Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Κλιματική Αλλαγή είναι Διαχρονική

(και ο Άνθρωπος αναπόσπαστο μέρος του Οικοσυστήματος)

Υπάρχει μία (σκοπίμως ή όχι) διάχυτη αντίληψη πως η κλιματική αλλαγή είναι κάτι πρωτόγνωρο και πως μόνος υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του. Είναι πολύ καλό εργαλείο αυτό για την επίτευξη κάποιων στόχων.

Εάν ο Ήλον Μασκ αποφάσισε πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα είναι η αιτία της και διέταξε την ανθρωπότητα πως με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα σωθεί ο πλανήτης εγώ με τις επερχόμενες πλημμύρες και τον κατακλυσμό του νεο-Νώε θα πρότεινα τα αμφίβια ή και υποβρύχια αυτοκίνητα για να επιβιώσουμε εμείς.

Παρεμπιπτόντως ο Νώε κάτι γνώριζε και το έπραξε κάποιες λίγες χιλιετίες προηγουμένως. Οι δεινόσαυροι προφανώς δεν είχαν καμία αντίληψη ούτε και Νώε και δεν τα κατάφεραν είτε λόγω ενός μετεωρίτη είτε λόγω υπερβολικής κατανάλωσης φυτών.

Και εάν οι δεινόσαυροι δεν τα κατάφεραν και παρέδωσαν την κυριαρχία τους στους ανθρώπους ίσως ούτε και οι άνθρωποι τα καταφέρουν και παραδώσουν την κυριαρχία του πλανήτη ίσως στα μυρμήγκια.

Την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου τον 4ο αιώνα, η Κύπρος ουσιαστικά αφανίστηκε λόγω δύο καταστροφικών σεισμών και μίας παρατεταμένης ανομβρίας πολλών δεκαετιών! Και ο θρύλος (μάλλον ιστορικό γεγονός) αναφέρει πως γέμισε φίδια (λογικόν) και εστάλησαν δύο πλοία γεμάτα με γάτες να αναλάβουν δράση ώστε να καθαρίσουν το ακατοίκητο νησί.

Το ένα δυστυχώς βυθίστηκε στο λεγόμενο ακρωτήρι της Γάτας, το οποίο εάν θεωρήσουμε γεωγραφικά την Κύπρο τμήμα της Ευρώπης (δεν είναι, η Κύπρος ανήκει στην Ασία) είναι και το νοτιότερο σημείο της. Οι υπόλοιπες βέβαια, οι οποίες επέζησαν από το άλλο πλοίο έκαμαν τη δουλειά τους. Γενικά δεν τα βάζεις με τις γάτες…

Τότε ούτε αυτοκίνητα υπήρχαν ούτε εκπομπές καυσαερίων ούτε εργοστάσια ούτε τίποτα. Κλιματική όμως αλλαγή υπήρχε όπως και γεωλογική δραστηριότητα (σεισμοί).

Και κάπως να διευρύνω – συσχετίσω και να ενισχύσω το σκεπτικό μου σημειώνω και το αντίστοιχο ανάλογο με τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Μεταξύ του 1921 και 1925 δημοσιεύτηκαν δύο ριζικά διαφορετικές εκτιμήσεις περί των αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1921, μια κοινή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου ισχυρίστηκε ότι τα αποθέματα πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών θα διαρκέσουν μόνο δεκαοκτώ έως είκοσι χρόνια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Εμπορική Ένωση της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, ανακοίνωσαν πως η Αμερική διέθετε μια σχεδόν άπειρη προσφορά πετρελαίου.

Γιατί αυτές οι εκτιμήσεις ήταν τόσο διαφορετικές;

Η κολοσσιαία απόκλιση στις εκτιμήσεις προκλήθηκε από τους διαφορετικούς στόχους και τα συμφέροντα των ομάδων, οι οποίες προέβησαν στις εκτιμήσεις.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε τα αμφίβια ή επιπλέοντα και πυράντοχα κτίσματα και αυτοκίνητα.

Σημ.: Δεν ισχυρίζομαι περί της ορθότητας των ανωτέρω, κάποια δεδομένα παρουσιάζω και μέσω ερεθισμάτων να διευρύνω τον τρόπο σκέψης μας (και διαχρονικά).

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)