Η Τακτική της (τελευταίας) Σταγόνας

Εάν είχατε ποτέ την τύχη  να δείτε από κοντά έναν κινητήρα jet πολεμικού αεροπλάνου θα διαπιστώνατε -ή θα σας εξηγούσαν- πως ο κατασκευαστής έχει προβλέψει να εκμεταλλεύεται και την τελευταία σταγόνα λαδιού.To σύστημα διαχείρισης του λαδιού είναι ένα έργο τέχνης στην δομή του. Ενώ ο κινητήρας είναι ένα απλός σωλήνας καύσης (θεωρητικά γράφω) η “ζωή” του εξαρτάται από αυτές τις σταγόνες λαδιού.

Ειδικά στα πολεμικά αεροσκάφη με δυνατότητα ελιγμών και εξαιρετικά βίαιων φυγοκεντρικών δυνάμεων το σύστημα αυτό αποτελεί το κορυφαίο του αεροσκάφους.

Φυσικά δεν έχω σκοπό ούτε και δύναμαι να σας διδάξω μηχανολογία κινητήρων jet, αλλά θα ήθελα να γράψω για κάτι, το οποίο θεωρώ πολύ σπουδαιότερο:

Έχει σημασία η χρησιμοποίηση και της τελευταίας σταγόνας!

Ο κατασκευαστής δεν σκέφτηκε την “οικονομία” ούτε και την διαχείριση –ως απόθεμα εξασφάλισης- σε δύσκολες καταστάσεις. Τούτο, διότι σε ένα πολεμικό αεροσκάφος οι καταστάσεις είναι εγγενώς δύσκολες και δεν υπάρχει σημείο αρχής και τέλους, παρά μόνο δράση. Τα καύσιμα δεν είναι απεριόριστα και ο στόχος είναι συγκεκριμένος• και πρέπει να επιτευχθεί.

Κάθε μη χρησιμοποιημένη σταγόνα αποτελεί μία “χαμένη” σταγόνα και όχι μία σταγόνα εξασφάλισης. Τούτο, διότι την πλέον κρίσιμη στιγμή ΑΚΡΙΒΩΣ αυτήν την σταγόνα θα χρειαστείς….

Και στην ζωή αλλά και στην μάχη η πιο κρίσιμη σταγόνα είναι πάντα η “τελευταία”! Αυτή, η οποία εμπεριέχει ολόκληρο το μεγαλείο της αδιόρατης ανεπαίσθητης γραμμής μεταξύ της αρχής ή του τέλους μεταξύ της νίκης ή της ήττας…

Το μεγαλείο της ωστόσο έγκειται στο γεγονός πως εάν ΔΕΝ την χρησιμοποιήσεις ποτέ δεν θα γνωρίζεις ποια από τα δύο συστατικά εμπεριείχε, την αρχή ή το τέλος, την νίκη ή την ήττα… Είναι ο σκληρός και απαράβατος της όρος…

Εάν αφεθείς στην λογική, τότε ποτέ (μα ποτέ) δεν θα την χρησιμοποιήσεις• και φυσικά ποτέ δεν θα γνωρίζεις η προσπάθεια σου τι αποτέλεσμα θα είχε.

Αυτό είναι υπέροχο.

Ενώ εάν ακολουθήσεις την… “παράλογη” λογική του κατασκευαστή του κινητήρα είσαι υποχρεωμένος να την χρησιμοποιήσεις. Τότε θα γνωρίζεις…

Εάν αυτή η σταγόνα ήταν για εσένα ή όχι… και είτε έλθει το τέλος ή η ήττα θα είσαι πάντα σίγουρος, πως έκανες τα πάντα και δεν άφησες κανένα περιθώριο, καμία αμφιβολία να σε ταλανίζει την υπόλοιπη ζωή σου.

Τότε ακόμα και το τέλος και η ήττα αποκτούν μία άλλη γλύκα, τη γλύκα της δύναμης της ζωής για την επόμενη σκληρή μάχη.

Μην την λυπάστε και μην την “αποθηκεύετε”. Αυτή η σταγόνα είναι η ΔΙΚΗ σας σταγόνα και είναι πάντα εκεί από τον “κατασκευαστή” για εσάς!