Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Ετικέτα

Όταν πιάνω στα χέρια μου μία μπλούζα να την φορέσω, το πρώτο πράγμα, το οποίο κοιτάζω είναι η… ετικέτα! Όχι βέβαια για να διαβάσω τα σύμβολα με τη σύσταση του υφάσματος και τις οδηγίες πλυσίματος και σιδερώματος, αλλά για να δω ποια είναι η εμπρός και ποια η ανάποδη της πλευρά!

Το δράμα μου ξεκινά όταν η ετικέτα για κάποιον λόγο έχει κοπεί και δεν υπάρχουν ούτε τα σημάδια της. Τότε τι κάνω; Χμ! Πρόβλημα!

Άρα η σημαντικότερη χρησιμότητα της ετικέτας δεν είναι ούτε η φίρμα της, ούτε οι οδηγίες, αλλά η καθοδήγηση στο πώς να φορέσεις την μπλούζα! Ίσως οι γυναίκες να έχουν μία καλύτερη αίσθηση για το πώς είναι οι ραφές και να καταλαβαίνουν με την πρώτη ματιά πως πρέπει να φορέσουν την μπλούζα.

Προσωπικά όμως μερικές φορές δεν έχω προσέξει πως φοράω την μπλούζα (και ελπίζω να μην το έχουν προσέξει και οι άλλοι) και η ετικέτα είναι ορατή, άρα φοράω την μπλούζα ανάποδα. Καλά, όχι πως με νοιάζει και ιδιαίτερα αλλά να κρατώ και κάποιους τύπους.

Μία όμως φορά έτυχε μάλλον από λάθος ο κατασκευαστής της μπλούζας να έχει τοποθετήσει ανάποδα την ετικέτα. Εννοώ στην εξωτερική της πλευρά της. Την φορούσα κάποιο διάστημα χωρίς καν να αντιληφθώ πως άλλα έλεγε η ετικέτα και άλλα η μπλούζα.
Ναι, αλλά όμως άκουσα τις προσταγές της ετικέτας!

Σκεφτείτε τώρα πως η ετικέτα δεν αποτελεί παρά το ένα εκατοστό (ίσως και πολύ λιγότερο) του υφάσματος της μπλούζας. Αλλά το να γελοιοποιηθείς εξαρτάται από αυτό το ασήμαντο ποσοστό!
Ένας όμως κατασκευαστής μπλουζών (ισχύει άραγε αυτή η λέξη;) επειδή το προϊόν του ήταν για πέταμα αποφάσισε εσκεμμένα να τοποθετήσει ανάποδα την ετικέτα! Αυτό τονίζω εν γνώσει του.

Ποιο το σκεπτικό του;

“Το προϊόν μου (η μπλούζα) είναι άθλια αλλά αντί να γελοιοποιηθώ εγώ θα γελοιοποιήσω εκείνον, ο οποίος την φοράει”!

Διότι όλοι θα πρόσεχαν τις άθλιες ραφές και το ύφασμα για τα σκουπίδια ενώ εκείνος, ο οποίος την φορούσε θα νόμιζε πως ήταν όλα εντάξει. Και ενώ θα νομίζεις πως φοράς από την καλή την μπλούζα στην πραγματικότητα όλοι θα βλέπουν το αντίθετο.
Και εάν ο κατασκευαστής είναι περισσότερο διεστραμμένος θα αλλάξει και τι οδηγίες πλυσίματος ή σιδερώματος και ξαφνικά η μπλούζα σου θα έχει κοντύνει πέντε πόντους αλλά εσύ θα νομίζεις πως αυτό είναι το σωστό!

Και γίνεσαι ΕΣΥ ρόμπα, γιατί κάποιος άλλαξε ή διαστρέβλωσε τις οδηγίες στις ετικέτες!

Πρόσεξε αύριο το πρωί πως θα φορέσεις τη μπλούζα σου.

Σημ.: Η ανάρτηση είναι βαθιά αλληγορική και ίσως γι’ αυτό δυσνόητη. Μπλούζα είναι η ιδεολογία και ετικέτα πως παρουσιάζεται.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)