Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η “Άλλη” Σκόνη της Αφρικής

Το ζήτημα των ημερών είναι η σκόνη, η προερχόμενη από την Αφρικανική ήπειρο. Τι ωραία! Το μόνο ενδιαφέρον για αυτήν την για πάρα πολλούς άγνωστη και απρόσιτη απέραντη ήπειρο εξαντλείται στη σκόνη της.

Κι όμως! Αυτή η σκόνη θα ήταν ελιξίριο ψυχικής ανάτασης. Να μην γράψω και… χρυσόσκονη! Γιατί;

Η Αφρική είναι μία ήπειρος γεμάτη (κυριολεκτικά)… προβλήματα! Τόσα πολλά προβλήματα, ώστε ούτε οι φθίνουσες κοινωνίες του Δυτικού Κόσμου δεν μπορούν να φθάσουν. Και όπου υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν και δυνατότητες: οι δυνατότητες επίλυσής τους.

Παρηκμασμένες και βαθιά προβληματικές κοινωνίες, όπως η Ελληνική χρειάζονται ένα κίνητρο μήπως (τονίζω μήπως) κάπως αφυπνισθούν. Και από τα να ανακυκλώνονται μέσα στη μιζέρια τους να αποκτήσουν όραμα. Τίποτα δεν πρόκειται να επιλυθεί με τη λέξη “ρυθμίσεις”. Ρυθμίσεις, χρεών, ρυθμίσεις επιδομάτων, εργασιακές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις πολιτικών παιγνίων, ρυθμίσεις πετσοκομμένων ονείρων, ρυθμίζεις διεκπεραίωσης της ζωής.

Κάποιες κοινωνίες σε ασφυξία όταν συμπιέζονταν έστελναν ή αξιοποιούσαν τους ανθρώπους του σε άλλους τόπους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν οι αποικιοκρατίες. Καθόλου ηθικό πάμπολλες φορές, διότι έστελναν τα χειρότερα μέλη τους σύμφωνοι, αλλά υπήρχαν και άλλες εποχές. Η Αρχαία Ελλάδα το εφάρμοζε με τον τρόπο της και η Μεσόγειος (και όχι μόνον οι Έλληνες και όχι μόνον η μεσόγειος) αποικήθηκε από τους τότε κατοίκους της. Και για κάποιον παράξενο συνειρμό πάντοτε όταν αναφέρομαι στον αποικισμός φέρνω στο νου μου τη Μασσαλία, η οποία ιδρύθηκε από τους Έλληνες Φωκαείς.

Η Ελληνική κοινωνία χρειάζεται κίνητρα και πραγματικό όραμα και αυτό δεν είναι στην ίδια την Ελλάδα. Είναι εκτός. Και η Αφρική είναι δίπλα μας και μας χρειάζεται.

Βοηθώντας τους άλλους θα βοηθηθείς ΚΑΙ εσύ. Και αυτό θα έπρεπε να ήταν το κύριο μέλημα και η Αφρική με τα προβλήματα της ο σπουδαίος στόχος. Και κατά τη γνώμη μου αντί για άχρηστα προγράμματα και επιδοτήσεις χωρίς νόημα, πολλά κεφάλαια θα “έπιαναν” τόπο ουσιαστικά, χρηματοδοτώντας επιστημονικές σε πολλούς τομείς και με όλο το φάσμα των ειδικοτήτων αποστολές στην Αφρική και όχι επιτρέποντας (θεωρητικά) τη μετανάστευση σε άλλες χώρες (εργαζόμενοι για αυτές).

Η Αφρική μας στέλνει τη σκόνη της για λίγες ημέρες αναζητώντας τη βοήθειά μας και όχι να μας “ενοχλήσει”. Κι εμείς ασχολούμαστε με…

Κάποτε ίσως “φάμε” εμείς τη “σκόνη” τους.

Σημ.: Ο χάρτης της Αφρικής είναι του 1880 και προέρχεται από την ιστορική συλλογή του Πανεπιστημίου του Princeton (Πρίνστον).

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)