Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Καρδιοχειρουργική στο… Κέιπ Τάουν;

Ας υποθέσουμε ότι ζούσατε λίγες δεκαετίες νωρίτερα και πως εσείς ή κάποιο πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο είχε απόλυτη ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς. Πού θα πηγαίνατε; Στην Πρετόρια, την πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής, στο Γιοχάνεσμπουργκ, τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη πόλη της ή στο Ντέρμπαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του ιδίου κράτους;

Μα φυσικά σε καμία από τις προηγούμενες, αφού ο σπουδαίος καθηγητής καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ χειρουργεί στο Κέιπ Τάουν (την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Αφρικής)!

Και αμέσως σας έδωσα την απάντηση στο ανόητο ζήτημα (όπως προέκυψε) της ίδρυσης νομικής στην Πάτρα. Εάν νοιώθεις αριστοκράτης πήγαινε στην Αθήνα. Εάν σε ενδιαφέρουν οι ζωικές διαφορές σπούδασε στην Άνω Καραμυλοποταμίτσα, όπου συνήθως τα γίδια του ενός βόσκουν στο κτήμα του άλλου!

Ως συνήθως και όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει, ποτέ δεν εντοπίζεται το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο σε κάθε τι είναι η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Προφανώς και καλό θα ήταν η Πάτρα να είχε νομική ειδικά όταν κάποιος έχει παιδί φοιτητή στην ίδια πόλη (άρα λιγότερα έξοδα) αλλά η ουσία θα έπρεπε να είναι πόσο σημαντική και σπουδαία θα ήταν αυτή η νομική. Όπως και ανόητο είναι το επιχείρημα της Κομοτηνής πως κινδυνεύει οικονομικά από την ίδρυση μίας ομοειδούς σχολής σε άλλη πόλη. Ας γίνει εκείνη η καλύτερη των Βαλκανίων στα νομικά.

Δεν είναι η γεωγραφία, η οποία κάνει τη διαφορά, αλλά οι άνθρωποι. Ούτε και οι πόλεις. Και ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, οπουδήποτε θα ήταν άκρως επιθυμητό, ενώ ένα κακό ας ήταν και στην λαμπρότερη πόλη· εκτός εάν δεν θέλεις να σπουδάσεις, αλλά να διασκεδάσεις.

Το ζήτημα ίδρυσης νομικής ή αστρο-πυρηνικής κοινωνιο-βιολογίας δεν έχει κανένα νόημα. Και μάλιστα είναι ένα θέμα, το οποίο δε ζήτησε η πόλη (αν δεν απατώμαι). Ούτε γνωρίζω ακριβώς πως προέκυψε και δεν με απασχολεί. Εάν όμως το σκεπτικό ήταν να αναλάβει τη διεύθυνση ειδικού τμήματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς (μη στερήσει την εργασία άλλων και τον…. κυνηγήσουν) ο Δρ. Κρίστιαν Μπάρναρντ δεν θα με απασχολούσε καθόλου εάν η έδρα της καρδιο-μεταμοσχευτικής ήταν στην… Κάτω Καραμυλοποταμίτσα, (η Άνω είπαμε έχει… νομική).

Και αυτό είναι το τελικό και ουσιαστικό ζητούμενο και ισχύει όχι μόνον για την Πάτρα. Η Πάτρα δυστυχώς δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερη εφευρετικότητα ή ευφυία σε πρωτοποριακές επενδύσεις πνεύματος. Μόνο το καρναβάλι φαίνεται πως προβάλει και κάποια… κοινωνικά παντοπωλεία. Ή στο παρελθόν (2006) είχε το τεράστιο προνόμιο να ορισθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και ιδού τι απέμεινε… Τίποτα…

Σημ. Και επειδή ανέφερα προηγουμένως την… άσημη Πρετόρια σας πληροφορώ πως ο επικεφαλής τεχνολογίας της SpaceX και συνιδρυτής των Tesla Motors (ναι των κορυφαίων τεχνολογιών αυτοκινήτων), PayPal, SolarCity, OpenAI, The Boring Company και Zip2 Έλον Μάσκ κατάγεται από εκεί και τίποτα δεν τον εμπόδισε γεωγραφικώς!

Πάτρα, ιδού η Άνω, ιδού και η Κάτω Καραμυλοποταμίτσα!