Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Θέλω να Γίνω Υπουργός!

-“Πώς ονομάζεται ο νέος καγκελάριος;”
-“Το όνομα το ξέχασα” είναι η απάντηση. “Λέγεται Μίχελ ή κάτι παρόμοιο.”

Αυθεντικός διάλογος μεταξύ του γενικού υπασπιστή του αυτοκράτορος Κάιζερ της Γερμανίας φον Πλέσσεν και του Κάιζερ. Και αυτός ο Μιχέλις (αυτό ήταν τελικά το όνομά του), πρώην βοηθός… λοχία και απορριφθείς κάποτε ως ακατάλληλος για ένα κατώτατο διοικητικό αξίωμα διορίστηκε καγκελάριος της Γερμανίας μένοντας στο αξίωμα επί 100 ημέρες. Σε δύο μόνο από αυτές έδρασε και τις δύο φορές όμως εντελώς λάθος!

Φυσικά χαντάκωσε τη Γερμανία, η οποία στην κατάστασή της δεν ήταν σε θέση να ανεχτεί ανάλογους πειραματισμούς. Και κατόπιν τα θλιβερά χρόνια από το 1918 έως το 1933 με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία…

Ο πατέρας μου, βαθύτατος γνώστης της ιστορίας και των λεπτομερειών της, αλλά και (προσοχή εδώ) των χαρακτήρων της μου έλεγε:

“Θέλεις παιδάκι μου να γίνεις υπουργός; Περίμενε κάθε ημέρα έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού. Κάποια ημέρα θα χρειαστεί κάποιον και θα επιλέξει όποιον βρεθεί εμπρός του. Αυτός θα είσαι ΕΣΥ, εάν φυσικά περιμένεις έξω από το γραφείο του!”

Από αύριο ξεχάστε με! Έξω από το Μαξίμου κάθε πρωί. Θα “επενδύσω” λίγους μήνες αναμονής μέχρι το καλοκαίρι. Και μετά… υπουργός!

Μην ανησυχείτε δεν διαγράφω τίποτα από τα άρθρα μου και τους χαρακτηρισμούς… Θα λάβω υπουργείο και όχι ένα… ψωρο-υφυπουργείο!

Όλα αυτά για το οποία σήμερα γελάμε, διαφθείρουν το πνεύμα και θα πληρωθούν πάρα πολύ ακριβά κάποια στιγμή οσονούπω. Και τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα… Αλλά ΕΓΩ (χα!) θα είμαι ήδη υπουργός!