Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ακατανίκητη Γοητεία της Δημοσιότητας

“Τον πλούτον πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς”. Τι ωραιότερο να είσαι γνωστός και αναγνωρίσιμος; Να είσαι στις οθόνες των τηλεοράσεων, των υπολογιστών, του κινηματογράφου… ή να βλέπεις το πρόσωπό σου σε αφίσες και να προσπαθούν όλες και όλοι να δείχνουν πως σε… γνωρίζουν.

Τέλος! Η δημοσιότητα είναι ισχυρότερη και από τα πλούτη, τα οποία εξ΄ άλλου μπορείς να αποκτήσεις μέσω της πρώτης. Θυμάμαι μάλιστα πως το αντρικό ανέκδοτο – ερώτημα κάποιας παλαιότερης εποχής ήταν:

“Εάν επρόκειτο να επιλέξεις τι θα προτιμούσες; Μία Ferrari ή να συνοδεύεις την Ορνέλλα Μούτι”; Οι… “χαζοί” επέλεγαν τη Ferrari, με τη λογική πως θα μπορούσαν μέσω αυτής να έχουν πολλές επιλογές (δηλαδή παραδέχονταν πως θα τους επέλεγαν λόγω του αυτοκινήτου τους, χα), ενώ οι “έξυπνοι” προφανώς την Ορνέλλα! Συνοδεύοντάς την όλες οι πόρτες θα ήταν ανοιχτές. Τώρα θα μου πείτε και στη δεύτερη επιλογή πόσο ψηλά μπορείς να θέτεις τον εαυτό σου εάν περιμένεις να αποκτήσεις λάμψη δια μέσου του προσώπου, το οποίο συνοδεύεις, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα.

Εν τέλει μάλλον κράτησε τη Ferrari να κάνεις και καμιά βόλτα, διότι ούτε το πρώτο βλέπω να πετυχαίνεις όπως ούτε το δεύτερο! Τουλάχιστον να σου μείνει κάτι!

Το ανέκδοτο είναι προφανώς ανδρικό και μη με κατηγορήσετε και προφανώς δεν μπορώ να σκεφτώ το αντίστοιχο για μία γυναίκα. Τι θα ήθελε άραγε μία γυναίκα στη θέση μιας Ferrari;

Όλα τα προηγούμενα είναι όμως ενδεικτικά μίας νοοτροπίας του τύπου: “κάνω τα πάντα για τη δημοσιότητα”. Και αυτή η νοοτροπία είναι πλέον τόσο διαδεδομένη, διότι μεταφράζεται σε προσωπικό ξεπούλημα. Και το βλέπουμε γύρω μας με τι μανία προσπαθούν πολλές και πολλοί να κλέψουν λίγη από τη λάμψη, η οποία είναι ένα είδος εν ανεπαρκεία. Διότι η λάμψη αποκτάται όταν εξαργυρώνεται σε κέρδος για κάποιους άλλους. Για όσο διαρκεί αυτό συντηρείται και η λάμψη, άλλωστε σε πετάνε… Και το τελευταίο είναι πολύ σκληρό, όταν έχεις νομίσεις πως επειδή λάμπεις είσαι χρυσός και όχι ένα σπασμένο γυαλάκι στο οποίο έπεσε μία αχτίδα φωτός επάνω του.  Διότι η λάμψη για να διατηρηθεί απαιτεί κάτι αυτονόητο: ΚΑΙ πραγματικές ικανότητες!

Οι ικανότητες είναι αυτές, οι οποίες μπορούν να σε κρατήσουν ψηλά και συνεχώς, αλλά σε συνδυασμό με τις δικές σου παραδοχές. Από όσα αναγνωρίσιμα πρόσωπα βλέπετε γύρω σας θα διαπιστώσετε πως όλα κάνουν καλά τη δουλειά τους, ασχέτως ποια είναι αυτή. Έχουν το κοινό τους και είναι συνεπή με τις απαιτήσεις του. Μόνο μην ξεχνάτε το κόστος. Διότι η λάμψη πίσω από τις κάμερες ας πούμε έχει τίμημα. Και εάν η λάμψη δεν είναι αυτόφωτη τότε κάποιο τίμημα έχει πληρωθεί. Αλλά και αυτόφωτη να είναι πάλι έχει το σκληρό τίμημα της. Και για να έχετε μία εικόνα τιμήματος με την ευρύτερη έννοια θα σας αποκαλύψω την απάντηση, την οποίαν μου έδωσε ένας λαμπρός  παλαιός ποδοσφαιριστής όταν τον ερώτησα γιατί εγκατέλειψε την καριέρα του:

“Δεν μπορούσα να χαρώ με την οικογένειά μου κανένα Σαββατοκύριακο, όπως όλοι οι άλλοι απλοί άνθρωποι!”

Αυτά για τις λάμψεις, οι οποίες μας προσπερνούν ή διασταυρωνόμαστε μαζί τους ώστε να μην τυφλωνόμαστε από το φθόνο, τον οποίον ενδεχομένως μας προκαλούν!

Σημ. Για το ανδρικό ερώτημα προηγουμένως προσωπικά τείνω προς… Μόνικα Μπελλούτσι, να εξηγούμαστε δηλαδή!

Credits: Στην υπέροχη φωτογραφία η Μόνικα Μπελλούτσι φωτογραφισμένη από τον Eric Nehr το 2009.
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

https://www.facebook.com/teucris/posts/4435432103142049