Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Πυρηνική… Οικολογία

Η βασική κατεύθυνση για την Ελλάδα της κρίσης του 2013 αποτελεί η επιστροφή στην αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τις βιολογικές καλλιέργειες… Αυτό είναι το “σύνθημα”…

Δεν διαφωνώ καθόλου! Αντιθέτως! Τα Ελληνικά κρασιά λχ αποτελούν λόγω κλιματικών και φυσικών συνθηκών μία διεθνώς κορυφαία από κάθε άποψη επιλογή. Ιδιαίτερα μικροί οινοπαραγωγοί με εξαιρετικό μεράκι και διάθεση παράγουν “οίνον”, ο οποίος “ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου”! Εξ’ άλλου και οι Αρχαίοι Θεοί του Ολύμπου εγνώριζαν προφανώς την απίστευτη ποιότητα των Ελληνικών οίνων (νέκταρ) και παρ’ ότι είχαν απεριόριστες δυνατότητες δεν εισήγαγαν “οίνον” από την Αίγυπτο ή από αλλού…

Ωστόσο αυτή η εμμονή με την αγροτική-γεωργική Ελλάδα είναι αρκετά κοντόφθαλμη…

Οι μεταβολές στις συνθήκες της ζωής οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες παραμέτρους. Άλλωστε θυμίζουν προσεγγίσεις του τύπου: να εξελίξουμε τα …κάρα, τη στιγμή που διαθέτουμε αυτοκίνητα με τεχνολογίες εξαιρετικά εξελιγμένες· και καλώς να εξελιχθούν τα κάρα και τα αντίστοιχα μοντέλα προώθησης (άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια κλπ), αλλά αποτελεί αυτό πραγματική πρόοδο; Προφανώς μειώνεται η εξάρτηση από το πετρέλαιο (και αυξάνεται αντιστρόφως στον σανό και το τριφύλλι) αλλά είναι αυτό μόνο;

Δεν αμφιβάλλω απλώς, ενίσταμαι διότι υπάρχει πεδίο λαμπρό σε πάρα πολλούς τομείς, οι οποίοι αγνοούνται και δεν μπορώ να κατανοήσω το γιατί.

Θα εστιάσω σε έναν όρο ταμπού: Στην Πυρηνική Ενέργεια Τεχνολογία. Ο οικολογικός ορυμαγδός σάρωσε κάθε τι, το οποίο χρησιμοποιούσε το συνθετικό “πυρηνικός/ή/ό¨… όχι αδίκως βεβαίως, διότι πολλά δεινά έχουν προκληθεί εξ’ αιτίας του/της (ηθελημένα ή αθέλητα)…

Ωστόσο όμως ας μην μένουμε σε αυτό… Η Πυρηνική ενέργεια είναι μία πολύ σπουδαία πηγή ενέργειας με εξαιρετικά χαρακτηριστικά… Μόνο που η διαχείριση της δεν είναι εύκολη ενώ οι συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος ή φυσικής καταστροφής ανυπολόγιστες…

Μπορούμε να θέσουμε μία τελεία εδώ και στοπ. Μπορούμε να ΜΗΝ θέσουμε μία τελεία εδώ και να εξελίξουμε τον συλλογισμό μας.

Σε αντίθεση με τον φυσικό ορυκτό πλούτο η πυρηνική ενέργεια έχει ένα τεράστιο προσόν, το οποίο απογειώνει τη διαφορά: είναι μία ΝΟΗΤΙΚΗΣ υφής ενέργεια και μάλιστα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ καταγωγής (μήπως ξεχάσατε τον Δημόκριτο και τον διδάσκαλό του τον Λεύκιππο); Χωρίς μυαλό απλώς ΔΕΝ την έχεις… (φυσικά και την τεχνολογία της, ως απόρροια του μυαλού)…

Η Νιγηρία και η Ναμίμπια αν και παράγουν το 8 και το 7% της παραγωγής του ουρανίου διεθνώς αντιστοίχως δεν αποτελούν πλούσιες χώρες, σε αντίθεση με το Κουβέιτ, το οποίο παράγει το 3% του πετρελαίου και είναι πάμπλουτο… Ένα γεωτρύπανο είναι αρκετό να κάνει τη διαφορά…

Που καταλήγουμε;

Η Ελλάδα, ως γενέτειρα χώρα όφειλε να είναι πρωτοπόρος στην ΑΤΟΜΙΚΗ ενέργεια (χρησιμοποιώ τους όρους ΑΤΟΜΙΚΗ-ΠΥΡΗΝΙΚΗ αδιακρίτως). Μάλιστα θα σημειώσω πως υπάρχει τεράστιο πεδίο εξέλιξης. Αν τα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα των αρχών του αιώνα προκάλεσαν πολλούς θανάτους, άραγε δεν έπρεπε να εξελιχθούν; Για ποιό λόγο λοιπόν να μην ισχύει το ίδιο και για την ΑΤΟΜΙΚΗ ενέργεια;

Αποδείχθηκε διεθνώς πως στην ασφαλή διαχείριση της έχουν αποτύχει πολλές ισχυρότατες χώρες. Δεν αναφέρομαι μόνο στα σοβαρότατα ατυχήματα στο Three Mile Island των ΗΠΑ ή στο Τσερνομπίλ… Αναφέρομαι και στο πολύ πρόσφατο ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας… Η Ελλάδα είναι εντόνως σεισμογενής χώρα (και με τακτική εμφάνιση σεισμικών παλιρροιακών κυμάτων -τσουνάμι-) και όπως έχει αναπτύξει διεθνώς μάς υψηλή αντίληψη αντισεισμικής τεχνολογίας στις κατασκευές θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτύξει μεθόδους ασφαλούς διαχείρισης της Πυρηνικής ενέργειας.

Κάποιοι ταλαίπωροι μετανάστες από μία συγκεκριμένη χώρα της Ασίας μπορεί να αντιμετωπίζονται με όποιον υποτιμητικό τρόπο, ωστόσο η πατρίδα τους και αναφέρομαι στο Πακιστάν είναι ΠΥΡΗΝΙΚΗ δύναμη (και όχι μόνον)… Αναρωτιέμαι πολλές φορές πως θα αισθανόσαστε αν αντιλαμβανόσαστε πως ο μελαμψός κλπ λαθρο-μετανάστης προέρχεται από μία χώρα, η οποία εν δυνάμει έχει την ικανότητα να αφανίσει την χώρα μας… Δεν το ακούω και πολύ αστείο αυτό…

Προσωπικά θεωρώ, ότι για πλείστους και εντελώς σαφείς λόγους η Ελλάδα όφειλε να αναπτύξει ιδιαιτέρως αυτού του είδους την εγγενώς Ελληνική ενέργεια και όχι μόνον για ειρηνικούς, αλλά και για αποτρεπτικούς σκοπούς….

Όλοι κατανοούν το σκεπτικό μου και είμαι σίγουρος πως πολύ διαφορετική αντιμετώπιση θα είχε η χώρα μας εάν διέθετε αυτού του είδους το ΝΟΗΤΙΚΟ προϊόν… Γειτονικά μας παραδείγματα διατίθενται και αναφέρομαι προφανώς στο Ισραήλ, το οποίο εν πολλοίς οφείλει την κάποια του ηρεμία από το 1979 σαφώς και στο γεγονός αυτό.

Εάν θεωρείτε πως όλα αυτά αποτελούν θεωρητικές προσεγγίσεις με μηδενικό πρακτικό ενδιαφέρον θα διαφωνήσω πλήρως. Η Ελλάδα ως μία Ευρωπαϊκή χώρα έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει τεχνολογίες αυτής της μορφής και διακινδυνεύω να προβλέψω πως δεν θα είχε αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα επ’ αυτού…

Τι επιλέγετε λοιπόν; “Οίνον” Ολύμπου ή Ατομική Τεχνολογία;

Προσωπικά και απολύτως ειλικρινά και τα δύο…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)