Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Διάσωση του Σκηνοθέτη Μπράιαν

Μη έχοντας καταλήξει χθες το βράδυ πουθενά και με το μυαλό μου σε απόλυτη σύγχυση αποφάσισα να παρακολουθήσω μία κινηματογραφική ταινία να χαλαρώσω. Επέλεξα το “Προετοιμασία για Έγκλημα” (Dressed to Kill), του Μπράιαν ντε Πάλμα. Τώρα, πως χαλαρώνεις με ένα… έγκλημα είναι ένα ερώτημα. Αλλά επειδή στην ταινία ο βασικός ρόλος ήταν του Μάικλ Κέιν, ο οποίος πάντα διδάσκει υποκριτική με τον τρόπο του αποφάσισα το απονενοημένο βήμα.

Η ταινία αρχίζει με το… γυμνό κορμί της εκρηκτικής Άντζι Ντίκινσον στο ντους να παρακολουθεί τον ημίγυμνο σύζυγό της να ξυρίζεται και αυτή να… (τέλος πάντων). Μόνο πως το γυμνό κορμί ΔΕΝ ήταν της Άντζι αλλά του μοντέλου του έτους 1977 του Penthouse, (Victoria Lynn Johnson, το όνομά της για τους ενδιαφερόμενους).

Μετά συναντάμε για πρώτη φορά τον Μάικλ Κέιν, ο οποίος είναι ψυχίατρος και άνδρας, αλλά δεν θα ήθελε να είναι το δεύτερο. Την ώρα εκείνη όμως εμείς δεν το γνωρίζουμε. Μετά περιπλανιόμαστε για πάρα πολλά λεπτά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MOMA), το οποίο όμως είναι της… Φιλαδέλφειας!

Μετά αρχίζουμε να βλέπουμε ιπτάμενα… ξυράφια, ξυρίσματος, τα οποία και πάλι δεν χρησιμοποιούνται ακριβώς για αυτό τον σκοπό (και η ταινία μάλιστα από την αρχή μας προετοιμάζει με το ξύρισμα του συζύγου, πως πρόκειται να παρακολουθήσουμε έναν συνδυασμό γυμνού γυναικείου σώματος και… ξυραφιών). Φυσικά αυτό οδηγεί στο αίμα…

Υπάρχει στη συνέχεια ΚΑΙ δεύτερο σχεδόν γυμνό γυναικείο σώμα (μόνο όμως με σέξυ εσώρουχα) αλλά έχουμε συνηθίσει πλέον. Η ταινία δεν είμαι σίγουρος εάν είναι όντως ένα ερωτικό θρίλερ, όπως χαρακτηρίζεται ή κάτι διαφορετικό.

Δεν γράφω περισσότερα, απλά σκέφτηκα τη στιγμή εκείνη την άλλη πασίγνωστη ταινία του Στήβεν Σπίλμπεργκ “Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράαν” και συνειρμικά αντικατέστησα τις τελευταίες λέξεις με αυτές του “σκηνοθέτη Μπράιαν”.

Ο Ράιαν βέβαια διεσώθη, αλλά ο Μπράιαν και κυρίως ο άτυχος θεατής του όχι.

Πήγα για ύπνο… αξύριστος!