Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Καθορισμένος Προϋπολογισμός Αλλά ΔΕΝ Καλύπτονται οι Ανάγκες μου.

Α. Καθορισμένος Προϋπολογισμός Αλλά ΔΕΝ Καλύπτονται οι Ανάγκες μου.
Τι Κάνω;

&

Β. Κατασκευάζω Κατοικία ή Μένω στο Ενοίκιο;

Α.

Αυτό είναι ένα περίεργο ερώτημα. Και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί. Ας υποθέσουμε πως μπορείτε να συγκεντρώσετε είτε από οικονομίες είτε συνδυαστικά με κάποιο στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ. Και διαθέτετε και το οικόπεδο (δεν αλλάζει κάτι στο συλλογισμό, παρά μόνο στα νούμερα). Αλλά το κτίσμα, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σας πρέπει να είναι 140.00 τετρ. μέτρα.

Με κόστος κατασκευής 1.400 ευρώ/τετρ. μ. θα έχουμε:
140.00 τετρ. μέτρα Χ 1.400 ευρώ/τετρ. μ. = 196.000 ευρώ

Με κόστος κατασκευής 1.800 ευρώ/τετρ. μ. θα έχουμε:
140.00 τετρ. μέτρα Χ 1.800 ευρώ/τετρ. μ. = 252.000 ευρώ

(Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω ακόμα το πραγματικό κόστος. Από μία πρώτη έρευνα το ελάχιστο φαίνεται να κυμαίνεται στα 1.400 ευρώ/τετρ. μ. αλλά και πάλι επιφυλάσσομαι. Από τα όσα γράφονται θα εξετάσω την περίπτωση και με τις δύο τιμές).

Κατανοείτε πως υπάρχει μία σημαντική απόκλιση, ειδικά στην δεύτερη περίπτωση.

Ας δούμε λοιπόν τρόπους σκέψης και δράσης.

Εάν επιθυμείτε ένα αυτοκίνητο με τιμή καταλόγου 80.000 ευρώ ενώ διαθέτετε 50 χιλιάδες δεν είναι δυνατόν να ζητήσετε από τον αντιπρόσωπο να σας αλλάξει ελαστικά ή εξοπλισμό ή και… κινητήρα προκειμένου να φθάστε το όριό σας. Είναι εντελώς ανελαστικό αυτό. Ίσως να μην προσθέσετε ούτε μισό ευρώ σε αξεσουάρ ή κάποιες πολυτέλειες αλλά πάντα η βασική τιμή θα είναι από 80.000 ευρώ και άνω.

Εδώ ΔΕΝ υπάρχει λύση.

Ή θα πρέπει να συμβιβαστείτε με κάποιο των 50.000 ευρώ ή θα πρέπει να δείτε τι δυνατότητες υπάρχουν για να καλύψετε τη διαφορά. Ωπ! Προσοχή σε αυτό το σημείο. Το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά του επιθυμητού από το εφικτό είναι πολύ βασικό. Οι 150.000 μέχρι τις 196.000 ΔΕΝ απέχουν και τόσο πολύ. Οι 150 χιλιάδες από τις 252 απέχουν. Γιατί το γράφω αυτό;

Διότι όταν υπάρχει μία απόκλιση αυτής της τάξεως θα πρέπει να εξετάσουμε εάν έχουμε δυνατότητα κάλυψης της διαφοράς σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν επαγγέλματα με διακυμάνσεις. Άλλα όμως είναι περισσότερο σταθερά. Αναγκαστικά μία εκτίμηση θα πρέπει να εξεταστεί. Μπορούν να καλυφθούν οι 46.000 σε μία πενταετία ή και δεκαετία; Διότι εάν όντως μπορούν τότε θα πρέπει να κατασκευάστε το έργο αφήνοντας πίσω κάποιες εργασίες. Δεν είναι τόσο παράλογο αυτό. Πολλές πολυκατοικίες ολοκληρώθηκαν με…δόσεις! Ολόκληρος ο σκελετός για πέντε ορόφους και πρώτα οι τρεις και κατόπιν οι υπόλοιποι όροφοι. Άρα ο σχεδιασμός εδώ είναι κρίσιμος.

Πώς θα το κατασκευάσετε με τρόπο, ώστε να λειτουργεί πολλαπλώς; Έχω αρκετές περιπτώσεις, όπου οι πελάτες μου ακολούθησαν αυτή την συμβουλή. Κατασκευάζαμε ολόκληρο τον οικοδομικό σκελετό και ολοκληρώναμε ένα τμήμα του έργου, ακόμα και εάν επρόκειτο περί ημι-υπογείου. Σε κάποιο χρονικό διάστημα ολοκληρωνόταν και το υπόλοιπο. Ή ο σχεδιασμός ήταν σπονδυλωτός και κάποιο τμήμα παρέμενε με το σκελετό και μόνον (γιαπί). Στην πορεία και σιγά-σιγά ολοκληρωνόταν και αυτό.

Να σημειώσω εδώ πως δεν είναι δυνατή η… αντικατάσταση των υλικών με κάτι άλλο φθηνότερο. Αυτή είναι η πρακτική της Ikea προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές της σε χαμηλά επίπεδα. Στις κατασκευές όμως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ δομικών υλικών θα πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί. Εάν υποθέσουμε πως αντί για οπλισμένο σκυρόδεμα χρησιμοποιήσουμε πηλό το κτίσμα και πάλι θα πρέπει να εκπληρώνει τις απαιτήσεις των κανονισμών· και αυτό τελικά θα οδηγήσει σε ανάλογα κοστολόγια.

Εάν τώρα η διαφορά είναι πολύ μεγάλη τότε χρειάζεται επαναπροσδιορισμός συνολικά του πλάνου. Και αυτό είναι κάπως επίπονο. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο επιχειρηματικά. Και δίνω ένα παράδειγμα:

Με τις 150.000 αγοράζουμε δύο-τρία διαμερίσματα με σκοπό την είσπραξη ενοικίου και με αυτό το εισόδημα… ενοικιάζουμε εκείνο το οποίο στην παρούσα φάση μας καλύπτει. Αυτή δεν είναι ακριβώς λύση, αλλά είναι ΚΑΙ μία λύση. Εάν είστε εξαμελής οικογένεια (4 παιδιά) και θέλετε –και πρέπει- το κάθε παιδί να έχει το δωμάτιό του, αυτό είναι το ζητούμενο και όχι εάν το σπίτι είναι δικό σας. Ουσιαστικά αλλάζεις σκεπτικό.

Και σε αυτό το σημείο μπορεί να απαντηθεί και το δεύτερο ερώτημα.

Β. Κατασκευάζω Κατοικία ή Μένω στο Ενοίκιο;

Δείτε επίσης:

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)