Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Επιχειρηματικότητα

Σκεφτείτε να πηγαίνατε σε έναν φίλο σας οδοντίατρο και να βλέπατε μία ψάθινη καρέκλα από το Flidl και μία κασετίνα εργαλείων από το Mpraktker και ο φίλος σας -και πολύ καλό παιδί- να σας έλεγε:

“Δεν αγοράζω οδοντιατρική καρέκλα και εξοπλισμό, διότι εκτιμώ πως σε 10 έτη από σήμερα θα έχουμε οικονομική κρίση και δεν θα μπορώ ούτε να τα ξεχρεώσω, αλλά ούτε και εσύ να με πληρώσεις! Είμαι προνοητικός!”

Η επιχειρηματικότητα εμπεριέχει την πίστη σε αυτό, το οποίο κάνεις. Ακούω απίστευτες ανοησίες όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, τα οποία δεν απέχουν από το προηγούμενο παράδειγμα και κυρίως τα ακούω από εκείνους, οι οποίοι ποτέ τους δεν ασχολήθηκαν επιχειρηματικά με κάτι (για να γευθούν και τη… γλύκα).

Διαβάζοντας την εξέλιξη των πωλήσεων της Χαλυβουργικής θα δείτε πως από τους 390.000 τόνους το 2011, μειώθηκαν σε 112.500 τόνους το 2012 και σχεδόν μηδενίστηκαν το 2016 με μόλις 10.000 τόνους. Αυτό παραγνωρίζεται από τους… “κριτάς”, οι οποίοι σε όλα διακρίνουν κακές κινήσεις, έλλειψη διορατικότητας και τα σχετικά. Την ώρα της ζήτησης ΠΡΕΠΕΙ να επενδύσεις, άλλωστε ΔΕΝ υπάρχεις. Σκεφτείτε αντίστοιχα μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, το 2002 να σας έλεγε πως δεν εισάγει αυτοκίνητα, ούτε κατασκευάζει μονάδες συνεργείων, διότι προβλέπει κρίση το… 2012! Μα ΔΕΝ θα υπήρχε τότε!

Τώρα η ζωή είναι πολλά πράγματα ακόμα και υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι: γάμοι, διαζύγια, οικογενειακές υποχρεώσεις, τύχες και ατυχίες… Και εάν ο προηγούμενος οδοντίατρος τολμούσε να δανειστεί, ως όφειλε για να φτιάξει το οδοντιατρείο του και εργαζόμενος νυχθημερόν αγόραζε ένα καλό αυτοκίνητο και ένα αξιοπρεπές σπίτι θα λέγατε πως ήταν… σπάταλος; Εάν δεν έκανε τίποτα τι θα ήταν; Ένας τσιφούτης σπαγκοραμμένος; Ή εάν ήταν εξαίρετος οδοντίατρος, αλλά το βράδυ ξενυχτούσε, πάλι τι θα σκεφτόσαστε;

Αυτή είναι η επιχειρηματικότητα, αυτή είναι η ζωή και σας το υπογράφω ο ίδιος έχοντας βιώσει την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου και πολλών άλλων μαζί.

Τώρα, εάν αρχίσουμε τι έκανε ο ένας, τι έκανε ο άλλος, το γιατί το ένα ή γιατί το άλλο, τότε υπάρχει ο πλανήτης Άρης, ο οποίος προσφέρει ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς άλλους ανθρώπους γύρω σας και κανένα περιθώριο σφάλματος, αφού θα είσαστε μόνοι σας.

Υπ’ όψιν πως η επιχειρηματικότητα προσφέρει την ίδια απόλαυση είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Είναι νοοτροπία όχι κατάσταση.