“Γλώσσα σε σύγχυση ισοδυναμεί με σκέψη σε σύγχυση”…
Παρμενίδης
Οι τέσσερις αυτές έννοιες απέχουν πολύ η μία από την άλλη. Ωστόσο όλες χρησιμοποιούνται κατά κόρον όσον αφορά ζητήματα ακινήτων. Προφανώς όταν υπάρχουν λεκτικές ασάφειες έχουμε και νοηματικές ασάφειες και θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περίπτωση.
Η γλώσσα εκφράζει την ανθρώπινη σκέψη και τον συλλογισμό. Συνεπώς γλώσσα σε σύγχυση ισοδυναμεί με σκέψη σε σύγχυση.
(Παρεμπιπτόντως σας προτρέπω να μελετήσετε τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους και ειδικά για το θέμα αυτής της ενότητας τον Παρμενίδη).
Είναι εντελώς χαρακτηριστικό το πώς οι λεκτικοί προσδιορισμοί μπορούν να αποδώσουν εντελώς λάθος μία έννοια. Αυτή η σύγχυση είναι παροιμιώδης στο ζήτημα της έκφρασης περί της “αναδιάρθρωσης” του Ελληνικού χρέους. Προσωπικά όταν ακούω την λέξη “αναδιάρθρωση” στο μυαλό μου έχω κάτι θετικό. “Αναδιαρθρώνω” σημαίνει αυτό που ακριβώς αντιλαμβανόμαστε όλοι μας. Αναδιατάσσω τις υποχρεώσεις μου, αντιμετωπίζω διαφορετικά την κάθε περίπτωση, δίνω διαφορετικό βάρος ανά κατεύθυνση (επείγοντα και μη) και γενικά τροποποιώ τα δεδομένα προς μία θετική εξέλιξη. Φυσικά αυτό καταλαβαίνουμε όλοι ΕΚΤΟΣ από αυτούς που εισήγαγαν αυτή την λέξη. “Αναδιάρθρωση” σημαίνει κατ’ αυτούς μία εξαναγκαστική παραίτηση των απαιτήσεων των πιστωτών που βεβαίως θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της εμπιστοσύνης όλων.
Ήδη από την αρχαιότητα η σύγχυση των εννοιών και η αδυναμία έκφρασης με ακριβή τρόπο της σκέψης οδηγούσε σε γενικότερη σύγχυση. Προφανώς η Πυθία στο Μαντείο των Δελφών ήταν αξεπέραστη στη χρήση των ασαφών εννοιών, κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι ΟΝΤΩΣ μπορούσε να προλέγει το μέλλον με την ευρεία έννοια και μην με κατηγορήσετε ελαφρά τη καρδία για αυτό!
Επίσης όταν κάποιος εν γνώσει του επιθυμεί την ασάφεια πράττει αναλόγως. Δεν χρειάζεται να γράψω περισσότερα για να σας πείσω.
Εδώ όμως στην ιστοσελίδα αυτή προσπαθώ να είμαι κατά το δυνατόν ακριβής. Συνεπώς θα ήθελα να εξηγήσω την διαφορά στις τέσσερις αυτές έννοιες διότι στην ουσία η επιλογή της κάθε μίας αντιπροσωπεύει και την επιλογή στην στρατηγική μας.
Ας δούμε λοιπόν τις (όχι και τόσο –είναι αλήθεια- λεπτές) διαφορές, μαζί με ενδεικτικά εξωτικά παραδείγματα στον τομέα των ακινήτων:
Επένδυση
Επενδύουμε όταν χρησιμοποιούμε το κεφάλαιό μας σε κάτι με στόχο το κέρδος.
Παράδειγμα ακινήτου εντός Ελλάδος: Αγοράζουμε μία παραθαλάσσια έκταση προκειμένου να κατασκευάσουμε ξενοδοχείο με σκοπό την αποκόμιση επιχειρηματικού κέρδους.
Παράδειγμα ακινήτου εκτός Ελλάδος: Αγοράζουμε κτίριο γραφείων στο Λονδίνο προκειμένου να το ενοικιάσουμε με υψηλή κατά το δυνατόν απόδοση.
Κερδοσκοπία
Κερδοσκοπία είναι ότι και η επένδυση μόνο που η ανάληψη κινδύνου αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα και η πιθανότητα απώλειας όχι μόνο του κέρδους αλλά και του κεφαλαίου είναι πιθανή ή έστω αποδεκτή.
Παράδειγμα ακινήτου εντός Ελλάδος: Αγοράζουμε μία μη οικοδομήσιμη έκταση εκτός σχεδίου με την προοπτική της ένταξης στο σχέδιο πόλης.
Παράδειγμα ακινήτου εκτός Ελλάδος: Αγοράζουμε μία εντελώς έρημη έκταση σε χώρα της Αφρικής με την ελπίδα πως υπάρχει πολύτιμο κοίτασμα και πως θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε και να το κρατήσουμε.
Τοποθέτηση
Τοποθετούμε το κεφάλαιό μας σε μία πιο “συμπαγή” μορφή από αυτή των χρημάτων και ταυτόχρονα χωρίς την προσδοκία άμεσης απόδοσης.
Παράδειγμα ακινήτου εντός Ελλάδος: Αγοράζουμε μία όμορφη έκταση σε ορεινή περιοχή περιμένοντας την βελτίωση των συνθηκών προκειμένου να κατασκευάσουμε μία αγροικία και έναν χώρο εστίασης.
Παράδειγμα ακινήτου εκτός Ελλάδος: Αγοράζουμε οικόπεδο στο Βερολίνο σε περιοχή που υποθέτουμε θα έχει μελλοντικά ανάπτυξη.
Εξασφάλιση
Το κεφάλαιο μετατρέπεται σε πηγή επιβίωσης σε σχετικά ακραίες συνθήκες. Υποτίθεται ότι είναι το τελευταίο καταφύγιο. Ωστόσο μην ξεχνάμε! Πραγματική ασφάλεια ΔΕΝ υπάρχει πουθενά σε αυτόν τον κόσμο, τουλάχιστον στον τομέα των υλικών αγαθών.
Παράδειγμα ακινήτου εντός Ελλάδος: Αγοράζουμε μία αγροτική έκταση σε σχετικά απομακρυσμένη περιοχή, με κάποιο κατάλυμα (αγροικία) και δυνατότητα καλλιέργειας της γης και εκτροφής ζώων.
Παράδειγμα ακινήτου εκτός Ελλάδος: Δύσκολη περίπτωση. Πρέπει να έχουμε κάποια σχέση με την περιοχή που θα θέλαμε.
Προτού λοιπόν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση σχετικά με τα ακίνητα σκεφθείτε και αποφασίστε τι είναι ακριβώς αυτό που θέλετε.