(Στην φωτογραφία μία Ελληνική γάτα, με φόντο τους Δελφούς, γνωρίζει θαυμάσια να απολαμβάνει την ζωή και την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία)…
Χθες το βράδυ κάποια στιγμή, μετά την ήττα της Ρωσίας από το Βέλγιο, άκουσα έναν δημοσιογράφο να “προβλέπει”, τον “σίγουρο” αποκλεισμό της Ρωσίας, αφού όπως είπε η Νότια Κορέα θα κερδίσει την Αλγερία almost unlikely (σχεδόν σίγουρα)… Από τον τόνο της φωνής του ήταν ξεκάθαρο, πως αυτή δεν ήταν πρόβλεψη, αλλά μία μετασχηματισμένη στο μυαλό του βεβαιότητα…
Η Νότια Κορέα ηττήθηκε μεγαλοπρεπώς από την Αλγερία και τα δεδομένα τροποποιήθηκαν άρδην… Η ίδια βεβαιότητα ήταν αυτή, η οποία προεξοφλούσε τη συντριβή της Γκάνας από την πανίσχυρη Γερμανία… Αμ δε…
Γνωρίζω πως κινδυνεύω να γίνω γραφικός (εάν δεν έχω ήδη γίνει) ή τουλάχιστον κοινότυπος με το να επαναλαμβάνω το πόσο βαθειά ριζωμένη είναι η Αριστοτελική αντίληψη στη δομή του σύγχρονου νέο-Έλληνα…
Νομίζω πως ο Αριστοτέλης αποτελεί την προσωποποίηση της ταφόπλακας του αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, το οποίο από τη στιγμή εκείνη και μετά έγινε από βιωματικό και τρόπος ζωής, απλή ανάγνωση εγχειριδίων. Δεν είναι τυχαίο πως αυτό σηματοδοτείται και οριστικά με την λήξη του αρχαίου Κόσμου, την εμφάνιση του Αλεξάνδρου στην ιστορία και την έναρξη της Ελληνιστικής περιόδου…
Παρεμπιπτόντως ο Αριστοτέλης ήταν σίγουρα και εντελώς αποτυχημένος ως δάσκαλος, αφού εάν ο μαθητής του Αλέξανδρος τον είχε καταλάβει και ακούσει, ούτε Μέγας θα ονομαζόταν, ούτε πέρα από την αυλή του σπιτιού του θα είχε εκστρατεύσει, αφού είναι “λογικό”, πως είναι “αδύνατον” να κυριεύσεις μία Περσική αυτοκρατορία και την μισή Ασία με λίγες χιλιάδες στρατιώτες…
Ο Αριστοτέλης δεν είχε ούτε καν την ηθική και το μεγαλειώδες ανάστημα του Σωκράτη, διότι σε ανάλογη περίπτωση έφυγε άρον-άρον από την πατρίδα του Αθήνα δίνοντας το “λαμπρό” παράδειγμα “πίστης και υπακοής στους νόμους” για τους επόμενους αιώνες και για την “νέα” αντίληψη περί πατρίδος.
‘Όλα τα προηγούμενα οδήγησαν στην υιοθέτηση άλλων συμπεριφορών και πεποιθήσεων μακράν αυτών της γνήσιας αρχαίας Ελληνικής Σκέψης και Φιλοσοφίας και επειδή ακριβώς όλα τα προηγούμενα ήταν (και είναι) “ξένα” με την ιδιοσυγκρασία της αμιγώς αρχαιο-Ελληνικής στάσης ζωής μετατράπηκαν με την πάροδο των αιώνων σε δεισιδαιμονίες, μυστικισμό, απαισιοδοξία, μοιρολατρία και αδράνεια –και μύρια ακόμα συμπλέγματα και υποκρισίες-… (διαστρεβλωμένες μορφές, οι οποίες και αντικατοπτρίζονται στην καθημερινότητα).
Οποτεδήποτε παρουσιάζεται κάποια ιδιαίτερη ευκαιρία, βαθειά ενεργοποιούνται αυτές οι αρχαιο-Ελληνικές μνήμες και τότε βλέπουμε μία διαφορετική αντιμετώπιση…
Προσωπικά όταν διαβάζω ή ακούω “λογικά” επιχειρήματα τουλάχιστον “αρρωσταίνω” και ταυτόχρονα νοιώθω έρημος και μόνος (πιστέψτε με)… Αλλά ένας κούκος φέρνει την άνοιξη και φυσικά μπορείς να αλλάξεις τον Κόσμο.
Διαβάστε τον Αριστοτέλη και κατόπιν τοποθετήστε ήρεμα τα βιβλία του στο πιο απόμακρο ράφι της βιβλιοθήκης σας και ξεχάστε τα… Μετά αρπάξτε οποιονδήποτε άλλον φιλόσοφο προηγούμενης περιόδου και ενστερνιστείτε αξιωματικά (ναι το εννοώ εμφατικά αυτό) την όποια φιλοσοφία του…
Θα βελτιωθεί θεαματικά η ζωή σας και θα διαπιστώσετε έκπληκτοι πως η ταφόπλακα της Ελληνικής Σκέψης και Φιλοσοφίας είναι η λογική του Αριστοτέλη…
Σημ. 1: Να προλάβω κάποια ένσταση, προσέξτε πως οι επιστημονικές ανακαλύψεις και των αρχαίων Ελλήνων δεν βασίζονταν στην λογική, αλλά στην ευφυΐα… έχει μεγάλη διαφορά…
Σημ. 2: Σήμερα το πρωί συναντώ (ίσως τυχαία) παραιτημένους ανθρώπους… Τέλος, παραίτηση. Αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Επί τη ευκαιρία του Μουντιάλ σας υπενθυμίζω πως Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα στεφθεί ο ανθεκτικότερος και όχι ο καλύτερος…
Σημ. 3: Τονίζω πως δεν ομιλώ εκ του ασφαλούς. Κάθε άλλο (!) και καλύτερα να μην σας περιγράψω. Δεν γνωρίζω για τα υπόλοιπα, ωστόσο για κάποιο περίεργο λόγο η φύση όρισε για όλους μας –αυτό πραγματικά ανεξαιρέτως- πως έχουμε 24 ώρες ΟΛΟΙ το ίδιο εμπρός μας… Κάτι σημαίνει αυτό…