Μικρές κατασκευαστικές λεπτομέρειες μεγάλης αξίας.
Ας δούμε τώρα μερικά άλλα ζητήματα τα οποία χρήζουν κάποιας προσοχής και έχουν σε έναν βαθμό επίπτωση στο κόστος κατασκευής. Φυσικά δεν μπορώ να αναφέρομαι με γενικολογίες του τύπου: “πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στις προδιαγραφές” ή “να ακούσετε προσεκτικά τις τιμές” και άλλα σχετικά. Αυτά δεν είναι αντικείμενο εξέτασης ενός ειδικευμένου site αλλά γενικές αρχές της ζωής.
Κατ’ αρχήν να σας ξε-αγχώσω!
Από τα χτισίματα και μετά στην πραγματικότητα επικρατεί το …χάος. Είναι αδύνατον να βγάλτε άκρη και να επιβιώσετε όσο έμπειρος και να είστε. Αυτό βέβαια δεν θα περιμένατε να σας το λέει ένας επαγγελματίας του χώρου με υποτίθεται πολύ πλούσια κατασκευαστική εμπειρία.
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) …ή ίσως αυτή είναι η αλήθεια.
Εάν υποθέσουμε ότι έχετε έναν εξαίρετο εργοδηγό, ο οποίος μεριμνά για τα πάντα στην οικοδομή σας είναι σίγουρο πως θα έχετε μια σημαντική οικονομία στα υλικά και μια σαφώς καλύτερη ποιότητα στην κατασκευή (από την αποφυγή λαθών και άλλων ατυχών μαστορικών επιλογών).
Αλλά το κόστος ενός ανθρώπου με αυτές τις ικανότητες θα υπερβεί την ωφέλεια από όλα τα υπόλοιπα. Στο ποιοτικό κομμάτι ενδεχομένως να έχετε ουσιαστικό όφελος. Ωστόσο ένας καλός (πραγματικά) μηχανικός είναι σε θέση να κατευθύνει τα συνεργεία και να προστατέψει την οικοδομή σας από κακοτεχνίες.
Μου είναι αδύνατον ειλικρινά να ελέγξω αν ο άνθρωπος που αναμιγνύει τα υλικά λχ για τα σοβατίσματα είναι ο κάποιος παλιός και έμπειρος εργάτης ή κάποιος πολύ φτηνός ανειδίκευτος, ο οποίος λόγω του χαμηλού κόστους προσελήφθη από τον μάστορα. Προσέξτε το αστείο της υπόθεσης:
- Α. Αν έχετε δώσει την δουλειά με τα υλικά ο μάστορας θα είναι πολύ προσεκτικός, αλλά θα πληρώσετε περισσότερα στον …μάστορα.
- Β. Αν όχι τότε ο μάστορας θα είναι απρόσεχτος θα προσλάβει τον πιο φτηνό εργάτη και θα πληρώσετε περισσότερα σε σπατάλη υλικών.
Αυτό φυσικά ισχύει για ΚΑΘΕ εργασία.
Άρα ο βασικός κανόνας, όπως θα δούμε είναι μόνο ένας.
Εντοπίστε τους αξιόπιστους και συνετούς συνεργάτες σας.
Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω αυτό το δεύτερο μέρος. Εάν θα έπρεπε να αρχίσω να περιγράφω τις κακοτοπιές που έχει κάθε εργασία μέχρι την ολοκλήρωση της οικοδομής. Επειδή αισθάνομαι ότι αυτό είναι μάλλον αδύνατο και δεν υποκαθίσταται από άρθρα ή λόγια (θα είναι σαν την μέθοδο εκμάθησης Karate από βιβλίο και πιστέψτε με επειδή τυγχάνει να έχω μαύρη ζώνη σε σχετικό άθλημα) είναι απλά παράλογο.
Ωστόσο πολύ συνοπτικά θα σας απαριθμήσω ανά εργασία ένα ή δύο σημεία προσοχής και μετά θα επαναλάβω τον τελικό χρυσό κανόνα.
6. ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ
Προσοχή στη διαφορά διαστάσεων των σχεδίων με τις πραγματικές. Πόσο είναι το ΤΕΛΙΚΟ άνοιγμα; Πολλές φορές στα σχέδια η διάσταση που δίνεται μεταφράζεται από τον χτίστη ως έχει χωρίς να υπολογίσει και το πάχος του κασώματος. Επειδή δεν μπορείτε να περάσετε από 50 εκ. πόρτα μάλλον θα πρέπει να γκρεμίσετε…
Προσοχή επίσης στα ύψη των ανοιγμάτων. Έχει υπολογιστεί το ύψος του δαπέδου; Άλλο 2,20 μ. κι άλλο 1,95 μ.
Ελπίζω βέβαια το χέρι του χτίστη να μην τρέμει… Ο τοίχος συνηθίζεται να είναι ευθύς και όχι κυματοειδής. Αυτά μαζί με την ικανότητα του καλουπατζή σας μπορεί να κοστίσουν πολύ προκειμένου να έλθουν σε μία ανεκτή μορφή, αφού ο σοβατζής θα πρέπει να τοποθετήσει μεγάλες ποσότητες επιχρίσματος προκειμένου να γεμίσει τις διαφορές.
Προσοχή επίσης στα σενάζ και τις μονώσεις. Θέμα με πολλές παραμέτρους.
7. ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ
Απλά επιλέξτε τα καλύτερα υλικά! Το που και πως θα τοποθετηθούν οι βρύσες, οι λεκάνες κλπ δεν πρόκειται να σας το περιγράψω από την ιστοσελίδα!
8. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Απλά επιλέξτε τα καλύτερα υλικά! Ισχύουν τα ίδια όπως προηγουμένως, αλλά μην λυπηθείτε τους διακόπτες…
9. ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
Πολύ δύσκολη η επίβλεψη και η αξιολόγηση αυτής της εργασίας. Δεν έχω βρει ακόμα τον τρόπο. Ωστόσο συνεργάζομαι στενά με τον τεχνίτη και φροντίζω να ακολουθώ τις τεχνικές προδιαγραφές. Αλλά οι επιφάνειες θέλουν καλό …χέρι και συνέπεια.
10. ΧΡΩΜΑΤΑ
Αντίστοιχα με τα παραπάνω. Το κακό πάντα είναι ότι κάποιος καταλαβαίνει το αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση της εργασίας. Η ποιότητά της θα διαφανεί με τον χρόνο…
11. ΔΑΠΕΔΑ
Προσοχή στους αρμούς και κυρίως στους εξώστες. Πολλές υγρασίες κυκλοφορούν εκεί. Αλλά και πάλι. Αν το χέρι του τεχνίτη ή του βοηθού του δεν πιάνει τότε ότι και να σας πω είναι περιττό.
12. ΜΟΝΩΣΕΙΣ
Κορυφαίο θέμα.
13. ΚΑΓΚΕΛΑ – ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
Μου είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτώ πώς να περιγράψω την αίσθηση, την οποία αντιλαμβάνομαι όταν επισκέπτομαι μία έκθεση.
Το τελικό μου συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως δεν μπορώ να σας υποδείξω σε αυτές τις εργασίες συγκεκριμένους και ασφαλείς τρόπους προκειμένου να αποφύγετε άσκοπες δαπάνες.
Η μόνη μέθοδος είναι η αντίληψη, την οποία μπορεί να έχετε και φυσικά η σταθερή σας απαίτηση να επιλέγετε αξιόπιστους συνεργάτες.
Εντελώς ασαφή όλα αυτά το αντιλαμβάνομαι και το αναγνωρίζω, αλλά ειλικρινά είναι τα μόνα, τα οποία μπορώ να σκεφτώ με κάποια πρακτική σημασία.