Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα της Αισιοδοξίας

Τον τελευταίο καιρό μετά την Κυβερνητική αλλαγή παρατηρώ γύρω μου μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας… όσοι με παρακολουθείτε στην Teucris και στο Facebook τα τελευταία χρόνια γνωρίζετε πολύ καλά τις απόψεις μου και πόσο θετική αντίληψη έχω.

Ωστόσο έχω επανειλημμένως τονίσει πως η αισιοδοξία για να είναι πραγματικά ισχυρή κι ακλόνητη οφείλει να διαθέτει τρία εγγενώς ουσιώδη και απαραίτητα συστατικά:

1. Να είναι “αυτόφωτη”, δηλαδή να προέρχεται από προσωπική εσωτερική δύναμη και όχι να θεμελιώνεται στην ελπίδα δια μέσου εξωτερικών παραγόντων.
2. Να συνδυάζεται με προσωπική δράση. Γενικώς με δράση. Είσαι αισιόδοξος όταν πράττεις και όχι όταν αδρανείς.
και
3. Να βασίζεται στην πραγματικότητα και όχι στο όνειρο προκειμένου οι δράσεις να είναι αποτελεσματικές.

Γιατί τα γράφω αυτά; Είναι… πολιτικό το άρθρο; Κάθε άλλο! Αντιθέτως!

Άνθρωποι άκρως απογοητευμένοι μέχρι προχθές, ξαφνικά μετατράπηκαν σε αισιόδοξους λόγω της αλλαγής μίας εξωτερικής συνθήκης.
Αυτό ενέχει τον τεράστιο κίνδυνο της απογοήτευσης σε περίπτωση κατά την οποία οι προσδοκίες δεν επαληθευθούν.
Η οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση θα αποτύχει εάν οι πολίτες της χώρας εναποθέτουν τις ελπίδες επάνω της. Αυτό είναι λάθος! Είναι ο κάθε ένας πολίτης, ο οποίος θα δώσει με την δράση του την ελπίδα στην Κυβέρνησή του…
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης παρατηρήθηκε αυτή η αδράνεια. Τώρα μην περιμένετε πάλι από την κυβέρνηση να κάνει κάτι για εσάς. Είναι ΕΣΕΙΣ εκείνοι, οι οποίοι πρέπει να κάντε κάτι για την κυβέρνηση…. και προφανώς την χώρα μας…
Οι εμπνευστές της διάσημης αφίσας γνώριζαν πολύ καλά τα προηγούμενα… Η αίσθηση μου στην Ελλάδα είναι πως έχει τυπωθεί η ίδια αφίσα από τον κάθε έναν… πολίτη με την παραίνεση:
Περιμένω από ΕΣΑΣ (την Κυβέρνηση) να κάνει τα πάντα για εμένα!
Όχι αγαπητές/οί μου! Λάθος!
Σημ. Οτιδήποτε δημοσιεύω στον τοίχο μου είναι καλόπιστο και προσβλέπει στον γόνιμο προβληματισμό. Δεν εκφράζω πολιτικές απόψεις (τις οποίες προφανώς και έχω) και δεν πρόκειται να δεχθώ σχόλια πολιτικού περιεχομένου υπέρ ή εναντίον οποιασδήποτε Ελληνικής κυβέρνησης.
Σχετικά με το poster:
Description: English: World War I Uncle Sam recruiting poster.
Date: 1916-1917
Source: Library of Congress
Author: James Montgomery Flagg

Αρχική Δημοσίευση: 4 Φεβ. 2015

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)