Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Έννοια της Παράδοσης

Είναι περιττό να σχολιάσω πόσο σημαντική είναι η έννοια της παράδοσης. Και πόσο υπερήφανος πρέπει να είσαι γι΄ αυτήν. Διότι εκεί είναι οι ρίζες σου. Ας κατάγεσαι από ένα ταπεινό (υπάρχει άραγε κάτι τέτοιο;) χωριό. Ας φύλαγαν οι γονείς σου πρόβατα (τον δικό μου στα 4 του χρόνια τον χτύπησε ένα κριάρι στο αλώνι (!) και τον πέταξε μακριά και θα σας μεταφέρω τη γλαφυρή ιστορία από τα γραπτά του). Μήπως θα έπρεπε να… ντρέπεται γι΄ αυτό ή γιατί στα νιάτα του φύλαγε πρόβατα στις ραχούλες του χωριού του;

(Παρένθεση; Ως εκ τούτου παρακαλώ από τούδε και εις το εξής να με προσφωνείτε με τον τιμητικότατο τίτλο: απόγονο…. Γιδοβοσκού και ξεχάστε τα υπόλοιπα).

Και εάν πάλι κατάγεσαι από αρχοντική οικογένεια του Παρισιού και ήταν μαρκήσιος ο προπάππος σου πάλι να είσαι υπερήφανος για την παράδοση της καταγωγής σου.

Να ΜΗΝ είσαι όμως καθόλου υπερόπτης εάν την έχεις θάψει και προσποιείσαι πως είσαι κάτι άλλο ή δεν έχεις προχωρήσει ούτε ένα βήμα από αυτή. Διότι δεν θα ανθίσεις ποτέ εάν απαρνιέσαι τις ρίζες σου.

Η πρόοδος της ανθρωπότητας βασίζεται στη συνέχεια και στη διόρθωση των όσων είναι στρεβλά. Και στρεβλά καθίστανται όταν ΕΣΥ το θελήσεις να γίνουν, διότι αντί να πατάς γερά στα θεμέλια του παρελθόντος ονειρεύεσαι πως πατάς στον αέρα του μέλλοντος. Και η πτώση τότε είναι πολύ χειρότερη από τη μάντρα του αλωνιού του πατέρα μου.

Όταν ασχολείσαι με οτιδήποτε άρχισε να το μελετάς από το σημείο γέννησης του. Θέλεις να γίνεις άριστος στους υπολογιστές; Εξέτασε τις απαρχές τους. Μπες στο σκεπτικό εκείνου, ο οποίος σκέφτηκε πρώτος το δυαδικό σύστημα. Σχεδίασε το πρώτο κύκλωμα. Γίνε ένα με την ουσία της ευφυίας του. Άριστος σημαίνει γνώστης της παράδοσης. Τελεία και παύλα. Άλλωστε θα είσαι καλός. Αλλά αυτό το κάτι θα σου λείπει και είναι αυτό, το οποίο θα σου χρειαστεί την κρίσιμη στιγμή. ΤΟ ΚΑΤΙ!

Προσέξτε καλά τη φωτογραφία και θα διαπιστώσετε πως κρύβει απίστευτο αριθμό πληροφοριών. Δείτε πώς τοποθετούνταν οι πέτρες τοξωτά στο υπέρθυρο, το μεταλλικό στοιχείο “Διατομής Η -Ήτα-”, αλλά με ποια φορά τα πέλματά του (για το συγκεκριμένο), το έλασμα στα αριστερά και το ρόλο του, τις μικρές πέτρες με τη γωνία τους ανάμεσα στις μεγάλες, τα πελεκητά αγκωνάρια…

Τώρα ναι! Ας συζητήσουμε για αντοχή υλικών, όρια διαρροής, γωνίες εσωτερικής τριβής, εσωτερικές τάσεις κ.ο.κ.

Εκείνο όμως το κριάρι στο βάθος δεν μου αρέσει καθόλου όπως με κοιτάζει!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)