Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Αγία… Επικάλυψις

Προ ημερών αναφέρθηκα στα Άγια σενάζ. Η οικοδομική θρησκεία όμως διαθέτει και άλλους… Αγίους! Σήμερα θα ασχοληθώ με την Αγία Επικάλυψη!

Η Αγία Επικάλυψη είναι η προστάτιδα του σιδηρού οπλισμού και όχι μόνον!

Λίγες απλές τεχνικές γνώσεις: το σκυρόδεμα, δηλαδή το μπετόν είναι ένα υλικό από τσιμέντο, χαλίκια και νερό. Όλα αυτά μαζί ενώνονται με χημικό τρόπο! Πολύ ωραία! Αλλά το σκυρόδεμα είναι… διεστραμμένο και πάσχει από… κατάθλιψη! Αρέσκεται πολύ στην… θλίψη, αλλά δεν αντέχει καθόλου τα… τραβήγματα της ζωής!

Φυσικά με την έννοια θλίψη, εννοώ την πίεση, η οποία του ασκείται από φορτία (βάρη), ενώ τα τραβήγματα είναι ο εφελκυσμός.

Για να ανταποκριθεί και στις άλλες συναισθηματικές καταστάσεις χρειάζεται ψυχοφάρμακα, συγγνώμη σίδερα. Και αυτά τα ωραία σιδεράκια τα τοποθετούμε με έναν ωραίο επίσης τρόπο μέσα στο χυτό μας υλικό και δημιουργούμε το οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ).

Μα θα μου πείτε που υπάρχει εφελκυσμός στην οικοδομή; Μόνο πίεση δεν ασκείται;

Όχι δυστυχώς.

Όταν λυγίζετε προς τα κάτω έναν χάρακα οι πάνω ίνες πιέζονται (θλίβονται), ενώ οι κάτω τραβιούνται (εφελκύονται). Το καταλαβαίνετε αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα δοκάρι.

Αλλά και τα υποστυλώματα υφίστανται αυτήν την στενοχώρια, διότι όταν είναι ήρεμα απλά πιέζονται και αντέχουν. Όταν όμως ο σεισμός χτυπήσει την πόρτα τότε λυγίζουν δεξιά και αριστερά, κάνουν και καμιά στροφή και συμπεριφέρονται κάπως ανάλογα όπως ο χάρακας προηγουμένως.

Τα σίδερα όμως αν και χάλυβες έχουν ένα προβληματάκι και τούτο διότι λόγω… απραξίας σκουριάζουν!

Για να μην συμβεί λοιπόν αυτό και επειδή δεν θέλουμε να τα στενοχωρούμε με πιέσεις και σεισμούς συνέχεια, τα τοποθετούμε μέσα στο δομικό στοιχείο σε κάποια απόσταση από την εξωτερική επιφάνεια. Τα επικαλύπτουμε δηλαδή με σκυρόδεμα. Και αυτή η Αγία Επικάλυψις μπορεί να είναι από 1,5 εκ έως 3 ή 3,50 εκ. Ανάλογα με το πόσο διαβρωτικό θεωρείται το περιβάλλον.

Βέβαια, όσο πιο βαθειά χωμένα είναι τα σίδερα, τόσο χάνουμε σε ωφέλιμη επιφάνεια, διότι έξω από αυτά δεν λειτουργεί το δομικό στοιχείο. Εάν το υποστύλωμα είναι τετράγωνο 40Χ40 εκ. και τα σίδερα είναι τοποθετημένα 1,5 εκ. από την επιφάνεια, τότε στους υπολογισμούς μας λαμβάνουμε υπ΄όψιν υποστύλωμα 37Χ37 εκ. Κάτι χάνουμε δηλαδή.

Στον οικοδομικό κόσμο όμως, όπως και στην ζωή επικρατεί η διαφθορά. Οι αξίες, τα ήθη έχουν διαβρωθεί. Η θάλασσα, όπως ξεμυαλίζει τους ανθρώπους, ξεμυαλίζει και το σκυρόδεμα! Και το αλάτι της κατατρώγει τις φλουδίτσες αυτές με τον καιρό.

Βοηθούντος του σεισμού και άλλων γεγονότων, καθώς και του νερού της βροχής και των ακραίων θερμοκρασιών καθώς και των χημικών της μολυσμένης ατμόσφαιρας, η Αγία Επικάλυψις δεν αντέχει και αν και Αγία εγκαταλείπει τα σίδερα στη μοίρα τους! Τότε γίνονται για τα… σίδερα και η οικοδομή συνολικά για τα μπάζα!

Ααα! Δηλαδή το παιγνίδι χάθηκε;

Όχι βέβαια! Διότι η Αγία επικάλυψις έχει και ένα δεύτερο όνομα,το οποίο ονομάζεται… σοβάς! Είναι και αυτός Άγιος!

Και όταν σοβατίζουμε το σκυρόδεμα το προστατεύουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκτός εάν μέσα του τοποθετήσουμε (για ευκολία ώστε να ρέει καλύτερα) ασβέστη! Αυτό γίνεται σε περιπτώσεις μανδυών μάλλον παρά στην σκυροδέτηση.

Τότε η διαφθορά θα είναι μέσα στο υλικό και τα σίδερα θα σκουριάσουν, (οξειδωθούν) χωρίς έλεος.

Και ο Άγιος θέλει τη φοβέρα του!

Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλές λεπτομέρειες για τις οποίες δεν θα σας κουράσω άλλο. Πάντως εάν δείτε την εικόνα του δοκαριού και της μαρκίζας των φωτογραφιών να γνωρίζετε πως πρέπει οπωσδήποτε να επέμβει το πολιτικο-μηχανικών ηθών. Άλλωστε ο βούρκος της αμαρτίας ελοχεύει!

Μία παραστρατημένη δοκός!

Σημ. Το άρθρο έχει γραφεί με χιουμοριστική διάθεση και είναι απλοποιημένο. Δεν αποτελεί επιστημονική διατριβή ούτε και ασκεί προσηλυτισμό στην οικοδομική πίστη. Μην πυροβολήσετε τον τζαζίστα!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)