Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η… “Παράνοια” του Ίλον (Έλον) Μασκ

Ο Μασκ είναι κατά τη γνώμη μου παρανοϊκός. Καμία λογική δεν υπάρχει επάνω του. Μόνο πως η τύχη (ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε) τον ευνόησε σε φοβερό βαθμό, ώστε να αποκτήσει πάρα πολλά χρήματα. Ο Ίλον (Έλον) Μασκ δεν είναι λογικός. Το πιθανότερο είναι –εάν δεν είχε τόσα πολλά χρήματα- να ήταν τρόφιμος ψυχιατρείου.

Αλλά αποτελεί “σημαία” για την εποχή μας και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί;

Ακριβώς γι’ αυτό! Παρανοϊκός με πάρα πολλά χρήματα. Όποια ιδέα, όποιο όνειρο του κατέβει στο μυαλό μπορεί να υλοποιηθεί. Όποιος “λογικός” πρότεινε ακριβώς αντίστοιχα θα ήταν περίγελος. “Λογικός” χωρίς τα χρήματα.

Δε γνωρίζω το μέλλον του Μασκ, αν και Προφήτης. Δεν θέλω να το γνωρίζω. Εκείνο, το οποίο όμως “βλέπω” είναι πως τρέλα και παράνοια με χρήματα αποτελούν εξαιρετικά προηγμένη ευφυία. Τρέλα και παράνοια των… φτωχών καλό… ψυχιατρείο!

Ο Μασκ μπορεί να αφήσει στην ανθρωπότητα πολλά, μπορεί και τίποτα. Ένα όμως είναι σίγουρο:

Πώς ένας παρανοϊκός, ο οποίος έχει τη δυνατότητα λόγω χρημάτων να υλοποιεί τα πλέον τρελά του όνειρα έχει απόλυτη επιτυχία.

Ένας ακόμα περισσότερο παρανοϊκός και με ακόμα καλύτερα και μεγαλεπήβολα όνειρα χωρίς χρήματα έχει ήδη κλείσει θέση στο αντίστοιχο Δρομοκαΐτειο του κάθε τόπου.

Δεν είναι ο Μασκ κάτι περισσότερο. Είναι ο Μασκ με τα χρήματα κάτι περισσότερο. Εάν κάθε ένας μπορούσε να υλοποιήσει τα όνειρά του θα ήταν εν δυνάμει Μασκ. Αλλά δεν είναι.

Ακολούθησε το όνειρό σου. Μπορεί να σου έλθουν και τα χρήματα. Με τη λογική όμως ούτε χρήματα ούτε όνειρα. Απλά για να το γνωρίζεις.