Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ελλείπουσα Σελίδα

Ξέρετε, εάν διαπιστώσω πως σε κάποιο βιβλίο μου λείπει έστω και μία σελίδα δεν θέλω το βιβλίο…

Ισχύει και για μία σειρά εντύπων, περιοδικών, τόμων ή οτιδήποτε άλλο.

Υποθέτω πως αυτό είναι κοινό γνώρισμα συλλεκτών. Προσωπικά δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, τα βιβλία δεν τα… συλλέγεις, τα διαβάζεις!

Αλλά πιστεύω πως εάν σε μία συλλογή γραμματοσήμων από το 583 της ολοκληρωμένης σειράς έλειπε έστω ένα ένα και δεν μπορούσα να το αποκτήσω ΔΕΝ θα ήθελα τα υπόλοιπα 582.

Αντιστοίχως και με ένα βιβλίο. Να έχω 28 μεγάλους τόμους των 1000 σελίδων ο καθ’ ένας και να ανακαλύψω πως κάποιες είναι λευκές! Συνέβαινε σε παλαιότερες κυρίως εκδόσεις. Το προηγούμενο μου έχει συμβεί και μάλιστα σε σπάνιο έργο, το οποίο εντόπισα και αγόρασα πριν κάποια χρόνια και μάλιστα εντελώς αχρησιμοποίητο! Μάλλον βιτρίνα βιβλιοθήκης, διότι προήρχετο από πλουσία κατοικία της Κηφισιάς.

(Κακία: εάν το διάβαζε ίσως να μην ερχόταν η στιγμή να χρειαστεί να το πουλήσει).

Αλλά να σας θέσω και το ερώτημα. Εάν όντως συμβαίνει αυτό (λείπουν δηλαδή σελίδες) τι κάνεις; Για εμένα είναι απλό. Εντοπίζω, εάν είναι εφικτό το αντίστοιχο βιβλίο και τοποθετώ μία φωτοτυπία στη θέση της ελλείπουσας σελίδας.

Βέβαια δεν θα συνέβαινε το ίδιο με ένα γραμματόσημο ή με ένα νόμισμα, το οποίο θα έλειπε από κάποια συλλογή. Το βιβλίο όμως δεν το θεωρώ, όπως έγραψα συλλεκτικό αντικείμενο και είναι κυρίως το περιεχόμενο, το οποίο με ενδιαφέρει.

Σε μία συλλογή γραμματοσήμων ή νομισμάτων το θέμα είναι διαφορετικό. Άλλωστε με έναν οδηγό μπορείς να έχεις στη βιβλιοθήκη σου τις φωτογραφίες με όλες ις λεπτομέρειες των συλλογών.

Το άρθρο όμως το γράψω, διότι κάπως αντίστοιχα νοιώθω και για τους… ανθρώπους.

Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Και μου είναι στενόχωρο εάν σε έναν άνθρωπο λείπουν σελίδες ή και κεφάλαια ή υπάρχουν κατεστραμμένα και δυσανάγνωστα τμήματα. Δεν θέλω τον άνθρωπο.

Προσέξτε όμως!

Ενώ θέλω να έχω το βιβλίο ολοκληρωμένο και πλήρες στη διάθεση μου, δεν σημαίνει πως θα θέλω και να το διαβάσω! Θέλω να το φυλλομετρήσω, παλιότερα να κόψω τις ενωμένες σελίδες του, να γνωρίζω πως υπάρχει εκεί αλλά το τι θα αποφασίσω να κάνω είναι εντελώς διαφορετική ιστορία.

Μπορεί να θέλω να διαβάσω μόνο τα περιεχόμενα και όποια στιγμή κρίνω να μελετήσω ένα κεφάλαιο. Και πρακτικά αυτό γίνεται με πάρα πολλά βιβλία. Διότι σε βιβλιοθήκες της τάξεως των 15-20 χιλιάδων βιβλίων, όπως είναι οι ενοποιημένες πλέον του πατέρα μου και η δική μου (και έχω χάσει πλέον και τον λογαριασμό, αν και το 1955 ήταν ήδη καταγεγραμμένα από τον πατέρα μου 2,500 βιβλία) δεν θα έπρεπε να κάνεις τίποτα άλλο παρά να διαβάζεις συνεχώς σε ολόκληρη τη ζωή σου!

Συναναστρέφεσαι με πάμπολλους ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις τα περιεχόμενα κάθε σελίδας, κάθε γραμμής. Και άλλοι άνθρωποι αποτελούνται από τόμους, άλλοι είναι πολλών σελίδων, άλλοι μικρού μεγέθους, άλλοι με πυκνογραμμένα κείμενα, άλλοι με εικόνες, άλλοι απλά έντυπα, άλλοι σκέτα διαφημιστικά εντυπωσιακά φυλλάδια… χωρίς περιεχόμενο.

Αλλά τουλάχιστον είναι εκεί και όποτε θελήσεις να τα ξεφυλλίσεις μπορείς να το κάνεις. Εάν το περιεχόμενο τώρα είναι καλό ή άχρηστο, αυτό εσύ θα το αξιολογήσεις Το βιβλίο είναι προαιρετικό, δεν σε υποχρεώνει να το διαβάσεις.

Αλλά τις κενές ή ελλείπουσες σελίδες δεν τις χωνεύεις με τίποτα. Τι να έγραφε εκεί άραγε; Και εάν λείπουν και τα περιεχόμενα, τότε σίγουρα κάποιος τα αφαίρεσε εκ προθέσεως με σκοπό την απόκρυψη.

Γι’ αυτό πρέπει κατά τη γνώμη μου να είσαι αυτό, το οποίο συνηθίζουμε να λέμε: “ανοικτό βιβλίο”!

Παρεμπιπτόντως για αυτό δεν μου αρέσουν τα βιβλία σε ζελατίνα. Πως θα το πιάσω στα χέρια μου και θα το ξεφυλλίσω, μυρίσω εάν δεν το γνωρίζω και πως θα το εκτιμήσω;

Οι φωτοτυπημένες σελίδες πάλι σημαίνουν πως με την βοήθεια άλλων μπορείς να μάθεις το περιεχόμενο. Υπάρχουν τα δεδομένα.

Μοναδικά αντίτυπα μη πλήρη όμως είναι απροσδιόριστα. Και ίσως από τα συμφραζόμενα να καταφέρεις να βγάλεις το νόημα, αλλά εάν λείπουν οι τελευταίες σελίδες;

Άνθρωποι και βιβλία. Τόσο συνυφασμένες έννοιες.

Για εμένα πάντως θα πρέπει να είστε εντελώς ανοικτοί και διαθέσιμοι. Εάν όχι, τότε ή δεν θα σας θέλουν (όπως εγώ τουλάχιστον) ή θα χρειαστεί να αναζητήσουν τις ελλείπουσες σελίδες. Και ενδεχομένως να υπάρχει και πολύ πλούσια βιβλιογραφία! Τότε όμως ίσως ανακαλύψουν και άλλα, τα οποία σε άλλη περίπτωση δεν θα τα διάβαζαν!

Καλές μελέτες!