. Θεμελίωση γενικής κοιτόστρωσης (δηλαδή μία μεγάλη παχιά πλάκα), απλό οπλισμένο σκυρόδεμα και οριζόντιο περιμετρικό σενάζ οροφής σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία, στην ουσία δημιουργούν έναν κλωβό πολύ μεγάλης αντοχής πάνω στον οποίο «κτίζεται» η πέτρα.
Η κατασκευή ΕΙΝΑΙ πέτρινη και αυτή αποτελεί το φορέα μας, αλλά ο ιστός στον οποίο «πλέκουμε» είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα.
Ένα ερώτημα το οποίο μου τίθεται συχνά είναι «τι ακριβώς προσφέρει ένα πέτρινο», ή «τι είναι εκείνο που κάνει ένα πέτρινο ελκυστικό» (τι λέτε άραγε είναι ή όχι ελκυστικό); Επί πλέον το πολύ βασικό ερώτημα για έναν επενδυτή ακινήτων. Αξίζει τον κόπο; Τι κερδίζω ή τι χάνω;
Εύλογα και ενδιαφέροντα τα ερωτήματα και η ανάλυσή τους θα μας οδηγήσει και σε ανάλογα συμπεράσματα. Ας δούμε κατ’ αρχήν τι προσφέρει περισσότερο ένα πέτρινο κτίσμα…
Σαν κτίσμα τίποτα περισσότερο από οποιοιδήποτε άλλο που εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο έγινε, αλλά…
Είμαστε σε μία κατ’ εξοχήν ορεινή χώρα με άφθονη πέτρα σε πολλά σημεία
Αποτελεί σημείο αναφορά της Ελληνικής παράδοσης (δεν είμαστε στο Μάλι με πλινθόκτιστα ούτε στο Κεμπέκ με ξύλινους κορμούς).
Είναι πολύ γραφικά…
Μας αρέσουν (ή όχι);
Αυτά όσον αφορά συνοπτικά την διάθεση που έχουμε βλέποντας ένα πέτρινο. Φαντάζομαι πως κάποιο από τα επόμενα μέρη θα έχετε επισκεφτεί και μην μου πείτε ότι δεν τα ζηλέψατε: Μάνη, Ζαγοροχώρια, Καρπενήσι, Παρνασσό,…
Ποιο είναι όμως το ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ τους ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ;
Θα σας οδηγήσω κατ’ ευθείαν στην ουσία. Τα πέτρινα όταν έχεις καλό συνεργείο είναι πολύ εύκολα στην κατασκευή τους. Τι εννοώ; Επειδή οι περιοχές στις οποίες ταιριάζουν με το φυσικό περιβάλλον είναι σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές δεν είναι εύκολο να έχετε δίπλα σας ούτε την εταιρεία παρασκευής σκυροδέματος, ούτε εύκολα ένας καλός καλουπιτζής με την ξυλεία του θα κάνει κάμποσα χιλιόμετρα κάθε ημέρα να σας φτιάχνει σπίτια, ούτε δίπλα σας θα είναι η μάνδρα των οικοδομικών υλικών… Με την πέτρα κάνετε την προμήθεια μια για πάντα επί του πεδίου , την κατανέμετε στις προβλεπόμενες θέσεις των κατασκευών και… τέλος. Τα υλικά εύκολα προσδιορίσιμα σε ποσότητες επίσης μπορούν να μεταφερθούν από οποιαδήποτε απόσταση (σχετικά κοντινή) και … αρχίζουμε δουλειά! Με μια μπετονιέρα και σχετικά λίγο εξοπλισμό το χτίσατε! Η χώρα μας δεν διαθέτει πλέον ντόπιους πετράδες τουλάχιστον σε μεγάλους αριθμούς, (Ηπειρώτες Η κορυφή). Ωστόσο υπάρχουν συνεργεία από γειτονικές χώρες με σημαντική εμπειρία. Με σωστή καθοδήγηση μπορούν κάλλιστα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μας. Αυτό είναι ουσιαστικά το πλεονέκτημα! Ενώ σαν υλικό είναι δύσκολο και απαιτείται όπως έχω τονίσει σε άλλες ενότητες πολύ καλή μελέτη και κατασκευή το γεγονός ότι με ένα συνεργείο έχεις «καθαρίσει» και με πλήρη έλεγχο ποσοτήτων υλικών είναι ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα. Θεωρείστε τις απαραίτητες χωματουργικές εργασίες και ένα καλό και συνεργάσιμο συνεργείο στεγάδων και έτοιμο το σπίτι σας. Σας τα λέω έχοντας ο ίδιος την εμπειρία. Πάντοτε συνιστώ χρήση ντόπιων. Μία παρατήρηση εδώ: Ο Καλός Μηχανικός πλάθει εκτός από τα υλικά και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Δεν νοείται να μην μπορείτε να φτιάξετε κατασκευές από φυσικά υλικά ακόμα και αν οι διαθέσιμοι τεχνίτες σας είναι Εσκιμώοι! Οι κανόνες της Φύσης είναι οι ίδιοι παντού…
Φανταστείτε όταν έχετε ένα έργο με δέκα πέτρινες κατασκευές πόσο καλό έλεγχο μπορείτε να έχετε του έργου σας.
Τα επόμενα συνεργεία όταν πρόκειται για πολλές κατασκευές είναι εύκολο να έλθουν και ο ένας μετά τον άλλο να κάνουν τις εργασίες τους. Μην ξεχνάτε πάλι ότι ΔΕΝ απαιτούνται χτίστες, σοβατζήδες, ελαιοχρωματιστές (αφού χτίζοντας με την πέτρα ταυτόχρονα πετυχαίνετε και τα προηγούμενα).
Ένα σημείο προσοχής (ευπαθές) αποτελούν τα κουφώματα. Η πέτρα αγαπά το ξύλο και ο πειρασμός είναι μεγάλος. Αλλά τα ξύλινα κουφώματα είναι και ακριβά και απαιτούν συντήρηση αφού κατά βάση οι κατασκευές μας θα είναι σε έντονα διαβρωτικό περιβάλλον (θάλασσα ή όρη).
Μία τελευταία δυσκολία, είναι και η εξεύρεση της κατάλληλης πέτρας. Αν και υπάρχουν σε πολλά σημεία λατομεία λόγω περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων είναι μερικές φορές ανενεργά. Η μεταφορά της πέτρας δεν είναι αστεία υπόθεση (από πλευράς κόστους), ειδικά όταν μιλάμε για ποσότητες, διότι οι επιμετρήσεις δεν καλύπτουν την επί της κατασκευής τοποθετημένη πέτρα.
Η δυσκολία στον υπολογισμό των πέτρινων δεν αποτελεί εμπόδιο για έναν μηχανικό. Η εμπειρία είναι κρίσιμο στοιχείο αλλά όλοι αρχίζουν από κάπου. Ωστόσο θα τονίσω και πάλι ότι φτιάχνουμε πέτρινα με ένα ναι μεν αιώνιο υλικό αλλά με τις προδιαγραφές και την εμπειρία του ΣΗΜΕΡΑ. Αρκετές λεπτομέρειες θα δείτε στις φωτογραφίες.
Τα πέτρινα κτίσματα λοιπόν είναι ιδανικά πολλές φορές στην αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων ή για την κατασκευή μεγάλων κτισμάτων με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Από οικονομικής απόψεως τώρα στο αρχικό μας ερώτημα; Ναι είναι ακριβότερα γιατί έχουν αυξημένο εργατοτεχνικό κόστος, όχι όμως και ΤΟΣΟ ακριβές ώστε να σας αποθαρρύνουν. Περίπου ένα 15-20% περισσότερο από μία συμβατική (τι σημαίνει αυτό;) κατασκευή. Ναι και τουλάχιστον 20-30% ακριβότερα στην αξία πώλησής τους!
Δείτε και την ενότητα ΟΛΑ για τα Πέτρινα Σπίτια.
Στην ενότητα που ακολουθεί παρουσιάζεται μία σειρά φωτογραφιών ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΤΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
Φωτογραφίες:
- ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΤΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (στον Χελμό)