Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο… Προφήτης

Δε γνωρίζω εάν παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα και την εκρηκτική ανάπτυξη των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Ειδικά μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών της Google και της Microsoft διεξάγεται ένας πολύ σκληρός αγώνας, ο οποίος ενδέχεται να φέρει απρόσμενα αποτελέσματα.

Η Microsoft κατέλαβε εξαπίνης τη Google παρουσιάζοντας την εξελιγμένη πλέον μηχανή αναζήτησής της Bing με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Είναι εντυπωσιακές οι αποκρίσεις στα τιθέμενα ερωτήματα.

Ωστόσο και εγώ θέλησα να δοκιμάσω και να αξιολογήσω την ποιότητα και ακρίβεια των απαντήσεων και ομολογουμένως έμεινα έκπληκτος.  Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας άνθρωπος, εκείνος, ο οποίος απαντά.

Στο ερώτημά μου όμως περί του Προφήτη Teucris (πάντοτε το πρώτο πράγμα, το οποίο αναζητάς είναι αυτό, το οποίο αφορά εσένα) μου απάντησε:

“The Prophet Teucris, a documentary series that explores the life and teachings of Teucris, who claims to be a prophet and a descendant of the ancient Greek hero Teucer.”

Και σε μετάφραση:

“Ο Προφήτης Teucris, μια σειρά ντοκιμαντέρ η οποία εξερευνά τη ζωή και τις διδασκαλίες του Teucris, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι προφήτης και απόγονος του αρχαίου Έλληνα ήρωα Τεύκρου.”

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, την πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή έμαθα την… καταγωγή μου και μερικά άλλα πράγματα!

Βέβαια επειδή η μηχανή αναζήτησης μαθαίνει και αυτο-βελτιώνεται δε νομίζω πως θα δοθεί ανάλογη απάντηση στο ίδιο ερώτημα, διότι κάπου θα… ερώτησε και θα της είπαν πως ΔΕΝ είμαι Προφήτης κλπ!

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και άκρως εντυπωσιακές, στο τομέα αυτόν (της τεχνητής νοημοσύνης) και δεν χρειάζεται να είσαι και… προφήτης για να το αντιληφθείς. Το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι διαφορετικό και πολύ (μα πολύ) χειρότερο:

Η έλλειψη και εκρηκτική απομείωση της… φυσικής νοημοσύνης!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)