Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Εξεύρεση Κεφαλαίου για Αγορά Ακινήτου

Πως μπορώ να σας είμαι χρήσιμος στην εξεύρεση κεφαλαίου για αγορά Ακινήτου;

Θα έχετε ίσως προσέξει πως όταν έρχεται η ώρα που πρέπει να αναφερθώ στα κεφάλαια αφήνω κάποιο νεφελώδες συμπέρασμα. Ωραία βρέθηκε το καταπληκτικό Ακίνητο (ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ), κρίνουμε πως είναι σε τιμή ευκαιρίας (τέτοια τύχη!) και εκεί που πετάμε στα σύννεφα διαπιστώνουμε πως «δεν έχουμε μία». Θαυμάσια Τεύκρο θα μου πείτε ωραίες (;) οι θεωρίες σου αλλά τώρα τι κάνουμε;

Που θα βρούμε τα χρήματα;

Θα σας δώσω ΑΜΕΣΩΣ την απάντηση για να μην σας κουράζω:

ΔΕΝ θα τα βρείτε!

Αλλά θα σας πω όμως ότι ναι ΔΕΝ θα τα βρείτε, όμως:

Θα τα ΕΦΕΥΡΕΤΕ!

Καταλάβετέ το, το κεφάλαιο ΔΕΝ είναι πρόβλημα. Μόνο στο μυαλό μας. Όταν φτάσετε να ποσοτικοποιήσετε τη λύση του προβλήματος έχετε στα χέρια σας τη μισή λύση. Συνεπώς θα αφήσετε την άλλη μισή να σας «χαλάσει» την δουλειά; Αυτό εξηγεί και την άποψη που διατυπώνω σε πολλά σημεία αυτού του site πως ΔΕΝ είναι η τιμή το κριτήριο για την αγορά Ακινήτου, διότι, απλά τα χρήματα λίγο πάνω λίγο κάτω θα βρεθούν εννοώ εφευρεθούν. Επαναλαμβάνω και τονίζω ιδιαίτερα πως τα χρήματα ΔΕΝ έχουν τα χαρακτηριστικά ενός ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Το δύσκολο είναι να βρεθεί ή ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ το ΑΚΙΝΗΤΟ με τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ χαρακτηριστικά του. Όλα τα 50ευρα είναι τα ίδια…

Ας δούμε από ποιες πηγές μπορούμε να αναζητήσουμε χρήματα και γιατί. Όχι μόνο αυτό αλλά και πως θα χειριστούμε το όλο ζήτημα.

Πηγή 1: Λαχεία, προπό, τζόκερ.
Λυπάμαι δεν μπορώ να σας βοηθήσω καθόλου εδώ.

Πηγή 2: Τοκογλύφοι.
Ωραία ξεχάστε το. Απλά καταστραφήκατε εσείς και η οικογένειά σας. Ειλικρινά αυτή την πηγή την αναφέρω εντελώς ενδεικτικά και διερευνητικά (κυρίως) για να σας τονίσω πως αν και ΜΟΝΟ την σκεφτήκατε ΜΗΝ ασχοληθείτε με ΤΙΠΟΤΑ με τα ακίνητα.

Πηγή 3: Συγγενείς και φίλοι.
Το τέλειο λάθος για να τους χάσετε, εκτός αν έχετε τέτοιο σκοπό.

Πηγή 4: Πώληση άλλου Ακινήτου.
Δεν θέλουμε αυτή τη λύση. Μόνο αγοράζουμε δεν πουλάμε.

Πηγή 5: Κεφάλαια από την επιχείρησή μας.
Όχι αυτά τα χρειάζεστε για να λειτουργήσετε την βασική πηγή χρήματός σας.

Πηγή 6: ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!
Ναι!!! Αυτή είναι η λύση!

Φαντάζομαι πως γνωρίζετε την απάντηση κάποιου ληστή Τραπεζών, στο ερώτημα γιατί λήστευε Τράπεζες. Απάντησε απλά: «Διότι εκεί είναι το χρήμα». Σας το λένε και πιο ειδικοί λοιπόν.

Συνεπώς το πρόβλημά μας περιορίζεται στο πως θα καταφέρουμε να πείσουμε την όποια Τράπεζα να μας χορηγήσει τα χρήματα, που σημειωτέον ΔΕΝ της ανήκουν αλλά επιθυμεί να αποκομίσει κέρδος από αυτό που ΔΕΝ έχει. Μην έχετε λοιπόν ενδοιασμούς. Πρέπει να διευκρινίσω εδώ πως υποθέτουμε πως δεν έχετε προβλήματα στον Τειρεσία. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο είναι πράγματι δυσεπίλυτο. Φοβάμαι μάλιστα πως στην περίπτωσή μας είναι (ίσως) απαγορευτικό, σύμφωνα με τα επόμενα που θα αναπτύξω.

Λοιπόν η κάθε Τράπεζα δεν είναι μεσίτης ακινήτων αλλά εμπορεύεται χρήμα. Μην περιμένετε λοιπόν ακόμα και αν μπορείτε να αγοράσετε τη «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα έναντι 2 εκ. ευρώ να το θεωρήσει ευκαιρία. Πρέπει ΕΣΕΙΣ να την πείσετε με τεκμηριωμένη πρόταση ότι γνωρίζετε τι θέλετε να κάνετε και πως η πρότασή σας είναι κερδοφόρα. Να είστε σίγουροι πως αν αυτό συμβεί (με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι πλάγιες μεθόδους) πιθανότητα να έχετε προτείνει ένα ενδιαφέρον και κερδοφόρο σχέδιο. Από την άλλη πλευρά αν έχετε εκτιμήσει λάθος και η Τράπεζα πειστεί από το λάθος επιχειρηματικό σας σχέδιο τότε δεν νομίζω πως υπάρχει σωτηρία, απλώς μιλάμε για ένα σχέδιο με τη δική του πορεία που δεν γνωρίζει κανείς πως θα καταλήξει.

Η δική μου εμπειρία έχει επιβεβαιώσει πάντοτε ότι η αξιόλογη και ρεαλιστική πρόταση σχετικά με την αξιοποίηση ενός ακινήτου έχει επιτυχία. Μην ξεχνάτε πως οι Τράπεζες πάντοτε είναι πιο ελαστικές στο δανεισμό για αγορές ακινήτων, διότι πρόκειται για ένα πραγματικό asset, πάντοτε εκτιμητέο από την Τράπεζα και όχι κάποιο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο μπορεί να έχει πολλές αδυναμίες. Αυτός είναι και ο λόγος που πιθανές δυσκολίες με τον Τειρεσία ακυρώσουν την αξιοπιστία (καλώς ή κακώς) εκείνου που προτείνει το όποιο ενδιαφέρον επενδυτικό πλάνο, διότι βασίζονται κυρίως στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ και όχι στο ΜΕΛΛΟΝ (παρατήρηση: δηλαδή όλοι μας ξεκινήσαμε αλάνθαστοι; Μα από την εμπειρία σου μαθαίνεις και βέβαια δεν εννοώ εδώ τους κοινούς απατεώνες (κι αυτοί μαθαίνουν) αλλά ανθρώπους που ξεκίνησαν κάτι με όνειρα αλλά η πραγματικότητα τους πλήγωσε και τους διέψευσε ΠΑΡΑ τις καλές προθέσεις τους). Οι Τράπεζες έχουν το δικό τους σκεπτικό. Όσον αφορά τα εισοδήματα είναι μία εν πολλοίς ανοησία, όταν το ακίνητο που προτείνετε στην Τράπεζα για αγορά αξίζει πραγματικά. Μην εκπέσει η προσημείωση; και πάλι κέρδος θα έχει. Αλλά προφανώς ο σκοπός για κανέναν δεν είναι αυτός.

Είναι άραγε τόσο δύσκολο αυτό; Και ναι και όχι. Η δημιουργία του στρατηγικού πλάνου είναι σαφώς μία διαδικασία δημιουργικής φαντασίας σε συνδυασμό με κοινωνιολογικές προεκτάσεις και επιχειρηματική οξύνοια. Σε πολλά σημεία αναλύονται στο site αυτά τα ζητήματα είναι ωστόσο προεξέχουσας σημασίας στην προκειμένη περίπτωση. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Οι Τράπεζες γενικά διακατέχονται από την νοοτροπία του ΛΟΓΙΑ=ΤΙΠΟΤΑ και ίσως σε ένα βαθμό έχουν δίκαιο. Τα υπογεγραμμένα επίσημα έγγραφα έχουν ουσιαστική δύναμη όταν αναφέρονται «υποσχέσεις» σε αυτά. Αν λοιπόν επιζητούμε δάνειο από την Τράπεζα για ένα ακίνητο, το οποίο όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως θα το αξιοποιήσουμε, τότε το δυνατό μας χαρτί θα είναι να αποδείξουμε πως ήδη έχουμε συμφωνήσει με κάποιους για το τμήμα αυτό της αξιοποίησης που έχουμε σχεδιάσει το στρατηγικό μας πλάνο. Πως γίνεται όμως αυτό; Θα συμφωνήσουμε μήπως να νοικιάσουμε ένα κατάστημα και να λάβουμε και προκαταβολή, ενώ ακόμα ας υποθέσουμε δεν έχουμε αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο;

AUT VIAM INVENIAM AUT FACIAM

Ανοίξτε κάποιο λεξικό και βρείτε τι σημαίνει αυτή η έκφραση. Μην μου ζητήσετε περαιτέρω εξηγήσεις για κάτι που δεν μπορώ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να σας δώσω, διότι ΔΕΝ το γνωρίζω ούτε και εγώ ο ίδιος που σας το προτείνω. Αυτό είναι λογικό διότι ΔΕΝ μπορώ να περιγράψω κάτι που δεν υπάρχει αλλά οφείλω να το εφεύρω. Ούτε και υπάρχει ασφαλής κανόνας περί αυτού. Περιττό να τονίσω εδώ πως όταν κάποιος κατέχει ουσιαστικά το αντικείμενό του και μπορεί να πείσει γι’ αυτό σημαίνει κατά κάποιο τρόπο ότι το σχέδιό του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μην περιμένετε να είναι ανόητοι και να μην το καταλαβαίνουν. Πάντα όμως με την αυστηρή προϋπόθεση, ότι ο προτείνων έχει περάσει από τις ίδιες διαδικασίες και ο ίδιος. Τονίζω ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να προτείνεις αν δεν είσαι αφ’ ενός έτοιμος να αναλάβεις τις συνέπειες των πράξεών σου και αν αφ’ ετέρου δεν έχεις ήδη νοιώσει στο πετσί σου τι σημαίνει να επενδύεις (και να μην έχεις τα χρήματα, και να μην έχεις το ένα ή το άλλο…), όλοι τα ξέρουν όλα έξω από το παιχνίδι. Συνεπώς θα μου επιτρέψετε να είμαι αρκετά επιφυλακτικός ακούγοντας ωραία σχέδια αλλά από… άκαπνους επενδυτές. (Δεν υποτιμώ κανέναν αλλά σας είπα άλλο να έχεις νοιώσει τη Δαμόκλειο σπάθη πάνω απ’ το κεφάλι σου έστω μια φορά κι άλλο καμιά και σημειώνω πως για να υπάρξει πρώτη φορά πρέπει ΕΣΥ ο ίδιος να το επιδιώξεις!).

Συνεπώς επανερχόμαστε πάλι στο αρχικό ερώτημα και στο στόχο που είναι το εξαιρετικό ακίνητο και το επενδυτικό πλάνο που έχουμε δημιουργήσει γι’ αυτό. Πάλι λοιπόν καταλήγουμε στα γνωστά (αν έχετε περιδιαβεί τις σελίδες αυτού του site) συμπεράσματα και κυρίως στην υπο-ενότητα ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΩ ΟΥΤΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΟΥΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Παρατήρηση: Ένα σημείο που ηθελημένα (από την πλευρά μου) έχει αποσιωπηθεί. Τι γίνεται με το χρηματοοικονομικό κόστος του δανεισμού; Τίποτα. Η απάντηση έχει δύο σκέλη. Ή υπολογίζεται εξ αρχής στο στρατηγικό σχέδιο ή δεν μας αφορά ιδιαίτερα αφού αποκτάμε το ακίνητο που θέλουμε τώρα και η αξία του οποίου ακολουθεί ανάλογη πορεία με την αξία του χρήματος.

Πως μπορώ να σας είμαι χρήσιμος εδώ; Η δική μου συνεισφορά στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι καθοριστική. Φυσικά δεν εννοώ να σας προτείνω Τράπεζα για να εισπράξω …προμήθεια! Η χρηματοδότηση είναι το τελευταίο στάδιο του στρατηγικού σχεδίου, για το οποίο ΑΚΡΙΒΩΣ διαθέτω την εμπειρία μου και ίσως να σας είμαι χρήσιμος. Δείτε και την ενότητα Πως Κερδίζω… Σας υπενθυμίζω πάντοτε πως ισχύουν τα 11 βασικά χαρακτηριστικά.