Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Επανάληψη της Φούσκας του Χρηματιστηρίου του 1999 Αλλιώς…

Όσες και όσοι θυμόσαστε εκείνη την περίοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών… πετούσε! Πλούτιζες (φαινομενικά) μέσα σε ελάχιστο χρόνο και τα λεγόμενα… οχτάρια στην αργκό προκαλούσαν ρίγη ενθουσιασμού. Για να έχετε μία εικόνα της τότε φρενίτιδας σκεφτείτε πως  το 1999 η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου είχε φτάσει τα 212,8 δισ. ευρώ! Αντιστοιχούσε σε κάτι περισσότερο από το 180% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σε μία δεκαετία το 2009 είχε καταρρεύσει στα 93 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα δεν πλησιάζει ούτε τα 60 δισεκατομμύρια. 150 δισεκατομμύρια… αυτοαναφλέγησαν και αυτό ΧΩΡΙΣ τη βοήθεια κανενός εξωτερικού παράγοντα (μνημόνια, τρόικα και τα σχετικά).

Βλέπετε λοιπόν πως ουσιαστικά… μόνος σου αυτοκαταστρέφεσαι. Και όταν δεν αντέχεις να το πράξεις ο ίδιος καλείς σε βοήθεια τους… θεσμούς! Δεν νομίζω πως υπάρχει αποτελεσματικότερη κοινωνία με τόσο συνεπείς αυτοκτονικές τάσεις αλλού (ενδεχομένως το Αφγανιστάν πλέον να προσπερνά).

Τι με ωθεί ωστόσο σήμερα να θυμηθώ το Χρηματιστήριο του ‘99 και να γράφω αυτό το άρθρο; Θα σας απαντήσω αμέσως!

Όπως και τότε άκριτα και με περιρρέουσα απληστία κινήθηκε η κοινωνία προς τα φανταστικά κέρδη του χρηματιστηρίου (άκριτα μεν, αλλά με την προσδοκία μίας καλύτερης ζωής και αυτό δεν είναι κατακριτέο) κάπως αντίστοιχα κινείται σήμερα με τη νέα φούσκα της δημοσιότητας. Το “τίποτα”, το οποίο μπορεί να είναι συμμετοχή σε ένα τηλε-παιγνίδι της κακιάς ώρας και του αυτο-εξευτελισμού έως τους ακολούθους των κοινωνικών δικτύων.

Εν τω μεταξύ η κάθε είδους βιομηχανία και κυρίως των θεαμάτων και όχι μόνον “επενδύει” σε αυτές τις φούσκες. Μόνο πως οι φούσκες αυτές δεν είναι δικές της. Οι βιομηχανίες παράγουν κάτι και ενδιαφέρονται να το πουλήσουν. Οι φούσκες όμως είναι γεμάτες… αέρα ούτε καν κοπανιστό αλλά μόνο συμπιεσμένο!

Και όπως το 1999 έσκασε η φούσκα και ωφελημένοι ήσαν όσοι είχαν την περίσκεψη να αποσυρθούν νωρίς και να ρευστοποιήσουν, άλλο τόσο ωφελημένοι θα είναι εκείνοι, οι οποίοι ΔΕΝ επενδύουν στην επόμενη φούσκα. Δείτε γύρω σας. Κανένα επίτευγμα, μόνο οι ανοησίες και το fake glamour των “τίποτα”. Και το χειρότερο είναι πως μεγάλο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας αφιερώνει τη ζωή του στη μίμηση του… “τίποτα” με την ελπίδα πάντοτε μίας καλύτερης ζωής, αλλά από λάθος διαδρομή.

Η νέα φούσκα είναι προ των πυλών και σκάει ηχηρά… Δεν θα περπατήσει για πολύ ακόμα… Το 1999 επαναλαμβάνεται στο 2021/22 με άλλη μεταμφίεση.

Μακριά από τις Σειρήνες!

Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία #84 της 05-09-2021)

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)