Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Θα Μπορούσε;

Θα μπορούσε κάποιος βλέποντας φευγαλέα αυτή τη φωτογραφία συνειρμικά και ασυναίσθητα να πιστέψει πως πρόκειται για το Παρίσι και την ομώνυμη Παναγία των Παρισίων.

Ωστόσο με προσεκτικότερη παρατήρηση θα καταλάβαινε πως ΔΕΝ πρόκειται για το Παρίσι. Αλλά τότε ποια είναι αυτή η πόλη;

Τα κοινά στοιχεία είναι τα γράμματα τους. Και οι δύο πόλεις έχουν ονόματα αποτελούμενα από εξ (6) γράμματα και μάλιστα 4 από τα οποία είναι κοινά (στην Ελληνική γλώσσα). Επίσης αρχίζουν με το ίδιο σύμφωνο και όχι μόνον και διαφέρουν σε ένα Τ και ένα Σ. Βέβαια το Παρίσι είναι μία κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για την άλλη.

Σε ένα όμως η πρώτη είναι ασυναγώνιστη: στη διάρκειά της στο χρόνο ως πόλη, η οποία κατοικείται συνεχώς. Η πρώτη της φωτογραφίας είναι η 11η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης (και μία από τις παλαιότερες παγκοσμίως), το Παρίσι μακράν νεότερο…

Έχει σημασία όμως η σύγκριση; Φυσικά και όχι! Ο λόγος; Οι πόλεις είναι όπως και οι άνθρωποι. Κάθε μία έχει “κάτι”, το οποίο την καθιστά μοναδική, όσο ασήμαντη ή ταπεινή και εάν φαίνεται ή είναι. Και η πρώτη έχει αποδείξει πως αντέχει στο χρόνο και τις φοβερές κακουχίες, κάτι, το οποίο για να το ισχυριστεί το Παρίσι θα πρέπει να παρέλθουν περισσότερα από 1000 (χίλια) έτη ΧΩΡΙΣ όμως ταυτόχρονα να υπάρχει και η πρώτη!

Προσοχή λοιπόν στις κρίσεις και τις συγκρίσεις! Ισχύει και μεταξύ των ανθρώπων!

Θα μπορούσε λοιπόν; Όχι δεν θα μπορούσε!

Σημ.: ΠΑΤΡΑΙ – ΠΑΡΙΣΙ

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)