Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Θα Αγοράζατε Διαμέρισμα στον…Marina Tower;

Υπάρχει μία όμορφη Ελληνική ταινία του 1959 βασισμένη στην ιστορία των Μίμη Τραϊφόρου και Δημήτρη Βασιλειάδη με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Στουρνάρα 288”. Παίζουν πολλοί και καλοί ηθοποιοί της εποχής, όπως ο Ορέστης μακρής, η Σοφία Βέμπο και μία πλειάδα ακόμα, την οποίαν δεν αναφέρω. Μπορείτε ωστόσο να διαβάσετε σχετικά σε κινηματογραφικές ιστοσελίδες.

Τέλη της δεκαετίας του 50 είναι η εποχή όπου κατεδαφίζονται τα παλαιά σπίτια και στη θέση τους αναγείρονται πολυκατοικίες! Η νέα τάση και μαζί οι νέες κοινωνικές συνήθεις. Αυτά τα γνωρίζετε πολύ καλά. Εκείνο, το οποίο όμως ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας ήταν… “Φτώχεια και Αριστοκρατία”! Και κατά τη γνώμη μου είναι πολύ περισσότερο χαρακτηριστικός και ουσιαστικός.

Και ξαφνικά μετά από περίπου 60 έτη, η Αθήνα θα αποκτήσει στην… Κυανή Ακτή της, έναν πύργο με το πολύ… πρωτότυπο όνομα Marina Tower! Είναι τόσο πρωτότυπο, ώστε παραπέμπει σε δύο θαυμάσιους αρχιτεκτονικά πύργους του Σικάγου, οι οποίοι κατασκευάστηκαν μεταξύ 1964-1968. Τα συγκεκριμένα τα έχω επισκεφθεί δύο ή τρεις φορές και διαθέτω μέχρι και λεπτομέρειες των αρχιτεκτονικών και στατικών τους σχεδίων και μελετών. Ο αρχιτέκτονας τους  Μπέρτραντ Γκόλντμπεργκ ομολογουμένως έδωσε μία άλλη προοπτική διάσταση στο σχεδιασμό των ουρανοξυστών ή καλύτερα των υψηλών κτιρίων.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως και ο… Ελληνικός Marina Tower θα είναι αρχιτεκτονικά πολύ ιδιαίτερος για το είδος του. Αλλά δεν είναι εκεί  το θέμα. Το θέμα είναι πως το 2023 ή όποτε ολοκληρωθεί θα είναι η μετεξέλιξη της… Στουρνάρα 288! Το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι ένα: πως όλοι οι ιδιοκτήτες θα έχουν πάρα πολλά χρήματα! Συνεπώς και μόνον με το άκουσμα της διεύθυνσης αμέσως κάποιος θα καταλαβαίνει πως έχει να κάνει με κάποιον με χρήματα.

Όχι όμως κατ΄ ανάγκην και πλούσιο! Διότι εάν εξαιρέσουμε τον κατασκευαστή, όλοι οι υπόλοιποι θα “στριμωχτούν” σε ένα κτίριο με άλλους 199 ενοίκους!  Διότι διάβασα πως θα διαθέτει 200 διαμερίσματα!

Η Αθήνα δεν είναι Νέα Υόρκη ούτε στη λογική ούτε στη φιλοσοφία. Βέβαια το ίδιο ισχύει και στην αυθεντική Κυανή Ακτή, όπου τα κτίρια διαμερισμάτων στο Μόντε Κάρλο “βλέπουν” θάλασσα και τα αυτοκίνητα της φόρμουλα ένα κάτω από τους εξώστες τους μία φορά το χρόνο. Και πάλι άλλη φιλοσοφία.

Τουλάχιστον οι ένοικοι των δεκάδων χιλιάδων Στουρνάρεων 288 της μεγαλούπολης θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, πως όπως δεν θέλουν –ενδεχομένως- να συναντούν τον αντιπαθή γείτονά τους στο ασανσέρ το ίδιο θα συμβαίνει με τους πιθανόν απείρως αυξημένου υπερ-εγώ ενοίκους του συγκεκριμένου κτιρίου.

Και κάτι ακόμα… Πάλι “Φτώχεια και Αριστοκρατία”, διότι άλλο το διαμέρισμα στον 40ό (40) όροφο και άλλο στον 25ο (25)! Ωστόσο ποιο σωστός θα ήταν ο τίτλος “Χρήματα και Περισσότερα Χρήματα”!

Δεν είμαι σίγουρος πώς αυτό έλλειπε από την Ελλάδα του 2021.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)