Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Κουρδιστή Σκέψη

Χθες έγραψα ένα “αιρετικό” (νομίζετε) άρθρο σχετικά με το κουρδιστό αυτοκίνητο. Θα ήθελα να το επεκτείνω λίγο και στον τομέα της σκέψης. Εάν κάποιος προσέξει ή ταξιδεύει συχνά (και έχει και τα μάτια του ανοιχτά) θα παρατηρήσει πως σε κάθε χώρα υπάρχουν μερικά κλισέ σκέψης και χαρακτηριστικές τάσεις και αντιμετώπιση σε κάθε θέμα. Επίσης απλά και σύντομα μοτίβα (patterns) σκέψης συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας –και έχω γράψει σχετικά στο παρελθόν γι’ αυτά-.

Όταν λοιπόν τεθεί αυτό το μοτίβο δημιουργείται ένας “συντονισμός” μικρο-τάσεων και μία αυτοματοποιημένη διαδικασία αλληλουχίας σκέψεων προς ένα εκ των προτέρων καθορισμένο συμπέρασμα, το οποίο όμως πάντοτε έχει κάποιο δόλιο σκοπό.

(Υπ’ όψιν πως αυτά τα μοτίβα εφαρμόζονται και μεταξύ κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων σε μία χώρα με προφανείς στόχους):

Να γίνω σαφέστερος Ας δούμε μερικά τα οποία “κυκλοφορούν” ευρέως στην Ελληνική κοινωνία:

1. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε κεφάλαιο για να κάνεις οτιδήποτε.

Μαντέψτε ποιος έχει εφεύρει αυτό το εντελώς γελοίο επιχείρημα, το οποίο έχει αδρανοποιήσει εξαίρετα μυαλά και τα έχει οδηγήσει στην συνειδητή δουλεία προς όφελος εκείνων οι οποίοι έχουν το κεφάλαιο! Το ωραίο είναι πως αυτό το επιχείρημα συνηθίζουν να το χρησιμοποιούν αυτοί, οι οποίο προηγουμένως ΔΕΝ είχαν κεφάλαια.

2. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Μπα; Από πού κι ως που προκύπτει αυτό;

3. Πίστευε και μη ερεύνα.

Να μην είμαι άδικος έχει και άλλες προεκτάσεις και ειπώθηκε και σοφά, αλλά κατέληξε να είναι ένα απαγορευτικό κριτικής σκέψης (ενώ δεν είναι ακριβώς).

4. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα – Δεν μπορείς να αλλάξεις τον Κόσμο.

Παραλλαγές των προηγουμένων και θαυμάσιο λίπασμα για φυτώριο επίσης αδρανοποιημένων “δούλων”.

Στον πολιτικό χώρο, βεβαίως παρουσιάζονται επίσης θαυμάσια παραδείγματα υψηλού κύρους και απόλυτης βλακείας, τα οποία όμως αποδίδουν θαυμάσια. Μερικά πολύ “επίκαιρα”, τα οποία ακούω πάρα πολύ συχνά:

1. Κι ο “άλλος” τι θα κάνει;
2. Όλοι το ίδιο είναι.
3. Δεν υπάρχουν εθνικές κυβερνήσεις, αλλά οι Βρυξέλλες ελέγχουν τα πάντα. Είναι όλα προκαθορισμένα.
4. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέλλον.
5. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τον “έβαλαν “ για να περάσει τα μέτρα και μετά θα τον πετάξουν.

Όπως καταλάβατε σχεδόν όλα (εκτός του 3.) προέρχονται από την παρούσα κυβέρνηση και φυσικά δεν μπορώ παρά να εξάρω τον θαυμάσιο επικοινωνιολόγο, ο οποίος τα σκέφτηκε. Και μία δωρεάν συμβουλή προς την “άλλη” πλευρά. Εάν δεν δημιουργηθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις με δύο λέξεις δεν πρόκειται ποτέ να… (δεν το γράφω).

Τα επέλεξα εμφατικά όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι μου είναι εύκολο να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου και γιατί “κυκλοφορούν” και τα θυμόσαστε. Ειδικά τα 1. και 2. προφανώς ανακαλύφθηκαν μετά τις εκλογές του 2015, άλλωστε γιατί να αλλάξει η προηγούμενη κυβέρνηση;

Το δε 5. εκτός του ότι είναι απολύτως αναληθές είναι και άκρως υποτιμητικό να λέγεται για έναν πρωθυπουργό μιας χώρας και εξόχως προσβλητικό για έναν λαό. Κι όμως λειτουργεί τέλεια. Ο εγωισμός δεν είναι καλός σύμβουλος εμπρός στο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κι όμως αγαπητοί μου φίλες και φίλοι απαιτείται τεράστια ενέργεια φίλτρων καθαρισμού όλων αυτών των επιβαλλόμενων μοτίβων κατευθυνόμενης σκέψης. Και δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό.

Σταματώ εδώ και τελειώνω συγκρίνοντας τους δύο τίτλους των αναρτήσεων. Εάν με το κουρδιστό αυτοκίνητο έχετε και κάποιο όφελος λόγω της εκγύμνασης των μυών σας στην κουρδιστή σκέψη, κάποιος άλλος σας “κουρδίζει”, ώστε η σκέψη σας αυτοματοποιημένα να κατευθύνεται εκεί, όπου ο ίδιος θέλει.

Σημ. Δεν μπορώ εδώ να μην αναφέρω ένα από τα καλύτερα και ισχυρότερα κλισέ σκέψης, τα οποία έχω ακούσει: “If you don’t like GO home”! (Εάν δεν σου αρέσει – ή πιο μάγκικα- δεν γουστάρεις πήγαινε πίσω στην πατρίδα σου). Κλασσική απάντηση μέσου Αμερικάνου πολίτη μόλις τολμήσεις να ασκήσεις κριτική σε κάτι. Φυσικά δεν έχει δημιουργηθεί για εσένα, αλλά για τον ίδιον (τον Αμερικάνο), ώστε να μην… τολμήσει να σκεφτεί!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)