Όσες και όσοι με παρακολουθείτε ενδεχομένως θα θυμόσαστε πως από την πρώτη στιγμή της εισβολής της Ρωσσίας στην Ουκρανία είχα αναφερθεί στην περίπτωση Κίνας και Ταιβάν. Τι θα συμβεί εάν η Κίνα εισβάλλει και αυτή στη μικρή της συγγενή;
Η Κίνα μήπως έχει καλύτερο πολιτικό καθεστώς και δημοκρατία από τη Ρωσσία; Δεν το νομίζω. Ωστόσο κυρώσεις η Κίνα δεν υφίσταται. Δεν είναι το ίδιο βεβαίως να εισβάλεις από το να υπάρχεις. Δεκτόν. Τι θα συμβεί όμως σε αυτή την περίπτωση;
Πέραν του ότι οι κυρώσεις είναι καθαρά θεωρητικές (προσοχή εδώ πώς το εννοώ) και μία τεράστια αγορά έχει ήδη αναπτυχθεί με κέρδη άνευ προηγουμένου για όλους τους εμπλεκόμενους (το έχω αναλύσει αυτό επίσης σε άλλο άρθρο μου στο παρελθόν) υπάρχει και μία άλλη παράμετρος: πώς εδώ δεν πρόκειται για μικρά κράτη, τα οποία δεν έχουν δυνατότητες να διαφύγουν των περιορισμών. Δεν περιμένω βεβαίως η Ρωσσία να κατασκευάσει αύριο… Ferrari ή Rolls Royce (οι Ρώσσοι όμως ολιγάρχες σίγουρα θα μπορούν και τώρα να τις προμηθευτούν στη διπλή όμως τιμή και όλοι θα είναι χαρούμενοι) αλλά δεν είναι και Σουδάν. Η Κίνα επίσης το αντίστοιχο.
Κατά τη γνώμη μου η τελευταία θα αρχίσει να σκέφτεται πώς να αντιμετωπίσει παρόμοιες “κυρώσεις” προκειμένου να εισβάλλει στην Ταιβάν. Και να δούμε (χιούμορ εδώ) πώς θα εφαρμοστούν από την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά. Η Βόρεια Κορέα το έχει ήδη… επιλύσει το ζήτημα! Μέχρι και δικό της λειτουργικό σύστημα έχει για υπολογιστές, διότι απλούστατα έχει επιβάλλει κυρώσεις η ίδια στον… εαυτόν της! Τι άλλο μπορούν οι άλλοι να της κάνουν;
Κατά τη γνώμη μου και ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης σκέψης, τα μέτρα όπως ελήφθησαν θα οδηγήσουν στο πολύ κοντινό μέλλον σε μία μορφή απο-παγκοσμιοποίησης και αναγέννησης συνθηκών Δημοκρατίας Βαϊμάρης. Σκεφτείτε τώρα την Ινδία και το Πακιστάν, δύο πυρηνικές δυνάμεις με καθόλου καλές σχέσεις αλλά και με επιστήμονες υψηλής στάθμης. Εάν προηγουμένως βασίζονταν στις δύο υπερδυνάμεις (με τη δεύτερη –Ρωσσία- όχι και τόσο πλέον) τώρα θα θελήσουν να αυτονομηθούν κατά κάποιον τρόπο. Και η Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αντίστοιχα έπραξε και είδαμε τα αποτελέσματα (θυμηθείτε τι όρους επέβαλλαν στην ηττημένη τότε Αυτοκρατορική Γερμανία το 1918 και που κατέληξε η ανθρωπότητα μία δεκαπενταετία αργότερα με την άνοδο του παρανοϊκού Χίτλερ). ΕΔΩ σας χτυπώ καμπανάκι με πολύ ένταση. Μη δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο!
Εάν με ερωτήσετε τι έπρεπε να γίνει προκειμένου να πάψει η αιματοχυσία δεν είμαι προετοιμασμένος να απαντήσω. Καταγράφω όμως τις εκτιμήσεις μου.
Και μία τελευταία υποσημείωση. Έχουμε τόσο διαποτιστεί από τον Δυτικό τρόπο σκέψης και τις όποιες αξίες του και έχουμε ξεχάσει πως η ανθρωπότητα έχει πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Και αυτό, το οποίο θεωρούμε πως λειτουργεί για εμάς δε σημαίνει πως λειτουργεί για άλλους.
Μόνο πως τώρα, όλοι γνωρίζουν τι τους περιμένει, εάν… “αποκλίνουν”. Οι επικίνδυνοι θα προετοιμαστούν νωρίτερα και καλύτερα για τις… αποκλίσεις.