Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Δικαίωση της Γέφυρας των Τεμπών

Η εμβληματική και πανέμορφη κρεμαστή πεζογέφυρα των Τεμπών νομίζω πως δεν θα είναι πλέον μαζί μας. Την έχω διασχίσει αρκετές φορές παρατηρώντας προσεκτικά κάθε της δομικό στοιχείο. Κυρίως μου άρεσε η… ταλάντωσή της! Γι΄ αυτό όταν την περπατούσα τεχνηέντως κρυφο-χοροπήδαγα για να “μιλήσει”. Και μία γέφυρα ομιλεί δια της ταλαντώσεώς της.

Βέβαια εάν… θυμώσει τότε καλύτερα να φύγετε από επάνω της, διότι η υπερβολική ταλάντωση μπορεί να την εξαγριώσει και να αποφασίσει να… αυτοκτονήσει. Γνωστή εξ΄ άλλου είναι η περίπτωση της πολύ λεπτής γέφυρας Τακόμα στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. όταν οι ριπές του ανέμου συντονίστηκαν με τη φυσική της συχνότητα με αποτέλεσμα αυτή να ταλαντεύεται στο μέγιστο δυνατό της πλάτος (τώρα προσπαθώ να το περιγράψω όσο το δυνατόν απλούστερα) και να διαλυθεί. Είναι όμως απλό και το έχετε κάνει στη ζωή σας πολλές φορές είτε παίζοντας είτε προσπαθώντας να σπρώξετε ένα αντικείμενο με επαναληπτικό τρόπο (περίπου όλα αυτά).

Θυμηθείτε όσοι χρειάστηκε στο στρατό να διασχίσετε γέφυρες την εντολή των αξιωματικών σας “τους ζυγούς λύσατε” ώστε να πάψει ο συγχρονισμένος βηματισμός.

Σε αυτό το… “λάθος” του μηχανικού, διότι ως γνωστόν στην επιστήμη μας ΔΕΝ αναγνωρίζεται “ανθρώπινο λάθος” (ειρωνεία) οφείλεται το ότι όλες οι μεταγενέστερες γέφυρες είναι ασφαλείς. Και αυτή των Τεμπών έχει πολύ μεγάλες ομοιότητες με αυτήν της Τακόμα.

Αλλά… αλλά..

Δεν κατέρρευσε από τον άνεμο! Καταστράφηκε -και αύριο νομίζω δεν θα υπάρχει παρά μόνον ως απομεινάρια- από μία.. πλημμύρα! Και αυτό σε ύψος 18 μέτρων από τη στάθμη του Πηνειού! Διαφορετικά τα σχεδιάζουμε και διαφορετικά μας προκύπτουν. Για ξηρασία και ερημοποίηση συζητούσαμε εξ΄ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών και μάλλον η Ελλάδα θα αποκτήσει μία ή δύο… λίμνες ακόμα!

Αδιανόητο;

Κι όμως όχι. Ένα τεχνικό έργο σχεδιάζεται για 50 χρόνια και η συγκεκριμένη είχε ήδη αρκετά προβλήματα λόγω παλαιότητας και καταπονήσεων. Άντεξε 63 και χάθηκε από άλλη αιτία από την αναμενόμενη…

Ήταν… συνεπής στο τελευταίο ραντεβού της!

Και μία προσωπική σημείωση: ήταν Αύγουστος του 2019 και επέστρεφα από τους Νέους Πόρους και ήθελα να περάσω από τη δίδυμη σήραγγα των Τεμπών και κατά τις δύο διευθύνσεις. Την πρώτη φορά όταν πήγαινα ήταν okay, τη δεύτερη στην επιστροφή όμως, παρά τα επιπλέον χιλιόμετρα πήρα την έξοδο και επέστρεψα προκειμένου να κινηματογραφήσω τη γέφυρα.

Δεν φαντάστηκα ούτε κατά διάνοια πως θα ήταν η τελευταία φορά. Γι΄ αυτό ποτέ μην αναβάλετε την αγορά ενός βιβλίου όταν το εντοπίσετε ή μία φωτογράφιση τη δεδομένη στιγμή ακόμα και εάν αυτό απαιτήσει κάποιο περισσότερο χρόνο και κόπο. Κάνετέ το! Ποτέ δεν γνωρίζεις εάν και τι θα υπάρχει την όποια επόμενη φορά. Το ίδιο μπορώ να γράψω και για τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης (ίδια ημερομηνία τέλους 11 Σεπτεμβρίου), τους οποίους δεν λυπήθηκα να επισκεφθώ δύο και τρεις φορές. Και την τελευταία φορά στη Νέα Υόρκη, απλούστατα δεν τους βρήκα…

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την κινηματογράφηση του 2019.