Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Συκιά

Πριν από πολλά χρόνια ανεβασμένος στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου (αλήθεια τι ωραία αίσθηση ελευθερίας αυτή) κάπου σε μια εξοχή συναντήσαμε μία γριούλα να κάθεται κάτω από μια συκιά.

-“Τι κάνεις εδώ γιαγιά, θέλεις να βοηθήσουμε σε κάτι; ”,

ρωτήσαμε, διότι πάντα στα έρημα μέρη σκέφτεσαι μήπως χρειάζεται κάποια βοήθεια ένας άλλος άνθρωπος.

-“Τίποτα παιδιά δεν θέλω, σας ευχαριστώ”

-“Tι περιμένεις τότε κάτω από τη συκιά;”

-“Την φυλάω παιδιά από τα κατσίκια. Αφού την έφτιαξε ο Θεούλης εδώ κάποιος πρέπει να την προστατέψει!”

Άναυδοι αναχωρήσαμε για την συνέχεια…

Κάθε πρωί λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, όταν ένα νέο εμπόδιο ορθώνεται καθημερινά εμπρός μου, προσπαθώ να σκέφτομαι αυτήν την… συκιά. Αφού δημιουργήθηκε και είναι εκεί κάποιος λόγος θα υπάρχει· και κάποιος άνθρωπος θα πρέπει να την προστατεύει από τα ζώα, ακόμα και εάν αυτό φαίνεται ανόητο…

Χρόνια τώρα το ένα πρόβλημα μετά το άλλο… Κι εσύ να αναρωτιέσαι, ποιο είναι το νόημα, τι κάνω… Κι όμως υπάρχει μία συκιά για τον καθ’ έναν, την οποία οφείλει να προστατεύσει…

Πάντα θαύμαζα τους παλαιούς σκληρούς αγωνιστές, οι οποίοι δεν άλλαζαν τα πιστεύω τους κάτω από κανενός είδους πίεση. Είτε ήταν στην ναζιστική κατοχή οι πατριώτες – αντιστασιακοί είτε οι κομμουνιστές τα επόμενα χρόνια είτε οι δημοκράτες επί χούντας είτε οι απλοί έντιμοι πολίτες σήμερα.

Δεν έχει σημασία εάν συμφωνείς με τα πιστεύω τους, δεν μπορείς όμως να μην δεχθείς, πως αυτοί οι άνθρωποι ενώ ήταν τόσο εύκολο να διαφύγουν τον θάνατο είτε καταδίδοντας τους συντρόφους τους είτε απαρνούμενοι τα πιστεύω τους με μια απλή δήλωση μετανοίας ΔΕΝ το έκαναν! Και φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν και απαγχονίστηκαν.

ΔΕΝ το έκαναν!

Αντιμετωπίζοντας κι άλλα κι άλλα κι άλλα εμπόδια σήμερα και κάθε ημέρα, ίσως με μία υποχώρηση να ήταν όλα πολύ ευκολότερα αλλά θυμάμαι πάντα την συκιά. Ήταν εκεί για κάποιο λόγο και ήταν εκεί αυτή η γιαγιά να την προστατεύσει.

Όχι αγαπητοί μου φίλες και φίλοι! Οι αποφάσεις έχουν προ πάρα πολλού καιρού ληφθεί και είναι αμετάκλητες. Δεν πρέπει να ενδίδουμε σε κανενός είδους αθλιότητα. Δεν πρέπει να υποχωρούμε ούτε χιλιοστό. Δεν πρέπει να ξεφτιλίσουμε τα πιστεύω μας και να αλλαξοπιστήσουμε ξεπουλώντας την ανθρώπινη μας υπόσταση, οποιεσδήποτε δυσκολίες, οσοδήποτε μεγέθους.

Και πρέπει με κάθε δύναμη και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και πάθος να καταπολεμούμε το κακό αμείλικτα.

Πρέπει να διαφυλάξουμε την συκιά! Κι εσύ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΚΙΑ.

Μην ενδίδετε?

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)