Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Θα Φιλούσατε το Βάτραχο;

Οι Αδελφοί Γκρίμμ με αυτό το πολύ όμορφο παραμύθι τους, το οποίο θεωρούσαν ένα από τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα της συγγραφής τους έθεσαν ένα μεγάλο δίλημμα στην πριγκιποπούλα: έπρεπε να φιλήσει τον βάτραχο προκειμένου να τηρήσει μία συμφωνία μαζί του. Η ιστορία είναι χαρακτηριστική βεβαίως της κουλτούρας των βορείων λαών και νομίζω μία πολύ κλασσική Γερμανική υπόθεση.

Όλα αυτά, διότι το χρυσό τόπι της πριγκίπισσας της έπεσε σε ένα πηγάδι και ο “κάτοικος” του πηγαδιού θα της το ανέσυρε αλλά με κάποιο… κόστος: να τον φιλήσει! Η πριγκιποπούλα δεν σκέφτηκε τίποτα άλλο παρά μόνο το πώς θα πάρει στα χέρια της το τόπι και μετά έγινε… καπνός (και εδώ κλασσική συμπεριφορά γαλαζοαίματου ανθρώπου). Αλλά ο βάτραχος ήταν επίμονος και τελικά σε μία παραλλαγή του παραμυθιού (υπάρχουν και άλλες λιγότερο σκληρές) αναγκάζεται τελικά να υποχωρήσει και να το πράξει.

Και ώ του θαύματος, ο βάτραχος μεταμορφώνεται σε πρίγκηπα, τον οποίον ερωτεύεται και παντρεύεται την… άλλη ημέρα! Λογικό μου ακούγεται με τέτοιο μυαλό που είχε τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε;

Η ιστορία βρίθει συμβολισμών και νοημάτων και θα μπορούσα να την αναλύσω γράφοντας διδακτορική διατριβή. Αλλά δεν θα το κάνω επί του παρόντος τουλάχιστον, επειδή όμως έχω την ακατανίκητη τάση να… δυσκολεύω “κάπως” τα διλήμματα θα την τροποποιούσα ελαφρώς και θα έθετα και κάποιους άλλους πιθανούς όρους:

Εάν ΔΕΝ φιλούσες τον βάτραχο έχανες για πάντα το χρυσό τόπι και ο Βασιλιάς πατέρας σου θα σε τιμωρούσε με το να σε φυλακίσει επί έναν χρόνο στον τρομακτικό πύργο.

Εάν τον φιλούσες είχες τρεις πιθανότητες, τις οποίες όμως γνωρίζεις εκ των προτέρων:

Α. Να λύνονταν τα μάγια και να μεταμορφωνόταν στον πρίγκηπα των ονείρων σου (εάν είχες όνειρα),

Β. Να μην συνέβαινε τίποτα και να παρέμενε ο βάτραχος αυτό, το οποίο ήταν, αλλά εσύ θα είχες το χρυσό σου τόπι και καμία απομόνωση στον πύργο

και

Γ. Να μεταμορφωνόσουν ΕΣΥ σε βάτραχο (βατραχίνα) αλλά να γινόσουν όμως βασίλισσα των συμπαθών αυτών αμφιβίων.

Παρατηρείτε λοιπόν, πως το πρόβλημα παύει να είναι η… αηδία για το φιλί στο στόμα του βατράχου, αλλά οι… συνέπειες. Σχεδόν απαράλλαχτα εμφανίζονται τα προηγούμενα στην πραγματική ζωή, όπου πολύ εύκολα μπορείτε να παραλληλίσετε τις καταστάσεις.

Τι θα επιλέγατε;

Σημ. Παρατηρείστε προσεκτικά το… έντομο, το οποίο κάθισε επάνω στο βάτραχο. Είναι το… γεύμα του· και για όσες/ους έχουν γνώσεις φυσικής αναλογιστείτε τα εκπληκτικά… G επιβράδυνσης του εντόμου!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)