Διάβασα πως το κόστος της διαστημικής αποστολής της Ινδίας και της προσσελήνωσης στο Νότιο Πόλο (της Σελήνης) κόστισε 75 εκ. δολάρια. Μάλιστα οικονομικοί αναλυτές θεωρούν το κόστος επίτευξης του εγχειρήματος (με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό) σημαντικότερο και από το ίδιο το εγχείρημα!
Η ταινία Interstellar (2014) εν τω μεταξύ του Κρίστοφερ Νόλαν (ναι του ιδίου σκηνοθέτη με το εφετινό “Οππενχάιμερ”) κόστισε… 165 εκ. δολάρια! Περισσότερο από το διπλάσιο δηλαδή της αποστολής της Ινδίας!
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς πρόκειται για δύο ανόμοια πράγματα και η σύγκριση δεν είναι ακριβής, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον. Εξ’ άλλου υπάρχει ένα τεράστιο προηγούμενο κόστος υποδομών.
Το Interstellar απέφερε ακαθάριστα έσοδα περίπου 680 εκ. ευρώ, άρα ως επιχείρηση ήταν επιτυχημένη. Η προσσελήνωση της Ινδικής ακάτου θεωρητικά δεν απέφερε άμεσα κέρδη (σε χρήμα), διότι αλλού είχε τεράστιο αντίκτυπο και φυσικά θα προέλθουν ΚΑΙ κέρδη!
Τώρα θα σας “πάω” κάπου αλλού. Η γνωστή μας Barbie κόστισε επίσης 175 εκ. ευρώ και απέφερε σχεδόν άμεσα (και έως τώρα) περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Για να αγοράσει η Ελλάδα ένα… μαχητικό αεροσκάφος F-16 χρειάζεται, όπως αναφέρεται, περίπου 40 εκ. δολάρια, τα οποία όλα προέρχονται από την φορολογία. Με κόστος δηλαδή τεσσάρων F-16 μία ταινία θα μπορούσε να αποφέρει, ας υποθέσουμε 800 εκ. δολάρια (κάπου στο ενδιάμεσο μεταξύ Interstellar και Barbie) δηλαδή 800/40=20 F-16 και αφαιρώντας το κόστος παραγωγής, καθαρά 16 αεροπλάνα F-16, τα οποία πληρώνουν οι θεατές παγκοσμίως.
Και το προηγούμενο είναι ένα από τα δεκάδες παραδείγματα, τα οποία θα μπορούσατε να αναφέρετε σε κάθε τομέα…
Και για να σας το χαλάσω και… φτιάξω (!). Επειδή ταινία από επιτροπή θα κόστιζε τα διπλά χρήματα (320 εκ. δολάρια) και θα έκοβε δεν θα έκοβε 1000 εισιτήρια, ας προσλάβουμε τον Νόλαν (να μην σκοτωνόμαστε και μεταξύ μας, ποιος θα την σκηνοθετήσει) και όλα… μια χαρά!
Γιατί έγραψα τα προηγούμενα… φανταστικά σενάρια;
Διότι η Ελληνική κοινωνία σέρνεται και έχει στερέψει και από φαντασία και από διάθεση. Χρειάζονται διαστημικές τομές και Σεληνιακή νοοτροπία για να υπάρξει πρόοδος. Άλλο ένα σενάριο δηλαδή επιστημονικής φαντασίας!