Το SR-71, το μαύρο αεροπλάνο, το οποίο βλέπετε στην φωτογραφία είχε ένα σοβαρότατο “πρόβλημα”: οι δεξαμενές καυσίμων του ΔΕΝ ήταν στεγανές και έχαναν τα καύσιμα του! Δεν εννοώ πως απλά έσταζαν, πράγμα επίσης αδιανόητο, αλλά πως το καύσιμο έρρεε κανονικότατα κάτω από τα φτερά του!
Είναι δυνατόν;
Κι όμως είναι! Το αεροπλάνο αυτό ήταν και παραμένει ένα εκπληκτικό θαύμα της τεχνολογίας. Κινείται γρηγορότερα από σφαίρα, 3,3 φορές ταχύτερα από τον ήχο σε ύψος 25 χιλιομέτρων! Ο σκοπός του είναι η αναγνώριση και με αυτές τις ταχύτητες και από αυτό το ύψος οι κάμερες του μπορούν να σαρώνουν τεράστιες περιοχές σε ελάχιστο χρόνο με ανάλυση ανάγνωσης πινακίδων αυτοκινήτου.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις συνθήκες είναι οι αναπτυσσόμενες υψηλότατες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της ατράκτου του. Θερμοκρασίες, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από το αλουμίνιο και τα κράματά του. Προτιμήθηκε λοιπόν το τιτάνιο, (το οποίο παρεμπιπτόντως οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν από την. Σοβιετική Ένωση, την οποίαν κυρίως θα κατασκόπευαν με το SR-71)!
Ένα κράμα τιτανίου χρησιμοποιήθηκε στις δεξαμενές, το οποίο σε συνθήκες εδάφους και ακινησίας είναι εύκαμπτο ενώ αποκτά τις εξαιρετικές του ιδιότητες όταν το αεροπλάνο κινείται τρεις φορές και πλέον ταχύτερα από τον ήχο. Τότε λόγω των ακραίων θερμοκρασιών το αεροσκάφος διαστέλλεται κατά μισό μέτρο και οι διαρρέουσες δεξαμενές σφραγίζουν!
Εντυπωσιακό!
Μάλιστα, το δυσκολότερο τμήμα της πτήσης είναι αμέσως μετά την απογείωση, όπου το αεροπλάνο ανεφοδιάζεται πλέον με την απαιτούμενη ποσότητα εν πτήσει και κατόπιν ταχύτατα ανέρχεται στα ύψη και στις συνθήκες λειτουργίας του.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους!
Οι δεξαμενές καυσίμων τους φαίνεται ότι “χάνουν” (και χάνουν σε συνθήκες ηρεμίας), ενώ ο σχεδιασμός τους είναι για πολύ ανώτερους στόχους! Και το υποτιθέμενο “πρόβλημα” είναι η πρόκληση και μαζί και απαίτηση να κινηθούν στις συνθήκες “σχεδιασμού” τους!
Η διαφορετικότητα, οι δεξιότητες, ο τρόπος σκέψης, η ευφυΐα, διάφορες μορφές ονομαζόμενης αναπηρίας, ιδιαίτερα προβλήματα αποτελούν στην πραγματικότητα τις μη στεγανές δεξαμενές καυσίμων σας (όταν το αεροπλάνο = εσείς δεν χρησιμοποιείται).
Απογειώστε το!
Credits φωτογραφίας: USAF / Judson Brohmer – Armstrong Photo Gallery