Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Θα “πέσουν” κι άλλο οι τιμές Ακινήτων;

Αυτήν την ενότητα αποφάσισα να την γράψω (με όλο το ενδεχόμενο ρίσκο) προκειμένου να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, το οποίο μου τίθεται πολύ συχνά (και δικαιολογημένα)..

Θα τολμήσω μάλιστα να σας δώσω και “τελική” απάντηση , ώστε να λειτουργεί σαν εργαλείο και όχι ανά περίπτωση.

Λοιπόν, το ερώτημα το μετατρέπω σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Εσείς τι θέλετε να κάνετε;

Όσο και εάν σας φαίνεται περίεργο εμένα προσωπικά δεν με απασχολούν σχεδόν …καθόλου οι τιμές. Ωραία, εάν μετά από αυτό παραμένετε στην σελίδα διαβάστε τον λόγο:

Προσωπικά το κριτήριο μου αφορά την έννοια της δράσης… Δρω ή δεν δρω… Τίποτα άλλο…

Συνεπώς εάν το κριτήριο μου είναι να κάνω κάτι η αναφορά στις τιμές αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα. Να μην είμαι βέβαια τόσο “σκληρός” στην προσέγγιση μου. Η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει κάποιες οικονομίες, οι οποίες είναι αντικειμενικά δύσκολο να αναπληρωθούν και έχουν αποκτηθεί επιπλέον με μεγάλες θυσίες. Στην περίπτωση αυτή υφίσταται όντως ένα ζήτημα… Ομολογώ πως οι προσωπικές μου τάσεις ανήκουν στην επιχειρηματική πλευρά αλλά πάντα πιστεύω πως με μία μικρή πίεση μπορούν να βελτιστοποιηθούν τα μεγέθη, ακόμα και εάν αυτό είναι αρχικά αδιόρατο. Ίσως εδώ η τιμή να είναι όντως το σημαντικότερο κριτήριο.

Επανερχόμενος στο αρχικό ερώτημα της ενότητας αυτής η απάντηση έχει να κάνει πάλι με τις επιδιώξεις σας.

Κάποιοι σκέπτονται να αγοράσουν και περιμένουν να “πέσουν” κι άλλο οι τιμές… Είναι μία τακτική αυτή, η οποία όμως έχει ένα σπουδαίο κόστος: τον χρόνο… Εάν καθυστερώ λχ να αγοράσω ένα κτίσμα για επαγγελματική χρήση περιμένοντας 5 χρόνια προκειμένου να “πέσει” και άλλο η τιμή του, ενώ σε αυτό το διάστημα έχω καταβάλλει πολύ περισσότερα σε ενοίκια απαντήστε μου εσείς εάν αυτό το κρίνετε σωστό. Επιπλέον ενέχει και το ρίσκο να ….”ανέβουν” οι τιμές και τότε η απώλεια θα είναι διπλή (ή να μην μπορώ την καλύτερη δεδομένη στιγμή να το αγοράσω)…

Ή εάν διαθέτετε κάποιο ακίνητο προς πώληση και ταυτόχρονα έχετε εντοπίσει κάποια σημαντική επαγγελματική ευκαιρία τι νόημα θα έχει να μην πουλήστε “χαμηλά” όταν το προσδοκώμενο όφελος από την άλλη δραστηριότητα θα είναι πολλαπλάσιο της σχετικής διαφοράς.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως εάν οι προθέσεις είναι να μην κάνετε τίποτα, τότε η τιμή αποτελεί μία δικαιολογία απραξίας. Είναι λίγο “άβολο” για εμένα να το γράφω αυτό, αλλά ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί κάποιος θα πρέπει να δικαιολογεί τις πράξεις του, όταν αυτές δεν βλάπτουν κανέναν.

Η συνειδητή μη δράση αποτελεί μία επενδυτική τακτική και δεν χρειάζεται καμία άλλη εξήγηση.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά την διαφορά της έννοιας της αξίας από την λογιστική τιμή και τις ισοδυναμίες της. Λογιστικά όντως οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνουν την πραγματική τους αξία. Ένα ακίνητο στο Σύνταγμα δεν …μετακινείται είτε κοστολογείται 5 εκ. ευρώ είτε 2. Εάν όμως είναι ζήτημα …ζωής και θανάτου και ένα κομμάτι ψωμί σας σώζει τη ζωή τότε πως θα τεθεί το ερώτημα; …(παρακαλώ δεν υπεισέρχομαι σε ζητήματα ηθικής στο σημείο αυτό, τα οποία είναι τεραστίας σημασίας κατά τη γνώμη μου)…

‘Ίσως πάλι μία χαμηλή τιμή πώλησης να εξισορροπείται από μία εξ’ ίσου χαμηλή τιμή αγοράς ενός άλλου πιο κατάλληλου για της ανάγκες σας ακινήτου (η πιο επιθυμητού)…

Χρησιμοποιώ σκληρά επιχειρήματα αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα της ζωής. Σε μία περίπτωση λχ απαγωγής πως μπορεί να αξιολογηθεί το ποσό; Τι είναι προτιμότερο τελικά; Ένας ζωντανός άνθρωπος με μηδέν υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό του ή ένας … με χρήματα στον (άχρηστο πλέον για τον ίδιο) τραπεζικό του λογαριασμό. Φυσικά γνωρίζω πως θα αντιτείνεται το επιχείρημα, ούτε το ένα ούτε το άλλο και ο άνθρωπος να μην αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιες συνθήκες, αλλά ποιος είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη ή ότι υφίστανται ακλόνητες εξασφαλίσεις και απόλυτη σιγουριά;

Ας μην ξεχνάμε ότι και τα ακίνητα αποτελούν ένα αντίστοιχο “χρηματιστηριακό” προϊόν και μάλιστα προϊόν της ίδιας της ζωής, συνεπώς δεν εξαιρούνται από αυτή (άσχετα εάν η φύση τους μας ξεγελά και τα νομίζουμε αιώνια ή δεδομένα).

Εάν επιμένετε όμως να σας δώσω μία τελική τεχνική απάντηση στο εάν “πέσουν” κι άλλο οι τιμές των ακινήτων θα σας απαντήσω …ναι. Μόνο, προσέξτε το πολύ καλά αυτό… Το τελικό προς τα κάτω σημείο μπορεί να είναι σήμερα, σε έναν μήνα ή σε έναν χρόνο και κάποια χρονική στιγμή θα υπάρξει η αντίστροφη πορεία. Εκτός εάν διαθέτετε ικανότητες μάντη Κάλχα ή Τειρεσία δεν μπορείτε ποτέ να το γνωρίζετε. Διακινδυνεύω μάλιστα να προβλέψω (εντελώς θεωρητικά) πως η στιγμή της ανόδου δεν θα είναι ομαλή αλλά απότομη και το τελικό προς τα κάτω σημείο τότε μακρινό παρελθόν.

Τότε βασίζετε τις αποφάσεις σας περισσότερο σε τακτικές τυχερού παιγνιδιού παρά δράσης με συγκεκριμένο στόχο και κινείστε στα πλαίσια αυτού που ονομάζουμε gambling. Εάν αποδέχεστε εξ’ ίσου θαρραλέα την πιθανότητα απώλειας ή εγκλωβισμού με την πιθανότητα κέρδους και ανάπτυξης τότε είστε στο στοιχείο σας…

Αυτό διότι το σημείο καμπής –το τονίζω πάλι- είναι εντελώς αδύνατον να το γνωρίζετε και επί πλέον αφού το μάθετε θα είναι αργά… (αντίστοιχη περίπτωση με το χρηματιστήριο).

Τότε στον απολογισμό θα αξιολογηθεί όχι η τιμή του ακινήτου, αλλά των πεπραγμένων και τότε ακριβώς το αρχικό ερώτημα θα είναι δίχως κανένα νόημα.

Τελικά απάντησα στο ερώτημα;

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)