Αναφερόμαστε αρκετά συχνά στην Ελληνική Μαφία λόγω των πρόσφατων εκκαθαρίσεων (μεταξύ τους). Ωστόσο, όπως πάντα τα βασικά στοιχεία, στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε περνούν ως σκιές απαρατήρητα. Ας τα δούμε λοιπόν προσεκτικά ένα-ένα:
Το πρώτιστο είναι πως η Ελληνική Μαφία, αλλά και κάθε μαφία παγκοσμίως είναι… κερδοφόρες επιχειρήσεις! Με μηδενικό δανεισμό (αυτό έλειπε) άφθονη ρευστότητα και απόλυτη σύμπλευση με τις ανάγκες της αγοράς. Πού οφείλεται αυτό; Μα στη μηδενική παρέμβαση από τις κυβερνήσεις!
Η μαφία αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις καλύπτει με τον τρόπο της.
Τα καύσιμα!
Η αγορά διψά από πολύ φτηνά καύσιμα! Κυριολεκτικά διψά! Στο Ελληνικό σύστημα κοτζαμπάσηδων θεωρείται αδιανόητο να προσφέρεις ένα μοχλό φοβερής ανάπτυξης της οικονομίας, διότι θα… πλουτίσουν πολλοί. Είναι ένα από τα καίρια σημεία, το οποίο από μόνο του θα ήταν αρκετό να προσφέρει πλούτο στην οικονομία. Αλλά τότε θα κινδυνεύσουν οι… κοτζαμπάσηδες.
Τα τσιγάρα!
Ο λαός θέλει να φουμάρει! Τέλος! Εκεί όμως η κυβέρνηση· μην τον αφήσει να χαρεί μια ρουφηξιά. Να του τη ρουφήξει και αυτή! Θυμηθείτε παρεμπιπτόντως την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι πέτυχαν; Μα να “φτιάξουν” Αλ Καπόνε. Ανάμνηση εν τω μεταξύ οι καπνοκαλλιέργειες, αλλά οι εισαγωγές καλά κρατούν.
Η προστασία…
Εδώ είναι ένας μάλλον αποτυχημένος κλάδος της μαφίας, διότι προσπαθεί να μιμηθεί την κυβέρνηση. Η κυβερνητική τεχνογνωσία όμως είναι ασυναγώνιστη: φόροι, κάθε είδους εμπόδια και… νταβατζιλίκι υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες της μαφίας.
Η πορνεία…
Αυτό είναι ιδιαίτερο θέμα. Και κανείς θα πρέπει να εστιάσει μάλλον στους… πελάτες και όχι σε αυτό καθ΄ εαυτό το “προϊόν”. Λέγεται πως στην Αρχαία Αίγυπτο πυραμίδες μπορούσαν να κατασκευάσουν μόνον οι φαραώ και οι… πόρνες. Τονίζω όμως πως οι πρώτοι είχαν σκλάβους ενώ οι δεύτερες πελάτες. Έχει διαφορά. Αποτελεί σπουδαίο κοινωνικό ζήτημα και μόνον μέσω της βελτίωσης (της κοινωνίας) έχει κάποιες έστω αμυδρές ελπίδες να περιοριστεί.
Τζόγος – Τοκογλυφία
Και εδώ η μαφία δυσκολεύεται να συναγωνιστεί την κυβερνητική τεχνογνωσία. Σκεφτείτε ωστόσο εάν η κυβέρνηση προσλάμβανε την μαφία για να εισπράξει φόρους κλπ τι θα συνέβαινε· ή οι τράπεζες και ελπίζω να μην βάζω ιδέες. Αλλά υπάρχει και ο αντίποδας, εάν οι οφειλέτες προσλάμβαναν την μαφία να διαπραγματευτεί…. εξωδικαστικά τις ρυθμίσεις. Το δεύτερο ωστόσο έχει συμβεί μία φορά τουλάχιστον στην ιστορία –κατά μία έννοια- όταν την περίοδο της μεγάλης ύφεσης στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του 30 οι κατεστραμμένοι από τις ειδικές καιρικές συνθήκες (και όχι από το κεφάλι τους) αγρότες απείλησαν πως όποιος συμμετάσχει σε πλειστηριασμούς θα επιστρέψει χωρίς πόδια. Είχε απόλυτη επιτυχία η προειδοποίηση και κανένας δεν εμφανίστηκε να πλειοδοτήσει.
Και με το τελευταίο θα κλείσω αναφέροντας τα δύο κυρίαρχα συνθήματα των αγροτοκαλλιεργητών, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με πολιτικά κινήματα ή κάθε είδους ιδεολογίες (σοσιαλισμό, κομμουνισμό) παρά μόνον πως αναδύθηκαν μέσα από τις συνθήκες της ζωής και μάλιστα σε ένα καπιταλιστικό κράτος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες:
“Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι επάνω από τα νομικά δικαιώματα και από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας” ενώ το δεύτερο “”οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν την πρώτη υποθήκη”.
Η εφαρμογή των συνθημάτων αυτών στην πράξη θα είχε σημαντικό αποτέλεσμα στην εξάλειψη της κάθε μορφής μαφίας. Διότι μαφία δεν είναι μόνο μία και δεν αποτελεί ξένο σώμα σε μία κοινωνία, αλλά απόρροια των συνθηκών της.