Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ονοματολογία των Κομμάτων και η Μυστικιστική τους Σημασία

Προσοχή! Το χιούμορ δεν είναι αντικείμενο για γέλια!

Μπορεί ο τίτλος να είναι βαρύγδουπος και.. απόκοσμος, μπορεί το άρθρο να είναι γραμμένο με χιουμοριστική διάθεση, αλλά καλού-κακού οι… ανάδοχοι των κομματικών σχηματισμών ας το προσέξουν!

Το άρθρο αυτό αναλύει το όνομα κάθε κόμματος σε συσχετισμό με την πορεία του:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Από τα πλέον συντηρητικά και σταθερά ονόματα. Το “Νέα” προσδίδει μία επιφανειακή φρεσκάδα στη λέξη “Δημοκρατία”, η οποία έχει ηλικία… χιλιάδων ετών. Σίγουρη επιλογή με 30-35% σταθερό κοινό. Προσδιορισμοί, όπως το “νέα” και το “δωρεάν” είναι ελκυστικοί για προβολή. Ο πρώτος αρχηγός, ο οποίος θα θελήσει τη μετονομασία της θα είναι και ο τελευταίος της. (Α! Μη γελαστεί κανένας και το “Νέα” το μετατρέψει σε… δωρεάν, θα αστοχήσει οικτρά)!

Ε.Ρ.Ε. (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις)

Το παλαιότερο όνομα της Ν.Δ. Αρχηγικό κόμμα του με επιτυχία και με τον ήχο “ρε”, κατάλληλο για… παρακρατικές ενέργειες, όπως είχε και μία σχετική φήμη. Οι πληροφορίες όχι δικές μου από τον πατέρα μου. Πάντως λειτουργούσε στην εποχή του.

ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η επιτομή! Ίσως η πλέον επιτυχημένη επιλογή ever! Το όνομα εμπεριέχει τον ήχο του «ΣΟΚ». Σοκ λοιπόν στην κοινωνία. Και αυτό όχι με στατικό τρόπο αλλά δυναμικό. Εξ΄ ού και η τρίτη λέξη δε σημαίνει κόμμα, αλλά Κίνημα. Εξ΄ αρχής… winner! Ήταν όμως πολύ… κινητικό και υστερούσε στα φρένα.

ΕΝΩΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το πάλαι ποτέ κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου (Ι, γιατί έχουμε και ΙΙ) ιδρυθέν το 1961.  Δεν είχε καθόλου τύχη. ”Ένωση” στην Ελλάδα (ανέκδοτο μου ακούγεται) και… “Κέντρο”, εδώ όπου οι ακραίες απόψεις κυριαρχούν. Χμ. Ο γερο – Παπανδρέου δεν είχε καλές σχέσεις με την αγοραλογία  (κοινώς μάρκετινγκ, αλλά ο Κύριος Μπαμπινιώτης παραμονεύει και… φοβάμαι)!

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Τα πολλά “σ” και “σπ” το καθιστούν ανεπαρκές. Συνασπίζει μεν αλλά δεν διαθέτει δυναμική. Το 3% ήταν άθλος.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο μετασχηματισμός και μετεξέλιξη του Συνασπισμού ήταν πολύ επιτυχής. Το αρκτικόλεξο παρέπεμπε σε μία ανατροπή εκ της ρίζας. Σύριζα (από τη ρίζα). Μόνο πως το Σύμπαν δεν είναι τόσο καλό στην αντίληψή του και το εξέλαβε ως “ξυστά”. Ξυστά λοιπόν ΔΕΝ κατάφερε την αυτοδυναμία, ξυστά πέρασε από την “αριστερά”, ξυστά και από τα μνημόνια. Με αυτή την ονομασία εξουσία δεν ξαναβλέπει, όσα σύμβολα και εάν αλλάξει. Θα περνάει πάντα ξυστά (=σύριζα) ό,τι και να στοχεύει.

Πρόταση: Να μετονομαστεί σε.. Αμπάριζα! Αμπάριζα είναι το όνομα παιδικού παιγνιδιού και μάλιστα δύο αντίπαλων ομάδων (στο στοιχείο του δηλαδή)! Και όταν λέμε “τα πήρε όλα αμπάριζα” σημαίνει πως ορμάει κάπου χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

ΚΙΝ.ΑΛ.

Το όνομα θυμίζει και είναι κατάλληλο για… οδοντόκρεμα. Θα είναι η οδοντόκρεμα, την οποίαν θα χρησιμοποιούν άλλοι στην οδοντόβουρτσά τους, να πλένουν τα δόντια τους. Και στην πράξη δεν είναι τυχαίο πως πολλά στελέχη του “διαπρέπουν” σε άλλες αλλόδοξες κυβερνήσεις με μεταγραφή! Άμεση αλλαγή συνιστάται κατεπειγόντως! Άλλωστε θα τελειώσει το σωληνάριο και…

Πρόταση: Να μετονομαστεί σε ΚΟ.Ν.Λ.Υ. Θυμίζει κατ΄ αρχήν το δέρμα CONNOLLY άρα αποκτά μία βαρύτητα και μία Αγγλική χροιά! Συνδυασμός μοντέρνου και δυναμικού. Τα αρχικά τώρα δεν τα έχω σκεφτεί αλλά θα μπορούσαν να ήταν “Κόμμα Νέας Λαϊκής Υπερδύναμης”! Τα έχει όλα! Χα!

ΑΝ. ΕΛ.

Περισσότερο όνομα ποδοσφαιρικής ομάδας ή ναυτιλιακής εταιρείας. Πολύ ατυχής επιλογή. Οι ομάδες υποβιβάζονται, οι ναυτιλιακές… βυθίζονται. Τα έπαθε και τα δύο!

Κ.Κ.Ε.

Σοφιστικέ όνομα σταθερής αξίας. Έχει μία μεγαλοπρέπεια η γραφή του. Το όνομα αυτό όμως καταστρέφεται όχι από τη γραφή του, αλλά από την προφορά του. Κάπα, κάπα ε, είναι μάλλον εντάξει. Κου-κου-έ όμως αρχίζει να θυμίζει πουλιά της νύχτας και κούκο. Δεν θα του κάνει κούκου στην εξουσία παρά μόνο εάν το αλλάξει.

ΠΟΤΑΜΙ

Ιδρύθηκε με σκοπό να τα παρασύρει όλα, όπως ένα ποτάμι. Μόνο πως το… πήρε το ίδιο το ποτάμι. Είπαμε! Το Σύμπαν υστερεί στην αντίληψη.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πολύ ευφυές με έντονα στοιχεία πραγματικού αποκρυφισμού και μυστικισμού. Η επιλογή αρίστη. Αλλά το πρωτότυπο ομώνυμο τάγμα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα είχε μόνο 16 χρόνια ζωής. Το ίδιο και η πλαστή καρικατούρα αντιγραφή του.

ΜέΡΑ25

Θυμίζει μαθηματική εξίσωση και υψηλή κουλτούρα. Ως γνωστόν ούτε στα μαθηματικά τα πηγαίνουν πολύ καλά οι περισσότεροι, αλλά ούτε και στην… υψηλή κουλτούρα. Καμία ελπίς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

“Λύση” και μάλιστα στην Ελλάδα είναι ένας μη πιστευτός συνδυασμός. Καμία ελπίς και εδώ.

ΛΑΟΣ (με τον τόνο στο Α)

Μεγάλο λάθος ο τόνος στο ά. Με τον λαό δεν παίζεις. Λαός έπρεπε να ονομαζόταν μαζί με κάποιο άλλο συνθετικό. Ατύχησε και δεν του φταίει κανείς.

ΔΗ.Κ.ΚΙ. (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα)

Παλαιότερο κόμμα πρώην υπουργού οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επιτυχημένη σχετικά ονομασία, αλλά παρέπεμπε στη… δίκη (ομόηχο) στην οποίαν παραπέμφθηκε ο ιδρυτής του για την υπόθεση Κοσκωτά. Μάλλον του είχε γίνει εμμονή. Δεν μεταφέρεις τα προσωπικά σου στην ονομασία του κόμματος σου. Όμως, το “Τσοβόλα δώστα όλα” εάν το χρησιμοποιήσει ΤΩΡΑ, όπως ακριβώς ακούγεται, τον βλέπω με 55-65%!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

Πήρε αρκετά χρόνια να… ανθίσει, αλλά τελικά η… άνοιξη ήλθε έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών για τον ιδρυτή και αρχηγό της. Έγινε πρωθυπουργός και το κόμμα του… άνθισε και αμέσως μετά… ξεράθηκε! Δεν αστόχησε πάντως στην ονομασία αν και προσδιόρισε φυτό πολύ αργής… ανάπτυξης. (Σημ. Επειδή του έγινε μάθημα και το κατάλαβε, όταν έγινε πρωθυπουργός είχε και αυτός εμμονή με την… ανάπτυξη).

ΔΗ.ΑΝΑ. (Δημοκρατική Ανανέωση)

Το προσωποπαγές κόμμα του πρώην Π. τ. Δ. Μπορεί πολιτικά να απέτυχε στην διεκδίκηση της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η μετέπειτα πορεία έδειξε πως η επιλογή του ονόματος του κόμματός του ήταν άκρως προφητική. Έπεσε… διάνα (διανά, όπως προφερόταν) στις προβλέψεις του και έγινε Π. τ. Δ. και μάλιστα θεωρείται και από τους πλέον επιτυχημένους.

ΧΧΧ

Σύμβολο, το οποίο υποδηλώνει πορνογραφία ή περιεχόμενο με εξαιρετικά  ακραίο χαρακτήρα. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα, αλλά προτείνεται. Εντελώς κατάλληλο όταν οι καταστάσεις γίνονται/είναι μπ@υρδέλο! Διατηρεί σίγουρα ένα ακατανίκητο σεξαπίλ (sex appeal)! Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Για περισσότερες ιδέες… 50 ευρώ!