Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας ευρίσκεται στην Αρκαδία. Γενικώς νομίζω η Αρκαδία είναι ένας νομός με απίστευτη ομορφιά· και ας μου επιτρέψετε να επεκτείνω λίγο την άποψή μου θεωρώντας πως η Πελοπόννησος αποτελεί ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σημεία του Κόσμου.
Κοντά στην Δημητσάνα, η οποία κείται επί των παναρχαίων ερειπίων της πόλεως Τευθίδος και παρά τον Λούσιο ή Γορτύνιο ποταμό ευρίσκεται η επονομαζόμενη Μονή Φιλοσόφου. Η Μονή ιδρύθηκε το 963, όταν αυτοκράτωρ ήταν ο νικηφόρος Φωκάς, από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, ο οποίος επονομαζόταν Φιλόσοφος και ως εκ τούτου η Μονή ονομάστηκε Φιλοσόφου.
Αυτές τις ημέρες των αργιών εάν έχετε λίγο χρόνο, πολύ θετική διάθεση και μερικά διαθέσιμα χρήματα σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε αυτά τα μέρη.
Η Δημητσάνα αποτελεί πανεπιστήμιο για όσους ενδιαφέρονται για το χτίσιμο με πέτρα, διότι είναι γεμάτη με πολυώροφα πέτρινα κτίρια και όχι μόνον.
Η πρόσβαση προς την Μονή Φιλοσόφου γίνεται από ένα μάλλον απόκρημνο μονοπάτι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες και με την δέουσα προσοχή. Θα ήθελα να προσέξετε πώς η πέτρα δένει με το βραχώδες υπόστρωμα και πως εάν και αποτελεί “κομματάκι” του έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα.
Αυτό μου δίνει την αφορμή και για μία περισσότερο φιλοσοφική θεώρηση της επίσκεψης, πέραν της ιστορικής-αρχιτεκτονικής και δράττομαι της ευκαιρίας να σας επισημάνω, πως οτιδήποτε σκληρό, ακλόνητο και άμορφο στην ζωή μας, μπορεί να διαμορφωθεί κατά το δοκούν εάν μετατραπεί σε “κομματάκια” και ανασυσταθεί.
Η Μονή χτίστηκε επί του βράχου και από το ίδιο του το υλικό. Δεν είναι όμως βράχος! Είναι ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα. Όταν προσθέσεις και την πνευματική διάσταση, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αφορά την Χριστιανική πίστη αποκτάς και έναν Ιερό τόπο! Και όλα αυτά προέρχονται μόνον από έναν… βράχο!
Αυτό ισχύει για κάθε τόπο και εποχή και στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε κυρίαρχη τάση. Αναφερόμαστε στον Ιερό τόπο των Δελφών και όχι σε κάποιο μεμονωμένο κτίσμα. Ο τόπος ήταν ιερός και επί του ιερού τόπου ανεγείροντο ναοί, βωμοί ή λαξεύονταν θέατρα.
Η Μονή Φιλοσόφου όμως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, διότι η εγγύτητα της με τον γενεσιουργό βράχο και ο τρόπος δόμησης καθώς και το γεγονός πως αντέχει εδώ και 1000 χρόνια κεντρίζει την φαντασία κάθε σκεπτομένου ανθρώπου.
Τώρα φανταστείτε ένα πρόβλημα της ζωής σας, ένα αμετακίνητο δεδομένο (έναν βράχο). Σπάστε τον στην επιφάνειά του σε κομματάκια. Κατόπιν λαξέψτε τα και χτίστε επάνω στο αδιαπέραστο τοίχωμα ένα αρχιτεκτόνημα. Δώστε του μία πνευματική διάσταση και αμέσως από ένα τεράστιο πρόβλημα αποκτήσατε έναν Ιερό τόπο! Ο βράχος είναι εκεί διότι δεν είναι δυνατόν να τον καταστρέψετε, αλλά πλέον απέκτησε άλλη διάσταση, άλλο νόημα, άλλο σκοπό και χάρη!
Σημ. Προσπαθήστε να διακρίνετε τον Ναό σε μία από τις φωτογραφίες!