Είναι πολλά χρόνια τώρα, όταν ακόμα ζούσε ο γαμπρός μου και εγώ ήμουν φοιτητής στο Πολυτεχνείο. Ο γαμπρός μου ενδιαφερόταν για τη αγορά σιλό αποθήκευσης σπόρων σιταριού και δεν θυμάμαι εάν ήθελε και αλεύρου στον οικογενειακό τους αλευρόμυλο. Ως συνήθως πήγαμε μαζί για την έρευνα. Υπήρχε στη Θεσσαλία κάποια επιχείρηση, η οποία τα κατασκεύαζε. Ο γαμπρός μου ήταν και αυτός μηχανολόγος του Πολυτεχνείου, άρα σχετικός με το αντικείμενο.
Τα σιλό είναι αυτό, το οποίο ονομάζουμε λεπτότοιχα δοχεία πίεσης. Είναι δοχεία, με πολύ μικρό πάχος τοιχώματος σε σχέση με τη διάμετρό τους. Σκεφτείτε το αλουμινένιο κουτάκι της, ας πούμε της Coca-Cola· είναι ένα δοχείο, το οποίο ενώ αντέχει πολύ μεγάλη πίεση από το ρευστό, το οποίο περιέχει, δεν αντέχει όμως σχεδόν καθόλου εξωτερικές πιέσεις. Το γνωρίζετε, όταν το πιέσετε ΑΦΟΥ πιείτε το περιεχόμενό του, πόσο εύκολα κάμπτεται. Παρεμπιπτόντως όλα τα βυτιοφόρα είναι κυλινδρικά ή έστω με στρογγυλεμένες άκρες και γενικώς τα λεπτότοιχα δοχεία πίεσης… αντιπαθούν σφόδρα τις γωνίες –και με την πρώτη ευκαιρία τις διαλύουν- ενώ έλκονται από τις… καμπύλες. Δεν θα ήθελα να σας περιπλέξω ή να σας κουράσω, απλά γενικά μία ιδέα να σας δώσω με την ευκαιρία αυτή.
Πήγαμε λοιπόν με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης κατασκευής σιλό στον μύλο και μέσα στην κεντρική αίθουσα συζητούσαμε, δηλαδή συζητούσαν οι δύο τους κι εγώ άκουγα. Ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος και ξαφνικά ξεσπά ένα από τα λεγόμενα μπουρίνια. Μία σφοδρότατη ριπή ανέμου εντελώς απροειδοποίητα και η τεράστια και πολύ βαριά ξύλινη πόρτα της εισόδου του μύλου κυριολεκτικά… απογειώνεται προς το μέρος μας.
Ακούσαμε το θόρυβο της αποκόλλησης και πεταχτήκαμε και οι τρείς στην άκρη, ενώ η πόρτα ερχόταν κατευθείαν επάνω μας, ώσπου με κρότο έσκασε στο δάπεδο πολλά μέτρα μακριά! Όπως είχαμε ανοίξει τις πόρτες και το χώρο, μάλλον δημιουργήθηκε κάποια υπο-πίεση, η οποία μετέτρεψε την πόρτα σε πτέρυγα αεροσκάφους.
Αυτό, το θυμήθηκα διαβάζοντας αυτήν τη φοβερή είδηση της έκρηξης στις Σέρρες και τις συνέπειές της και πόσο μεγάλες δυνάμεις δημιουργούνται από τις πιέσεις του αέρα. Και μία έκρηξη είναι απότομη και ταχύτατη διαστολή υλικού και του όγκου του περιβάλλοντος αέρα, η οποία δημιουργεί το τόσο καταστρεπτικό και στην περίπτωσή μας θανατηφόρο ωστικό κύμα.
Τότε εμείς γελάσαμε…