Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Εσένα, Ποια είναι η Θέση σου;

Πολλά λέγονται και ακούγονται και… προφητεύονται για την επόμενη ημέρα. Βέβαια η “επόμενη ημέρα” δεν μπορεί να προσδιορισθεί χρονικά επακριβώς, αλλά ας το προσπεράσω αυτό. Το ερώτημα όμως στο οποίο ουδείς απαντά είναι ένα:

“Εσένα, ποια θα είναι η θέση σου σε αυτή την επόμενη ημέρα”;

Και το ερώτημα αυτό έχει και μερικά υπο-ερωτήματα:

-Ποιες είναι οι δυνάμεις σου και οι δυνατότητές σου;

-Ποια θα ήθελες να είναι η θέση σου (την επόμενη ημέρα);

Και τέλος

-Πόση σχέση θέλεις να έχει η επόμενη από την προηγούμενη (ημέρα);

Διότι αυτό, το οποίο πρέπει να σκεφτεί κάποιος δεν είναι τι θα συμβεί την… επόμενη ημέρα, αλλά ποια θα είναι η θέση του σε αυτήν. Και αυτό εξαρτάται από τις απαντήσεις στα προηγούμενα υπο-ερωτήματα.

Η εποχή μετα Covid-19 είναι εποχή τεράστιων μεταβολών. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό. Σε αυτές όμως τις μεταβολές δεν θα έχουν όλη την ίδια αντιμετώπιση.

Η Μεγάλη Βρετανία κάποτε αναπτύχθηκε σε θαλασσοκράτειρα και κορυφαία αποικιοκρατική δύναμη. Αλλά οι υπήκοοί της δεν απολάμβαναν το ίδιο τα πλεονεκτήματα αυτής της τεράστιας ισχύος. Κάθε άλλο! Ελάχιστοι ήταν οι καπετάνιοι, οι κυβερνήτες και οι λόρδοι. Οι υπόλοιποι μούτσοι ήταν στα καράβια, στρατιώτες σε άγριους τόπους ή υπηρέτες των λόρδων. Ναι ήταν μία επόμενη ημέρα!

Αλλά ο βαρκάρης στον Τάμεση ίσως ήταν καλύτερα με το ταπεινό ΔΙΚΟ του όμως πλοιάριο να μεταφέρει εμπορεύματα ή επιβάτες από την μία προβλήτα στην άλλη. Αυτός, αυτό είχε αυτό μπορούσε καλύτερα και δεν θέλησε να μετατραπεί σε μούτσο ενός οποιοδήποτε Κάπταιν Μπλάϊ  (από την ανταρσία του Μπάουντι το παράδειγμα) στο Νότιο Ειρηνικό…

Βρες λοιπόν πρώτα τη θέση σου (δικαίως ή άδίκως, δεν το εξετάζω αυτό και η ζωή είναι εγγενώς άδικη με τα ανθρώπινα δεδομένα) και κατόπιν απάντησε στα τρία υπο-ερωτήματα. Τότε θα γνωρίζεις καλύτερα τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ επόμενη ημέρα!