Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Εκδίκηση του Συγγραφέα

Υπάρχει μία ιστορία, η οποία φαίνεται να είναι αληθινή (τουλάχιστον η πηγή της είναι αξιόπιστη). Ο Ουίνφιλντ Ρ. Σίχαν ήταν το μεγάλο αφεντικό στην Fox Film Corp. την περίοδο από το 1920 έως το 1930. Για κάποιο δικό του λόγο ήθελε να τιμωρήσει τον μετέπειτα διάσημο θεατρικό συγγραφέα Σάμσον Ράφελσον με μία εξοντωτική ποινή:

Δεν ήθελε να τον αφήνει να γράφει!

Έδωσε εντολή και ζήτησε από τον συγγραφέα να αναφέρει παρουσία κάθε ημέρα στις 09:00 το πρωί στο studio και να παραμένει εκεί μέχρι τις 06:00 το απόγευμα. Και αυτό αρχικά για 6 μήνες. Ο τελευταίος είχε συμβόλαιο με την Fox και έπρεπε να τηρήσει κατά γράμμα τις υποδείξεις της.

Δεν υπάρχει χειρότερη “ποινή” για έναν συγγραφέα, από το να του προβάλεις εμπόδια στη συγγραφή!

Για να τον μειώσει όμως ακόμα περισσότερο του ζήτησε να… ξεναγεί και τους επισκέπτες στο studio. Ο Ράφελσον πληρωνόταν πολύ καλά ούτως ή άλλως λόγω συμβολαίου και υπάκουσε ευλαβικά στις οδηγίες – εντολές. Κάποια στιγμή επισκέφτηκε το studio μία ομάδα μεγαλόσχημων κουστουμαρισμένων και του ζητήθηκε να πράξει το ίδιο, κάτι, το οποίο το διεκπεραίωσε υποδειγματικά.

Οι  επισκέπτες μαγεύτηκαν από την περιήγηση και κάποιος προσφέρθηκε να του δώσει ένα φιλοδώρημα των 10 δολαρίων ζητώντας όμως και κάποιες πληροφορίες για τον ίδιο. Ο Ράφελσον αρνήθηκε να το δεχτεί και απάντησε:

“Όλα αυτά είναι μέρος της υπέροχης αποτελεσματικότητας με την οποία ο κ. Σίχαν διευθύνει αυτό το studio. Κανένας συνηθισμένος άνθρωπος από τον τομέα των δημοσίων σχέσεων δεν πραγματοποιεί περιοδείες στη Fox. Ο κ. Ουίνφιλντ  Σίχαν θέλει το καλύτερο και είναι πρόθυμος να πληρώσει γι’ αυτό. Με πληρώνει 3.500 δολάρια την εβδομάδα (υπέρογκο ποσό τότε – και τώρα) και τους δείχνει την επιταγή!”.

Πολύ σύντομα ο Ντάριλ Φ. Ζανάκ (άλλο στέλεχος) ονομάστηκε επικεφαλής του studio.

Ο λόγος; Οι κύριοι της ξενάγησης ήταν τραπεζίτες της Chase National Bank της Νέας Υόρκης, η οποία χρηματοδοτούσε τις ταινίες της Fox μαζί με κάποιους μετόχους της!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)