Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ασύγκριτη Απλότης

Χθες το βράδυ σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι είχε την ταινία “Η Συμμορία των Έντεκα”. Τίποτα το σπουδαίο, τυχαία είδα παρά μόνον ελάχιστες σκηνές και συνέπεσε η ώρα εκείνη με την διεξαγωγή μίας απίστευτα πολύπλοκης (και φανταστικής ληστείας) τριών καζίνο του Λας Βέγκας. Μου ήρθε λοιπόν στο μυαλό η περίπτωση ενός διαβόητου “αριστοκράτη” (τρόπος του λέγειν) διαρρήκτη κοσμημάτων του Αρθούρου Μπάρρυ· μάλλον του κορυφαίου διαρρήκτη στο είδος του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν έγινε διάρρηξη στην έπαυλη της Πέρσυ Ροκφέλλερ το 1926 και ενόσω ο Μπάρρυ ήταν στη φυλακή, αξιωματικοί της αστυνομίας τον επισκέφθηκαν στο κελί του να τον ρωτήσουν πώς θα μπορούσε ένας διαρρήκτης να περάσει τον πέτρινο τοίχο αφού από κάτω ήταν δύο πολύ άγρια σκυλιά φύλακες. Το δοκίμασαν, του είπαν αλλά κόντεψαν τα σκυλιά να τους κάνουν κομματάκια.

Και ο Μπάρρυ τους απάντησε: “Είναι πολύ απλό. Περιμένεις την περίοδο του οίστρου και δένεις μία σκυλίτσα από το λαιμό, την οποίαν και κατεβάζεις κάτω αφού δέσεις το άλλο άκρο του σχοινιού σε ένα δένδρο. Πηδάς τον τοίχο, διαπράττεις τη διάρρηξη και κατόπιν τραβάς επάνω τη σκυλίτσα, ώστε να μην αφήσεις ίχνη!”

Ο αστυνόμος την επομένη του έστειλε δώρο ένα πακέτο πούρα!