Εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τις πολεμικές τέχνες, αφού έχετε μελετήσει τόμους Ανατολικής φιλοσοφίας και επισκεφθείτε κάποια σχολή, ίσως εκπλαγείτε πως το μόνο, το οποίο δεν θα ακούσετε είναι ακριβώς αυτό:
Τη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών.
Αυτό, το οποίο εκφράζουμε πολλές φορές με τον όρο “Ζεν και Πολεμικές Τέχνες”. Το “Ζεν” είναι κάτι άπιαστο, αόρατο και άκρως σημαντικό στη φιλοσοφία γενικώς. Τίποτα όμως δεν θα εμποδίσει έναν συμμαθητή σας χωρίς καμία γνώση του Ζεν και της φιλοσοφίας του, αλλά με άρτια τεχνική κατάρτιση να σας… σπάσει τα μούτρα! Διότι πολεμικές τέχνες μπορούν να υπάρχουν ανεξαρτήτως… Ζεν. Φυσικά τις τεχνικές θα τις εμπεδώσετε θαυμάσια, εάν είστε επιμελείς.
Και καλό θα είναι να το έχετε υπ΄ όψιν σας αυτό εάν επισκεφθείτε κάποιο νυκτερινό κλαμπ και ο πορτιέρης δεν σας συμπαθεί. Μην προσπαθήστε να τον πείσετε με την φιλοσοφία του Ζεν, εκτός εάν κατέχετε άριστα την τεχνική και σαφώς καλύτερα από αυτόν!
Αυτό είναι τώρα και το θέμα μας. Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο, το οποίο διάβασα στην διαδικτυακή έκδοση της “Καθημερινής” (παρατίθεται στα σχόλια ο σύνδεσμος), με τίτλο: “Ο βιοπορισμός, βασικό κίνητρο της νέας επιχειρηματικότητας”.
Όπως εξηγείται, σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ελληνική πραγματικότητα πολλοί αρχίζουν το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς με μόνο κριτήριο, την επιβίωση. Κοινώς: πώς θα “βγάλουν” χρήματα.
Και όπως σας περιέγραψα προηγουμένως με το παράδειγμα των πολεμικών τεχνών, μπορεί να μην γνωρίζουν τίποτα από την αγορά, να μην τους αρέσει καθόλου το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται επαγγελματικά, αλλά να κερδίζουν και να επεκτείνονται (επιχειρηματικότητα ανάγκης). Ισχύει και αντιστρόφως (επιχειρηματικότητα ευκαιρίας). Και μην σας κάνει εντύπωση υπάρχουν άλλα προσόντα σημαντικά ισχυρότερα από τα προηγούμενα. Ένα εξ΄ αυτών είναι η επιμονή ή ο επιχειρηματικός εγωισμός.
Αλλά να είμαστε όμως και στυγνοί.
Χρειάζεται και το Ζεν. Και σε πάμπολλες περιπτώσεις είναι αυτό, το οποίο θα κάνει τη διαφορά. Η αγάπη στην υπηρεσία ή το προϊόν, η ενασχόληση και με άλλους τρόπους, πέραν των καθιερωμένων, θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση και πραγματική επιχειρηματικότητα, ιδιαιτέρως χρήσιμη σε περιόδους κρίσεων. Στο άρθρο της Καθημερινής περιγράφονται ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και στατιστικά στοιχεία.
Εν κατακλείδι και από την εμπειρία μου:
Η επιχειρηματικότητα ανάγκης αργά ή γρήγορα θα σε κουράσει ή θα αστοχήσεις. Αλλά ακόμα και εάν επιτύχεις τα μέγιστα, δύσκολα μπορείς να πείσεις τον εαυτόν σου περί επιχειρηματικής ευτυχίας. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει ΚΑΝΕΝΑΝ, ασχέτως εάν από οικονομικής απόψεως ήταν πάρα πολύ επιτυχημένοι. Η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας αντιθέτως ίσως να μην σου αποφέρει κέρδη. Αλλά εφ΄ όσον την αγαπάς τότε θα προσπαθήσεις με χίλιους τρόπους να τα καταφέρεις. Και θα είσαι και σε ισορροπία με τον εαυτόν σου.