Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Ψευδαίσθηση της Δύναμης της Θέλησης

Πολύ συχνά ακούω περί της δύναμης της θέλησης και πως πρέπει κάποιος να διαθέτει περίσσεια από αυτήν για να προοδεύσει. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.

Υπάρχει ένα μυστικό:

Δεν υπάρχει θέληση! Επιθυμίες υπάρχουν! Η λέξη “θέληση” χρησιμοποιείται συγκεκαλυμμένα αντί της λέξης “επιθυμία”.

Όσο περισσότερες και σφοδρότερες επιθυμίες υπάρχουν, τόσο ανάλογη και η θέληση. Αυτό εξηγεί και την ικανότητα ποταπών ανθρώπων να επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Δεν έχουν δύναμη θέλησης, βουλιμικές επιθυμίες σε απίστευτο βαθμό διαθέτουν.

Αυτές δεν σημαίνει πως είναι και ηθικά αποδεκτές. Μην εντυπωσιαζόμαστε λοιπόν από μηδαμινής αξίας και ήθους άτομα, τα οποία επιτυγχάνουν σε κάποιους τομείς και θεωρούμε πως διαθέτουν… “δύναμη θελήσεως”… Επιθυμίες έχουν και με κάθε τρόπο προσπαθούν να τις ικανοποιήσουν, (ακόμα και μέσω… ηθικών τρόπων).

Γιατί το γράφω όμως αυτό το σημείωμα;

Διότι όταν τοποθετήσεις στη λέξη θέληση τη λέξη επιθυμία αυτομάτως διαθέτεις ένα ισχυρότατο και ξεκάθαρο κίνητρο δράσης (προκειμένου να την ικανοποιήσεις). Όχι μόνον αυτό, αλλά αναλογιστείτε στη ζωή σας τι έχετε πράξει και πόσες ενδεχομένως θυσίες έχετε κάμει στο παρόν προκειμένου να υλοποιήσετε μία ή περισσότερες επιθυμίες σας στο μέλλον. Ιδού το θαυμαστό κίνητρο δράσης για τις θυσίες του παρόντος! Το κίνητρο δεν ήταν η… θέλησή σας, αλλά η επιθυμία σας!

Το συμπέρασμα:

Όταν κάποιος σας στερήσει τις επιθυμίες σας ή σας πείσει πως δεν πρέπει να έχετε επιθυμίες, τότε αυτομάτως σας εξόντωσε και την… θέληση και την διάθεση για δράση.

Ισχύει όμως και το αντίθετο.

Όταν κάποιος σας ενισχύει τις επιθυμίες σας, ενισχύει ταυτόχρονα και την… θέληση σας και (πάλι) τη διάθεση σας για δράση!

Αυτό το μυστικό το γνωρίζουν πολύ καλά, οι πολιτικοί, οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι δημοσιογράφοι, οι διαφημιστές και αρκετοί ακόμα, οι οποίοι αναλόγως των προσωπικών τους συμφερόντων ή του ήθους τους επιλέγουν κατάλληλα τις “επιθυμίες”.

Δεν πρόκειται να γράψω περισσότερα, ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια παραδειγμάτων μπορώ να εκδώσω, απλά το επισημαίνω και φυσικά πολύ εύκολα θα αναγνωρίσετε γύρω σας τα γραφόμενά μου (και βεβαίως θα μεταφράσετε τα συμβάντα).

Η συμβουλή μου;

Ενισχύστε άκρως τις (όμορφες) επιθυμίες σας…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)