Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Συνθήκη του Μοντρέ και τα Μυρμήγκια

Στο οίκημα, το οποίο κατοικώ τα μυρμήγκια είναι κάτι εκ των ου άνευ. Λόγω του κήπου και του ελεύθερου χώρου γύρωθεν συνέχεια εμφανίζονται εκεί όπου κόκκοι ζάχαρης από τον καφέ μου κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ωστόσο κατά το τέλος του καλοκαιριού εξαφανίζονται και δεν πατάει… μυρμήγκι έως την άνοιξη και εννοώ προς το τέλος της.

Πέρυσι από το τέλος του καλοκαιριού και εφέτος όμως παρατήρησα μία περίεργη συμπεριφορά. Εμφανίζονται σε μικρούς αριθμούς μεν, αλλά είναι κάτι, το οποίο ποτέ μου δεν είχα εντοπίσει. Και πάντα εξαφανίζονται πριν επιδράμει κάποια κακοκαιρία. Μάλιστα αυτό συμβαίνει ενώ υπάρχει ακόμα καλός καιρός.

Αυτό με έχει οδηγήσει να… προβλέπω κατά κάποιον τρόπο τις καιρικές συνθήκες. Τα μυρμήγκια πλέον επαναστάτησαν και δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον κώδικα περί μυρμηγκιών, πώς δηλαδή το χειμώνα μέσα τα κεφάλια στις φωλιές, ενώ το καλοκαίρι εργατικό πάρτυ συγκέντρωσης σπόρων και κόκκων ζάχαρης.

Τα μυρμήγκια μεταβλήθηκαν σε καιροσκόπους!

Γιατί αυτό άραγε με παραπέμπει στην επιλεκτική τήρηση διεθνών συμφωνιών από την πλευρά της γείτονος. Διάβασα πως θα τηρήσει κατά γράμμα τα προβλεπόμενα της Συνθήκης του Μοντρέ. Αλλού όμως και σε άλλες συνθήκες όπως ας πούμε αυτή της Λωζάνης δεν δείχνει την δέουσα πίστη! Μια χαρά με τα μυρμήγκια!

Παρεμπιπτόντως και κατά τύχην οι πληττόμενες χώρες από μία τροποποίηση της Συνθήκης του Μοντρέ το 1994/1998 σχετικά με τις διελεύσεις είναι οι παρακάτω: Ρωσσία, Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Ουκρανία και Βουλγαρία. Τυχαίο; Δε νομίζω!

Σημ.: Το χιούμορ δεν είναι αντικείμενο για γέλια