Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Παγίς των Δημοσκοπήσεων

Αγαπώ πολύ αυτήν την πόλη… Συνηθίζω να περπατώ μόνος μου σε όλες τις συνοικίες και γειτονιές της και να παρατηρώ, τα σπίτια, τους ανθρώπους, τα καφενεία… Την ώρα εκείνη νοιώθω πως αφουγκράζομαι τις “φωνές” και εννοώ τις εσωτερικές φωνές.

Εάν περπατάς σε κάποιες σχετικά ακριβές συνοικίες, βλέπεις τις πολυκατοικίες και τα ακριβά αυτοκίνητα και αποκτάς μία συγκεκριμένη αίσθηση.

Εάν περπατάς όμως σε άλλες λιγότερο προβεβλημένες συνοικίες αποκτάς μία διαφορετική αίσθηση. Οι δεύτερες είναι πολύ περισσότερες από τις πρώτες.

Είναι αλήθεια πως κοιτάζοντας κάποια απίστευτα ταλαίπωρα ισόγεια σπιτάκια των… 20 έως 50 τετραγωνικών μέτρων και (ελαφρώς) “κρυφο-κοιτάζοντας” από κάποιο ανοικτό παράθυρο ή πόρτα δεν σας κρύβω πως μου έρχεται ένα μειδίαμα στα χείλη (μην το παρεξηγήσετε, δεν το γράφω ειρωνικά).

Θα ήθελα να χτυπήσω το κουδούνι (εάν έχουν ηλεκτρικό ακόμα) και να συνομιλήσω με τους ανθρώπους των 70+ ετών ή με κάποια παιδιά των 20-30 χωρίς εργασία και στο ήλιο μοίρα και να αρχίσω να τους αναλύω το πρωτογενές πλεόνασμα, την αναπτυξιακή πολιτική, τις επιπτώσεις στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων λόγω των hedge funds, την υψηλή φορολογία, η οποία αποτρέπει τις επενδύσεις κλπ, κλπ. κλπ…

Μάλιστα να φορέσω και ένα κοστούμι, να σταθμεύσω απ’ έξω με την Μερσεντές μου (μπα αλλού δεν θα χωράει, αλλού είναι στενάκια ή σκαλάκια) και να τους εξηγήσω πως με τις άριστες επιδόσεις μου στο σχολείο έλαβα υποτροφία από το Harvard και εκπόνησα Διδακτορικό με θέμα την επίδραση της ψυχολογίας της παρθενιάς των κορασίδων του Ισλάμ στο ζήτημα της διακύμανσης των τιμών πετρελαίου Brent στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ!

Καταλάβατε τώρα;

Θα επιστρέψω με μία φορτωμένη με ντομάτες Μερσεντές, τις όποιες ακόμα και εάν έχουν αγοράσει στο τέλος της λαϊκής (ένεκα φθηνότερες) με χαρά θα μου τις πετάξουν. Και δίπλα μου θα στριγγλίζουν τα πενηντάρια “παπάκια” με τις κομμένες εξατμίσεις (και πινακίδες κυκλοφορίας) και τις σημαίες κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Και μετά θα αιτηθώ (ωραία λέξη) την ψήφο τους!

Χα!!!

Βεβαίως τα προηγούμενα ίσως δεν ισχύουν σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες συνοικίες, οι οποίες (κατά το μάλλον ή ήττον) θα εντυπωσιαστούν από το παρουσιαστικό μου και τις θεωρήσεις μου.

Θα αιτηθώ (εδώ ταιριάζει) επίσης τις ψήφους τους. Και ενδεχομένως να λάβω και αρκετές. Ίσως με μισο-στραβοκοιτάξουν εάν η Μερσεντές μου είναι καλύτερο μοντέλο ή μεγαλύτερου κυβισμού από την δικιά τους, αλλά θα το αντιπαρέλθουν. Τα παιδιά τους εν τω μεταξύ, τα οποία θα με καταλάβαιναν, διότι σπουδάζουν σε ανάλογα Πανεπιστήμια δεν θα τα συναντήσω, διότι είναι ήδη στο εξωτερικό.

Συνέλθετε παιδιά!

Η Ελλάδα επέλεξε τη φτώχεια. Και η φτώχεια έχει ως κίνητρο (ή καλύτερα δημιουργεί) πολλές φορές τον φθόνο.

Διότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να αντιληφθείτε πως ο κακομοίρης με φθονεί, διότι ΝΟΜΙΖΕΙ πως δεν μπορεί να με φτάσει και συνεπώς θα θελήσει να με καταστρέψει. (Φυσικά δεν θα του το αποκαλύψω αυτό)!

Ο άλλος θα με φθονήσει επίσης για την επιτυχία μου, αλλά ίσως θελήσει να με προσεταιριστεί για τη δύναμή μου. Εκτός εάν με φοβηθεί και αλλάξει γνώμη.

Επειδή όμως είμαι πονηρός και γνωρίζω που κρύβονται οι περισσότεροι ψήφοι θα φορέσω τα σκισμένα ρούχα μου και τα διαλυμένα πάνινα υποδήματα μου και θα τους πλησιάσω φιλικά (χτυπώντας τους την πλάτη = κλασσικό πίσω-μαχαίρωμα), θα τους υποσχεθώ κάποιον διορισμό της πείνας, θα βγάλω το μένος μου εναντίον του δίπλα νεόπλουτου, ο οποίος του κλέβει το βιός και καλοκοιτάζει να πηδήξει την αδελφή του ή τη γυναίκα του, θα υποσχεθώ κοινωνικά επιδόματα και βεβαίως αν και κατανοώ και συμπονώ τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα παραδεχθώ συμπονετικά πως ναι τους κλέβουν τις δουλειές τους και αυτοί.

Θα γίνω και Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός Βόλου και τέλεια! Με την βοήθεια των φίλων μου στα τηλεοπτικά δίκτυα, τις άδειες μάλιστα μοσχοπούλησα θα προσφέρω υψηλής επιμορφωτικής στάθμης εκπομπές, όπως “Paparads”, “Ελλάδα έχεις τετρακέφαλους”, “Your Ηλιθιότητα Rocks” και τα συναφή!

Με τους άλλους δεν θα ασχοληθώ καθόλου.

Και θα εκλεγώ αν και οι δημοσκοπήσεις με εμφανίζουν δεύτερο ή τρίτο. Και οι “άλλοι” θα εκπλαγούν! Μα πώς αφού δεν υπάρχουν επενδύσεις και η φορολογία ανέρχεται στο 29% των επιχειρήσεων με ψήφισαν;

Και φυσικά μόλις εκλεγώ θα φροντίσω να πολλαπλασιάσω το κοινό μου φτωχαίνοντας τους όλους ακόμα περισσότερο και κάνοντας και τους υπολοίπους φτωχότερους. Τόσο απλό!

Και τότε ακόμα περισσότερη επιτυχία θα έχουν τα προηγούμενα επιχειρήματα. Σίγουρα θα είμαι ένας σπουδαίος στο να εκλέγομαι αλλά είμαι και ένας προδότης, ένας παλιάνθρωπος. Διότι θα βασίζω την επιτυχία μου στην εξαθλίωση των συμπολιτών μου. Αλλά λειτουργεί και δεν πρόκειται να το αντιληφθούν και ποτέ, αφού ούτε το δημοτικό δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν. Το Λύκειο από εδώ και πέρα προαιρετικό ή μόνο με σκληρές εξετάσεις!

Ωραία! Συνεχίστε τώρα να διαβάζετε και να αναλύετε τις δημοσκοπήσεις.