Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ακρίβεια (και πάλι) των Προβλέψεων της Teucris Δελφοί

Όσοι χθες διαβάσατε την ανακοίνωση της Standard and Poor’s μαζί με την (απρόσμενη;) αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας και τη σχετική ανάλυση θα πρέπει να πειστήκατε για την ακρίβεια και εξαιρετική ευστοχία της Teucris (για πολλοστή φορά).

Εδώ και έναν χρόνο περίπου, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της (επίσημα τουλάχιστον), όποια/οιος παρακολουθούσε τα γραφόμενά μου στην ιστοσελίδα _net και τις κοινοποιήσεις μου στο Facebook και το Twitter θα μπορούσε να είναι “εμπρός” από τις εξελίξεις και να κινηθεί σε ορατά για τον/την ίδια/ο μονοπάτια (ή λεωφόρους). Η ευστοχία των προβλέψεων ήταν 100%.

Βέβαια η Standard and Poor’s δεν με… διαβάζει (ή μήπως ναι;) αλλά οι αναλύσεις των διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων βασίζονται και κάπου.

Ποιό είναι το μεγαλύτερο λάθος των αναλυτών διεθνώς (και κατά κόρον στην Ελλάδα);

Συγχέουν την πολιτική κατάσταση με την αγορά.

Επικεντρώνονται στα πρόσωπα και τις πράξεις της εκάστοτε κυβέρνησης (τα οποία κατά κανόνα είναι αδιάφορα) χωρίς να εστιάζουν στους μηχανισμούς της αγοράς. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι αναλυτές δεν είναι επαγγελματίες (με την έννοια του ότι δεν ασκούν δραστηριότητα εντός του πραγματικού περιβάλλοντος). Συνεπώς δεν “ζουν” από την αγορά και προφανώς δεν μπορούν να αντιληφθούν τους μηχανισμούς ανάδρασης της.

Το άλλο (μικρότερο όμως λάθος) είναι οι προσωπικές προτιμήσεις. Αυτές αποτελούν πολύ κακό σύμβουλο. Είναι άλλο αυτό, το οποίο πιστεύω ή μου αρέσει ή θα ήθελα και άλλο αυτό, το οποίο συμβαίνει. Οι αναλύσεις και οι προβλέψεις πρέπει να απέχουν μακράν από αυτή την διαστρέβλωση.

Τέλος σκεφτείτε πως επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (ως τυχαίο, αλλά και σχετικό παράδειγμα) το αναφέρω, λειτουργούσε μία ισχυρότατη οικονομία ενώ την ίδια στιγμή πολλοί Σουλτάνοι ήταν βουτηγμένοι στο βούρκο της διαφθοράς και επικρατούσε και το γιαταγάνι (yatağan) του στρατιώτη.

Εκεί να δείτε “κεφαλικό” φόρο και με την κυριολεκτική του σημασία. Τα περισσότερα όμως λχ παλαιά πέτρινα κτίρια τα οποία τώρα θαυμάζουμε χτίστηκαν εκείνη την εποχή!

Λοιπόν! Teucris και ξερό ψωμί ή άντε… πορτοκαλόπιττα και όχι τις “σειρήνες” της αφελούς ή πονηρής κατεύθυνσης… (ως… τηλεπωλητής το γράφω αυτό τώρα!)…

Σημ. Στην Ελλάδα (γιατί αυτό δεν ισχύει κατ’ ανάγκην παντού) δεν επιβάλλεται η πολιτική στην αγορά. Η αγορά επιβάλλει την θέληση της στην πολιτική… Αυτό κρατείστε το πολύ καλά στο μυαλό σας και πολλά θα σας ξεδιαλυθούν σε μία στιγμή… (Η αγορά φυσικά δεν είναι παρθεναγωγείο. Οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι… επικές και κανείς –όπως επανειλημμένως έχω τονίσει- δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος και ασφαλής)…