Αυτό το άρθρο το γράφω για όσες και όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά (και όχι μόνον) στην Ελληνική αγορά. Ειδικά με τόσους νέους ανθρώπους μας στο εξωτερικό, οι οποίοι ελάχιστη επαφή είχαν με τις πραγματικές συνθήκες εκτιμώ πως θα είναι αρκετά χρήσιμο. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελούν καθαρά υποκειμενικές απόψεις.
Α. Χρήμα ή Χαρακτήρας;
Η Ελληνική αγορά είναι αγορά χαρακτήρων και όχι χρήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα χωρίς χρήματα ενώ αντιθέτως μπορεί και με πολλά χρήματα να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Η επικίνδυνη λέξη εδώ είναι η λέξη “έπαρση”. Όσο υψηλότερη διαθέτεις τόσο λιγότερα θα επιτύχεις και αναφέρομαι στην καλή εκδοχή. Στη χειρότερη…
Β. Η Ενάσκηση Εξουσίας
Η Ελληνική αγορά είναι ευαίσθητη στα θέματα εξουσίας. Εάν είτε λόγω οικονομικής ισχύος είτε θέσης επιβάλλεις τη θέλησή σου με εξουσιαστικό τρόπο θα επιτυγχάνεις πολλά. Αλλά μην ξεχνάς πως στο πρώτο στραβοπάτημα ούτε μισό χέρι βοηθείας δεν πρόκειται να σε κρατήσει. Εσύ επιλέγεις.
Γ. Να Συμπάσχεις
Αυτό πρέπει να το προσέξετε πολύ. Εάν ΔΕΝ είσαι μέσα στο παιγνίδι και δεν υποφέρεις όπως οι υπόλοιποι στις σκληρές και δύσκολες συνθήκες, μην περιμένεις να δεις εύκολα άσπρη ημέρα, εάν ή όταν τα πράγματα αλλάξουν. Όσες και όσοι λοιπόν στοχεύετε σε μελλοντική δραστηριοποίηση θα πρέπει να συμπλεύσετε με τους υπόλοιπους και να βιώσετε τι βιώνουν. Άλλωστε θα είναι αμείλικτοι έναντί σας.
Δ. Αντοχή και όχι Γκρίνια
Παραδοσιακά η γκρίνια είναι… εθνικό προϊόν. Ωστόσο αυτοί, οι οποίοι συνέχεια γκρινιάζουν συνήθως κάνουν. Απλά γκρινιάζουν από συνήθεια. Εάν το πιστέψεις αυτό τότε… έφυγες (από την αγορά). Απλά συνέχισε στο δρόμο σου και γκρίνιαζε κι εσύ που και που ακόμα και εάν δεν το νοιώθεις. Δεν σε χαλάει.
Α+Β+Γ+Δ=Ε (Επιτυχία). Με την απαραίτητη υποσημείωση όμως πρόκειται για μία προσωπική κατάσταση επιλογής σου, όπως και η αποτυχία. Εσύ τις ορίζεις.