Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η (Ελληνική) Ημέρα της Μαρμότας

Είναι περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα που ζω την ημέρα της μαρμότας. Κάθε ημέρα που ξυπνώ θα ακούσω τις ίδιες ειδήσεις, θα μάθω τα ίδια μάλλον δυσάρεστα νέα, θα γεμίσω από πολιτικές αοριστολογίες και θα σκεφτώ τα ίδια πράγματα. Κάθε ημέρα ίδια με την προηγούμενη; Όχι ακριβώς. Κάθε ημέρα λίγο χειρότερη από την προηγούμενη. Και αυτό δεν αφορά προσωπικά μόνο εμένα, αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Κάθε ημέρα η ίδια, αλλά και λίγο χειρότερη.

“Η Ημέρα της Μαρμότας” είναι ο τίτλος μίας πολύ όμορφης κινηματογραφικής ταινίας του 1993, της οποίας το σενάριο είναι εξαιρετικό. Ένας κυνικός και εγωπαθής δημοσιογράφος πηγαίνει με ένα μικρό τηλεοπτικό συνεργείο να καλύψει τη λεγόμενη ημέρα της μαρμότας, ένα τοπικό φεστιβάλ μιας μικρής πόλης, τα οποίο διεξάγεται κάθε 2α Φεβρουαρίου. Εκεί όμως συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο και ανεξήγητο. Ο χρόνος εγκλωβίζεται σε αυτήν την ημέρα και μαζί του και ο δημοσιογράφος και κανένας άλλος. Κάθε ημέρα είναι η 2α Φεβρουαρίου για αυτόν. Μόλις συνέρχεται από την έκπληξη και το αντιλαμβάνεται το εκμεταλλεύεται πλήρως. Αφού κάθε ημέρα επαναλαμβάνεται το παρόν δεν δημιουργεί συνέπειες για το μέλλον· και αυτό του δίνει μία μοναδική ευκαιρία να ζει κάθε ημέρα διαφορετικά.

Αφού εξαντλεί όλες τις εκδοχές… εκμετάλλευσης η ζωή του γίνεται αφόρητη. Γνωρίζει τι θα συμβεί σε κάθε δευτερόλεπτο και αυτό του δημιουργεί μία ανία χωρίς γιατρειά. Δεν έχει πλέον κανένα ενδιαφέρον η ζωή. Αποπειράται να αυτοκτονήσει, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την αγκύλωση αυτή του χρόνου. Κάθε ημέρα τα ίδια και τα ίδια.

Κάποια στιγμή αποφασίζει να αλλάξει ο ίδιος συμπεριφορά. Και γνωρίζοντας από πριν την ημέρα αποφασίζει να βοηθά τους κατοίκους της πόλης και κάθε άλλον άνθρωπο, αντί να τους περιπαίζει. Αρχίζουν τότε όλοι να τον αγαπούν και να τον θέλουν, μαζί και η σκληρή συνεργάτιδά του (η παραγωγός), η οποία συνέχιζε (τις ημέρες της μαρμότας) να τον απορρίπτει συνεχώς λόγω της συμπεριφοράς του.

Και ένα πρωινό ο χρόνος… ξεκόλλησε! Η νέα ημέρα ήταν η… επόμενη ημέρα! Τότε βρήκε την ευτυχία, αλλά δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος. Ήταν πολύ καλύτερος!

Η Ελληνική κοινωνία ζει κάθε ημέρα την ημέρα της μαρμότας. Και εάν δεν αλλάξει προς το καλύτερο δεν θα απεγκλωβιστεί ποτέ από αυτήν την αγκύλωση του χρόνου.

Γειά σου συμπαθητική μαρμότα!

Σημ. 1: Η μαρμότα είναι ένα σκιουρόμορφο μεγάλο θηλαστικό τρωκτικό.

Σημ. 2: Ισχύει και σε προσωπικό επίπεδο. Άλλαξε συμπεριφορά για να σου συμπεριφερθούν και διαφορετικά.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)