Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Επενδυτική Συμβουλή μου (Αύγουστος 2018)

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των μνημονίων έγραφα (και τα γραπτά αποτελούν τεκμήρια) πως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η επίθεση. Φυσικά και ο ικανότερος μάνατζερ δεν μπορεί να επιτύχει εάν το περιβάλλον είναι δυσμενές, πόσω μάλλον τοξικό.

Ωστόσο στον προορισμό σου δεν φτάνεις αλλάζοντας συνεχώς λιμάνια ανάλογα με τον καιρό. Η καλύτερη επενδυτική τακτική εμπεριέχει την “ευέλικτη σταθερότητα”. Δεν απεμπολείς τους στόχους σου, απλά ρυθμίζεις συνεχώς διάφορες παραμέτρους.

Έχει επικρατήσει στον κοινό νου η “χρηματιστηριακή λογική” πως πρέπει να μετακινείς τα κεφάλαια σου ταχύτατα προς επίτευξη υψηλότερου κέρδους. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε… κεφάλαια, μόνο την νοοτροπία θέλω να επισημάνω.

Η επίτευξη κερδών αποτελεί μία μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία, η οποία διαρκώς πρέπει να βελτιώνεται. Κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας ή επαγγελματίας έχει στην πλάτη του 25 με 30 χρόνια πολύ σκληρής εργασίας και απογοητεύσεων. Και τις περισσότερες φορές είσαι μόνος σου και δεν σε πιστεύει και κανένας.

Η αρετή εδώ δεν είναι να είσαι κατ’ ανάγκην ο καλύτερος, αλλά ο ανθεκτικότερος. Εάν είσαι και ο καλύτερος ακόμα… καλύτερα!

Η Ελλάδα, το πίστευα πάντοτε και το πιστεύω ακόμα περισσότερο τώρα και μετά από 10 έτη πολύ σκληρών προσωπικών καταστάσεων αποτελεί έναν από τους λίγους επενδυτικούς παραδείσους, όσο και εάν αυτό σας φαίνεται αδιανόητο.

Και ο λόγος αυτής της φοβερής κατάστασης όλων αυτών των ετών είναι η εσφαλμένη τοποθέτηση. Μην αναζητάτε άλλους χαμένους παραδείσους. Αγαπήστε τον τόπο σας και θα σας ανταμείψει. Δύσκολα μεν με εκατό χιλιάδες προβλήματα και πολέμους, αλλά είναι ο τόπος σας. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.

Ούτε τα κέρδη έρχονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Εάν μπορείτε τότε μπράβο σας και δεν έχετε ανάγκη κανέναν ούτε και αυτές τις συμβουλές.

Κινηθείτε επιχειρηματικά, επενδύστε στην εργασία σας (εξαρτημένη ή μη δεν έχει σημασία και είναι πολύ σημαντικό αυτό) και θα δείτε πως τα καλύτερα σας περιμένουν. Εστιάστε σε αυτό, το οποίο σας αρέσει και κάντε το. Γυρίστε την πλάτη σας στην χώρα σας, θα σας την γυρίσει και αυτή.

Σύμφωνοι. Λόγοι υπάρχουν πολλοί εναντίον των παραπάνω. Και γνωρίζετε από τα γραφόμενά μου τις απόψεις μου. Δεν είναι όμως όλα μαύρα και ποτέ δεν ήταν.

Εν κατακλείδι:

Επενδύστε τα μέγιστα στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις προσωπικές σας ικανότητες και ανησυχίες και θα ανταμειφθείτε!

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και συμβουλή (την οποία έχω δικαίωμα να την εκφράσω, διότι φυσικά πρώτα ο ίδιος ακολούθησα και ακολουθώ απαρεγκλίτως για τον εαυτό μου).