Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Καταστροφή της Δημόσιας παιδείας και Ποιος Ωφελείται;

Είσαι ένα απλός εργαζόμενος κάπου… Με έναν πενιχρό μισθό ή μεροκάματο και τα φέρνεις βόλτα πολύ δύσκολα. Το παιδί σου όμως είναι αστέρι. Ικανότατο και με δίψα για γνώση. Η μόνη σου ελπίδα. Δεν έχεις όμως χρήματα ούτε για φροντιστήρια, ούτε για κάποια άλλη βοήθεια για το παιδί σου. Πηγαίνει σε ένα σχολείο της γειτονιάς. Οι καθηγητές είναι καλοί, αλλά μάθημα στην αίθουσα ΔΕΝ γίνεται. Όχι γιατί οι καθηγητές δεν προσπαθούν, αλλά γιατί πολλοί μαθητές έχουν… “επαναστατήσει” εναντίον του συστήματος. Καταλήψεις, πλήρης ασυδοσία στις αίθουσες, ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το παιδί σου τελικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και δεν καταφέρνει να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο.

Ο εργοδότης σου έχει εργοστάσιο. Καλός άνθρωπος και ικανός. Έχει ένα μέτριων ικανοτήτων γιο και καλό παιδί (προσοχή μπορεί ΚΑΙ αυτό το παιδί να είναι αστέρι ενώ το προηγούμενο όχι και τόσο, δεν έχω αυτού του είδους τις εμμονές-προκαταλήψεις). Πηγαίνει σε ένα κάπως καλύτερο σχολείο, όχι όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό αλλά το περιβάλλον. Ξοδεύει 1000 ευρώ μηνιαίως για φροντιστήρια και δεν το απασχολεί εάν γίνονται καταλήψεις ή όχι στο σχολείο. Κάποιος άλλος το στέλνει σε πανάκριβο ιδιωτικό, εκεί ούτε λόγος για καταλήψεις να γίνεται. Πετυχαίνουν και οι δύο στις καλύτερες σχολές. Και εάν δεν επιτύχουν πηγαίνουν στο εξωτερικό σε ένα πολύ καλό ( ακριβό πανεπιστήμιο.

Ο γιος σου δεν μπορεί να σπουδάσει και δεν έχεις χρήματα να του δώσεις. Αναγκάζεται αν και είναι άριστος να εργαστεί για να μπορέσει να επιβιώσει. Ίσως καταφέρει να ολοκληρώσει και μία μέτρια σχολή. Κάπου εκεί τελειώνει το όνειρο.

Οι άλλοι επιστρέφουν με τα πτυχία τους και αναλαμβάνουν είτε τις επιχειρήσεις είτε μεγάλες θέσεις ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Και έχεις τον πολιτικό, ο οποίος σου λέει πως σε υποστηρίζει γιατί είσαι εργάτης και φτωχός και σου ζητά να καταστρέψεις τη δημόσια παιδεία. Το μόνο πραγματικό σου όπλο δηλαδή. Ο ίδιος όμως στέλνει τα παιδιά του είτε σε φροντιστήρια είτε σε ιδιωτικά σχολεία.

Απάντησέ μου: Ποιος ωφελείται;

Η θέση μου: Στηρίξτε πλήρως τη δημόσια παιδεία. Ας επιτραπούν εκατό ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια. Δώστε ελεύθερα στον αξιότερο τα εφόδια να προχωρήσει. Άλλωστε ζήτω οι κοτσαμπάσηδες και η νέο-φεουδαρχία.